Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Pamięć do fotela - czy możliwa przekładka?

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Question Pamięć do fotela - czy możliwa przekładka?

Czy bez specjalnej dłubaniny jest możliwy montaż pamięci ustawień fotela kierowcy?
    Tzn. czy wystarczy podmienić boczek na taki ze sterowaniem (np. taki: http://allegro.pl/sterowanie-fotela-...476293574.html ), czy trzeba coś jeszcze (jakiś sterownik, jakieś kable, ustrojstwa dodatkowe)?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cuma_borek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup

Domyślnie

pod fotelem kierowcy jest jeszcze taka puszka srebrna czyli chyba centralka tej pamieci

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

Dokładnie tak jak pisze kolega wcześniej, na tym boczku masz tylko i wyłącznie przełączniki od pamięci.

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Oki, czyli wychodzi na to że ten boczek by trzeba podmienić i sterownik skądś skołować, ciekawe czy to tylko kwestia kupienia i podpięcia czy jeszcze jakieś niespodzianki czyhają. Robił ktoś taką akcję tak w ogóle?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cuma_borek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup

Domyślnie

poszukaj po allegro calego fotela szmacianego z pamiecia, czesto za 150zl sie trafiaja i przelozysz sobie wszystko

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Odkopię ale mam cenne uwagi do wniesienia.
    Właśnie mam pacjenta rozkręconego. Fotel z pamięcią (anglik). Chciałem zrobić przekładkę i wygląda to tak.
    Trzeba kupić cały fotel i przełożyć wszystkie kable i silniki!!!!
    Wszystkie napędy są inne. W fotelu z pamięcią każdy silnik ma enkoder. Zwykłe tego nie mają. Trzeba wszystkie kable przełożyć. Wszystkie są inne.
    Czyli musimy rozbebeszyć oparcie i przełożyć silnik od pochylenia, od lędźwi (jak mamy) i wszystkie trzy spod siedziska. Całą kablarnie. I UWAGA!!! Też trzeba przyciski sterowania fotelem. Nie tylko pamięć. Przyciski sterowania fotelem mają zupełnie inna kabelkologię i są lewe i prawe. To jedyny element który jest prawy i lewy. Reszta gratów w fotelu jest identyczna dla obu foteli. Co oznacza że NIE PRZEŁOŻYMY Z ANGLIKA. Nad czym właśnie niezmiernie ubolewam..... Tak więc trzeba mieć cały fotel i wybebeszyć z niego cała elektrykę, sterowanie, kable i silniki.
    Ja się oczywiście skapnąłem na samym końcu więc zrobię manuala do przekładki pamięci.

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Uff, to dobrze że wstrzymałem tę inwestycję bo też bym celował w anglika. No to fatalnie, aż tak się różnią te przyciski że się nie da nic z tego wymodzić?
    moja była Bella...

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Przede wszystkim cały ten panel z przyciskami do sterowania góra dół przód tył jest w wersji lewej i prawej. Nie da się tego przykręcić do fotela po drugiej stronie. A przełożenie kabelkologii odpada bo do panelu fotela bez pamięci wchodzi około 8-10 kabelków a do panela z fotela z pamięcią wchodzi z dwa razy więcej kabli. Nawet podpięcie pod płytki wygląda inaczej. Poza tym te kable są nie odczepialne od panelu. Więc panel z fotela bez pamięci ma mniej kabli i z drugiej strony od razu kończy się wtyczkami do silnika. Z kolei panel z fotela z pamięcią jest z dwa razy grubszy (więcej kabli) i kończy się dużą wtyczką do modułu sterującego. I tu jest pies pogrzebany. Bo cała reszta jest do przełożenia. Nie ma rozróżnienia czy prawy czy lewy. Nawet mocowanie modułu jest do przełożenia plug&play. Byłem załamany po całym wieczorze kręcenia
    Tak więc potrzebny jest europejski fotel z pamięcią. I to cały bo trzeba przełożyć dosłownie wszystko.
    Na pocieszenie powiem że nie trzeba rozpruwać tapicerki. Plecki oparcia po odkręceniu dwóch śrubeczek od dołu są zdejmowane i ładnie można serwisować wszystkie napędy.
    W razie jakiś pytań to walcie śmiało bo pacjent nadal na stole
    Robię fotki z "sekcji pacjenta" i wrzucę na forum.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pawcio
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1750 TBI

Domyślnie

To teraz pytanie!Mam fotele z pamięcią,ale padł mi ten sam moduł sterujący,sama ta płytka. Odłączyłem kabelek który szedł do pamięci fotela bo zdarzało się że jak się chciało fotel ustawić pod siebie to on zamiast przesuwać się, skakał tak dziwnie?! Czy jeśli dokupię ten moduł,samą tę płytkę od np. anglika to będzie działać poprawnie?
    ...samochód to najbardziej zbliżona do żywej istoty rzecz, jaką potrafi stworzyć człowiek...

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Tak. To jest to samo. I nie ma znaczenia czy siedzi w prawym czy lewym fotelu. Układ kabli, silników, sterownika jest identyczny. Tylko ten cholerny panel sterowania jest w odbiciu lustrzanym.