Cześć.
Ile palą Wasze Spidery?
Interesuje mnie wersja 2.0TS 155km.
I czy to możliwe, że po zamontowaniu filtra sportowego K&N (wkładka nie stożek) i "zluzowaniu" wydechu spalanie w mieście wzrosło z 13l. do 17,5l.???
Pozdro.
p
Cześć.
Ile palą Wasze Spidery?
Interesuje mnie wersja 2.0TS 155km.
I czy to możliwe, że po zamontowaniu filtra sportowego K&N (wkładka nie stożek) i "zluzowaniu" wydechu spalanie w mieście wzrosło z 13l. do 17,5l.???
Pozdro.
p
Ostatnio edytowane przez PawełKraków ; 12-10-2012 o 05:36
jeśli pozbyłeś się katalizatora i któregoś tłumika/ów, to spaliny szybciej uciekają i sonda ma ich mniej do 'analizy' i stwierdza ubogą mieszankę, co podnosi ilość paliwa
verdebiancorosso
Generalnie wszystko zależy od stylu jazdy, wielkości/szerokości kół itd. W moim przypadku średnie spalanie na letnich to 11.5 (215/45/17) a na zimowych ok 9.5L/100km (195/60/15). Jeśli chodzi o filtr, możliwe, w końcu dałeś mu więcej powietrza...
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...
Mój Spider na 17 kołach przy dotykaniu pedału gazu palcami pali średnio około 10l/100km![]()
jak masz strumienicę, to sonda ma złe odczyty, bo ona ma za zadanie szybkie usunięcie spalin
w mojej była po prostu rura w miejscu kata i pytałem fachmana od wydechów co założyć, to powiedział, że tylko kat, bo strumienica popsuje całą sprawę jeśli nie mam reszty wydechu dobranego pod silnik i niezmienione oprogramowanie sterownika, jak jest coś w serii, to musi być całość
jeżdżę na gazie i spalanie w trasie spada sporo poniżej 10/100, a przy codziennym użytkowaniu w okolicy 11-12/100, w zimie do 13
verdebiancorosso
nie ma złych odczytów, komp reguluje dawkę na podstawie odczytów z sondy plus obciążenia silnika, luźniejszy wydech mniejsze obciążenie, mniej paliwa
- - - Updated - - -
nie dał więcej powietrza bo jego ilością - mieszanką steruje komputer
- - - Updated - - -
szukaj innych przyczyn - może go teraz bardziej ciśniesz, pogoda coraz zimniejsza, może ktoś Ci uszkodził sondę przy montażu wydechu...
Podam swoje spalanie ale w 2.0 JTS, wszystko chodzi na kolektorze supersprinta bez katów, za nim jest mały kat 100cpsi, potem przelot do końca engstlera, filtr BMC, i dolot carbonowy, zrobiłem specjalny tłumik środkowy ze zwężką wenturiego, po zastosowaniu auto miały taki piękny dzwięk że aż ciężko było go nazwać rzędową 4cyl. niestety był za głośny i jest teraz przytłumiony. przy kapciu 225 18cal, pali max 12L, średnio mieszcze się 10-11, na trasie 9-10, moim zdaniem to nieźle. Wcześniej miałem 2 szt gtv 3.0V6 ten palił ile się wlało, czasem z 18L,średnio 13-14, i 2.0TB mieściłem się w 16L max, średnio palił 12L. Kolega miał acorda coupe w wersji USA, z 3.0v6 na automacie i zdecydowanie mniejsze spalanie. Alfa nie ukrywam jest autem paliwożernym ale jest frajda![]()
Mogę dodać, przy luzowaniu wydechu w TS czy JTS nie jest prosto, jeśli będzie za duży przepływ, wpływa to negatywnie na spalanie jak i moc. najlepiej jest go wyregulować na tłumiku końcowym komorowym, jak to robi NOVITEC. Rury Noviteca są spore np do TS 63mm hehe ale cały sęk jest w tym tłumiku bo tam jest już mocne stob, nie ma przelotu, jest kilka komór,co daje dobre ciśnienie zwrotne i dalej rura 60mm na dwie strony.
Co do tematu sprawdz przepływomierz i sondy, częsta przyczyna sporego spalania, wydech swoją drogą, jak dasz wiekszy przepływ powietrza i większy wylot to będzie delikatnie więcej palić, tak to już jest, ale bez przesady. Jak pali 17 to jest coś nie tak. Zakładam się, ze na 90% to jest przepływka, weź boscha oryginał nowy i wsadz to zobaczysz, jak dałeś filtr K&N co jest nasączony olejkiem i ma spory przelot, a był już dość długo używany przepływomierz, szybko go szlak trafił. Dostał olejkiem z filtra![]()
Ostatnio edytowane przez Lukas1020 ; 14-10-2012 o 00:18
Lukas1020
Zarówno lambda jak i przepływka są nowe założone miesiąc temu (wszystko boscha). Później był wydech i filtr.
Co do wydechu to u mnie obecnie jest tak:
- kolektor
- zamiast kata jest coś rozprężnego - z zewnątrz wygląda jak kat ale w środku ma taki krzyżak - koleś od wydechów powiedział, że teraz montuje się to zamiast strumienic.
- zamiast pierwszego tłumika jest rurka
- pozostał drugi tłumik (poprzeczny)
- zamiast trzeciego (poprzecznego) i czwartego (końcowego) jest rura przelotowa.
Czy jesteście pewni, że modyfikacja wydechu nie wpłynęła na spalanie i że komputer sobie to obliczył?
Może jednak wstawię z powrotem kata...?
Załóż kata najlepiej sportowego, jak masz kasę min 450zł, a jak nie to zwykłego zobaczysz czy będzie różnica. A nowe nie znaczy że nie jest uszkodzonę, sprawdz ponownie przepływkę i sondę.
Lukas1020