Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Spalanie

PawełKraków
    Gość

Question Spalanie

Cześć.
    Ile palą Wasze Spidery?
    Interesuje mnie wersja 2.0TS 155km.
    I czy to możliwe, że po zamontowaniu filtra sportowego K&N (wkładka nie stożek) i "zluzowaniu" wydechu spalanie w mieście wzrosło z 13l. do 17,5l.???

Pozdro.

p
    Ostatnio edytowane przez PawełKraków ; 12-10-2012 o 05:36

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

jeśli pozbyłeś się katalizatora i któregoś tłumika/ów, to spaliny szybciej uciekają i sonda ma ich mniej do 'analizy' i stwierdza ubogą mieszankę, co podnosi ilość paliwa

verdebiancorosso

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Generalnie wszystko zależy od stylu jazdy, wielkości/szerokości kół itd. W moim przypadku średnie spalanie na letnich to 11.5 (215/45/17) a na zimowych ok 9.5L/100km (195/60/15). Jeśli chodzi o filtr, możliwe, w końcu dałeś mu więcej powietrza...
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

PawełKraków
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kudlaty_bytom Zobacz post
    jeśli pozbyłeś się katalizatora i któregoś tłumika/ów, to spaliny szybciej uciekają i sonda ma ich mniej do 'analizy' i stwierdza ubogą mieszankę, co podnosi ilość paliwa
    Widzisz, lambdę mam jeszcze przed katalizatorem (w miejscu którego obecnie jest coś na styl strumiennicy. Tak czy siak lambda jest przed więc nie powinna dostawać innych odczytów Czy się mylę?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar ROBSON-OKR
    Auto
    AR SPIDER 2.0 16V TS 97r.

Domyślnie

Mój Spider na 17 kołach przy dotykaniu pedału gazu palcami pali średnio około 10l/100km

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

jak masz strumienicę, to sonda ma złe odczyty, bo ona ma za zadanie szybkie usunięcie spalin
    w mojej była po prostu rura w miejscu kata i pytałem fachmana od wydechów co założyć, to powiedział, że tylko kat, bo strumienica popsuje całą sprawę jeśli nie mam reszty wydechu dobranego pod silnik i niezmienione oprogramowanie sterownika, jak jest coś w serii, to musi być całość
    jeżdżę na gazie i spalanie w trasie spada sporo poniżej 10/100, a przy codziennym użytkowaniu w okolicy 11-12/100, w zimie do 13

verdebiancorosso

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 V6 TB '99

Domyślnie

Cytat Napisał kudlaty_bytom Zobacz post
    jak masz strumienicę, to sonda ma złe odczyty, bo ona ma za zadanie szybkie usunięcie spalin
    nie ma złych odczytów, komp reguluje dawkę na podstawie odczytów z sondy plus obciążenia silnika, luźniejszy wydech mniejsze obciążenie, mniej paliwa

- - - Updated - - -

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Generalnie wszystko zależy od stylu jazdy, wielkości/szerokości kół itd. W moim przypadku średnie spalanie na letnich to 11.5 (215/45/17) a na zimowych ok 9.5L/100km (195/60/15). Jeśli chodzi o filtr, możliwe, w końcu dałeś mu więcej powietrza...
    nie dał więcej powietrza bo jego ilością - mieszanką steruje komputer

- - - Updated - - -

Cytat Napisał PawełKraków Zobacz post
    Cześć.
    Ile palą Wasze Spidery?
    Interesuje mnie wersja 2.0TS 155km.
    I czy to możliwe, że po zamontowaniu filtra sportowego K&N (wkładka nie stożek) i "zluzowaniu" wydechu spalanie w mieście wzrosło z 13l. do 17,5l.???

Pozdro.

p
    szukaj innych przyczyn - może go teraz bardziej ciśniesz, pogoda coraz zimniejsza, może ktoś Ci uszkodził sondę przy montażu wydechu...

Użytkownik Ogier Avatar Lukas1020
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    AR 156 2.0TS Sportpack, AR GTV 2.0JTS

Domyślnie

Podam swoje spalanie ale w 2.0 JTS, wszystko chodzi na kolektorze supersprinta bez katów, za nim jest mały kat 100cpsi, potem przelot do końca engstlera, filtr BMC, i dolot carbonowy, zrobiłem specjalny tłumik środkowy ze zwężką wenturiego, po zastosowaniu auto miały taki piękny dzwięk że aż ciężko było go nazwać rzędową 4cyl. niestety był za głośny i jest teraz przytłumiony. przy kapciu 225 18cal, pali max 12L, średnio mieszcze się 10-11, na trasie 9-10, moim zdaniem to nieźle. Wcześniej miałem 2 szt gtv 3.0V6 ten palił ile się wlało, czasem z 18L,średnio 13-14, i 2.0TB mieściłem się w 16L max, średnio palił 12L. Kolega miał acorda coupe w wersji USA, z 3.0v6 na automacie i zdecydowanie mniejsze spalanie. Alfa nie ukrywam jest autem paliwożernym ale jest frajda

Mogę dodać, przy luzowaniu wydechu w TS czy JTS nie jest prosto, jeśli będzie za duży przepływ, wpływa to negatywnie na spalanie jak i moc. najlepiej jest go wyregulować na tłumiku końcowym komorowym, jak to robi NOVITEC. Rury Noviteca są spore np do TS 63mm hehe ale cały sęk jest w tym tłumiku bo tam jest już mocne stob, nie ma przelotu, jest kilka komór,co daje dobre ciśnienie zwrotne i dalej rura 60mm na dwie strony.

Co do tematu sprawdz przepływomierz i sondy, częsta przyczyna sporego spalania, wydech swoją drogą, jak dasz wiekszy przepływ powietrza i większy wylot to będzie delikatnie więcej palić, tak to już jest, ale bez przesady. Jak pali 17 to jest coś nie tak. Zakładam się, ze na 90% to jest przepływka, weź boscha oryginał nowy i wsadz to zobaczysz, jak dałeś filtr K&N co jest nasączony olejkiem i ma spory przelot, a był już dość długo używany przepływomierz, szybko go szlak trafił. Dostał olejkiem z filtra
    Ostatnio edytowane przez Lukas1020 ; 14-10-2012 o 00:18
    Lukas1020

PawełKraków
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Lukas1020 Zobacz post
    Co do tematu sprawdz przepływomierz i sondy, częsta przyczyna sporego spalania, wydech swoją drogą, jak dasz wiekszy przepływ powietrza i większy wylot to będzie delikatnie więcej palić, tak to już jest, ale bez przesady. Jak pali 17 to jest coś nie tak. Zakładam się, ze na 90% to jest przepływka, weź boscha oryginał nowy i wsadz to zobaczysz, jak dałeś filtr K&N co jest nasączony olejkiem i ma spory przelot, a był już dość długo używany przepływomierz, szybko go szlak trafił. Dostał olejkiem z filtra
    Zarówno lambda jak i przepływka są nowe założone miesiąc temu (wszystko boscha). Później był wydech i filtr.
    Co do wydechu to u mnie obecnie jest tak:
    - kolektor
    - zamiast kata jest coś rozprężnego - z zewnątrz wygląda jak kat ale w środku ma taki krzyżak - koleś od wydechów powiedział, że teraz montuje się to zamiast strumienic.
    - zamiast pierwszego tłumika jest rurka
    - pozostał drugi tłumik (poprzeczny)
    - zamiast trzeciego (poprzecznego) i czwartego (końcowego) jest rura przelotowa.

Czy jesteście pewni, że modyfikacja wydechu nie wpłynęła na spalanie i że komputer sobie to obliczył?
    Może jednak wstawię z powrotem kata...?

Użytkownik Ogier Avatar Lukas1020
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    AR 156 2.0TS Sportpack, AR GTV 2.0JTS

Domyślnie

Załóż kata najlepiej sportowego, jak masz kasę min 450zł, a jak nie to zwykłego zobaczysz czy będzie różnica. A nowe nie znaczy że nie jest uszkodzonę, sprawdz ponownie przepływkę i sondę.
    Lukas1020