Kolego ja bym sprobowal podmienic akumulator. U mnie jak byl slaby i musialem odpalic z kabli od auta znajomego to silnik odpalal i momentalnie gasl, wywalalo mi wtedy chyba wszystkie mozliwe bledy. A akumulator mogl szlak trafic nawen przy mocniejszym wjechaniu w dziure, wystarczy ze obluzuje sie jedno ogniwo w srodku i bedzie lecial z Toba w kulki. A tak przy okazji to z takim akumulatorem juz trzeba uwazac bo moze nawet wybuchnac.
U mnie raz miałem taki komunikat tj. Hill Holder Unavailable,po podłączeniu do auta interfejsu.
Więcej tego nie widziałem.
Swoją drogą ciekawi mnie dlaczego pokazał ten komunikat.
Czy to była opcja? Czy każda ma taką opcje?
Komunikaty błędów HH, ABS & VDC to u mnie pokazuje gdy przy podłączaniu kabla/laptopa i włączaniu stacyjki gdy zamieszam z kolejnością, ale to raczej nie ten przypadek, bo z tego co kolega pisał to błąd pojawił się nagle. Tak czy siak trzeba się podłączyć adapterem Typ1 do centralki ABS/VDC i popatrzyć co tam za błędy wiszą i je skasować.
Przy słabym aku i próbach zapalania też pojawiały mi się te błędy, ale było widać jak diabli że akumulator był słaby - przestawał kręcić i gasły kontrolki. Tu też raczej akumulator wygląda OK.
Ja się powtórzę, sprawdzić ciśnienie paliwa, sprawdzić jakie temperatury i ciśnienia pokazują wszelki inne czujniki - np żeby przy zimnym silniku nie pokazywało Ci temperatury 50C z jakiegoś tam czujnika. Jeśli tu nic nei znajdziesz to ja bym wybrał się do jakiegoś dobrego warsztatu.
coś koło tego z tego co pamiętam co mi mówił mechanik jak zeszłej zimy miałem problemy z zapalaniem. z tego co też pamiętam to u mnie było więcej (400?). podczas pracy wartości jeszcze znaczniej rosną, chyba nawet powyżej 1000 (znów o ile dobrze pamiętam)
zresztą jest też dostępny w FESie desired fuel pressure - wartość której oczekuje komputer, powienien mniej więcej się zgadzać z fuel pressure
Podłączyłem się do ABS'a. Wywaliło błędy:
U1701 - Engine control (NCM) - Brak sygnału - Krytyczny - Kontrolka wł
C1800 - Control unit power supply - Zapisany - Kontrolka wł
Drugi dało się skasować (prawdopodobnie pojawił się po odłączeniu akumulatora), ale pierwszy całe czas wisi.
Przy pierwszym program proponuje następujące czynności:
- węzeł sterujący silnika odłączony od sieci
- węzeł sterujący silnika nie może przesyłać dane CAN prawidłowo
- sprawdź diagnozę na węźle sterującym silnika
- abs jednostka sterująca uszkodzona
Gdzie może znajdować się węzeł sterujący oraz jednostka sterująca ABS?
PS
Wypinałem i wpinałem wszystkie możliwe wiązki. Niestety nadal nie mogę odpalić auta. Akumulatora nie mam jak podmienić, więc nadal nie mogę wykluczyć uszkodzonego akumulatora. Chyba nie obędzie się bez holowania do elektromechanika.
Może macie jeszcze jakieś inne pomysły.
Ostatnio edytowane przez kryzys123 ; 14-10-2012 o 11:07
Podpiąłem drugi akumulator. Bez zmian.
Witam. Ostatniej zimy pojawił się jednorazowo problem Hill Holder w trakcie jazdy ( temp. około -20*) i zniknął aż do wczoraj, gdzie trakcie jazdy, po przejechaniu około 200km w cyklu mieszanym, pojawił się komunikat Hill Holder Unavailable Consult Handbook i zniknął po przejechaniu może 2km. Dzisiaj jadąc do firmy, po przejechaniu 10km komunikat znowu się pojawił i po ponownym uruchomieniu samochodu nie zniknął. Więc i moja AR ma taki problem, tak czysto dla informacji.