Tak, mam na 0
Wymiana sprzęgła, dwumasy i wysprzęglika rozwiązała problemAuto rusza elegancko, kusi mnie jeszcze czyszczenie zmiennej geometrii bo minimalne przymulenie do 2 tyś występuje, ale póki co niebo a ziemia
![]()
Po nitce do kłębka...
Dziękuje wszystkim aktywnym osobom w wątku za pomoc. Poznałem dzięki tej historii swoje auto do ostatniego czujnika pod maskąMam nadzieje, że ten wątek przyda się osobom z podobnymi problemami, gdyż opisuje on po drodze wiele możliwych przyczyn problemu i sugeruje jakieś tam rozwiązania.
A co do samych odczuć po wymianie - auto teraz bardzo lekko rusza, nie ma już żadnych drgań przy ruszaniu, zduszania, żabki itd. Wcześniej jak "przeciągałem" sprzęgło to potrafiło ją przydusić a teraz nawet jak za szybko puszczę to i tak pojedzie do przodu bez najmniejszego zająknięcia. Aż nie chce się wychodzić z auta!
Zniknęło też delikatne telepnięcie autem przy uruchomieniu/zgaszeniu silnika po wymianie dwumasy. Co ciekawe stara dwumasa była w fajnym stanie, luzy nie były wcale duże, przebieg 151000km. Sprzęgło natomiast już trochę gorzej, sądzę, że Chip tuning zrobił też swoje. Zarówno sprzęgło jak i dwumasa były fabryczne.
P.S.
Odradzam kupowanie zestawów sprzęgła,dwumasy i wysprzęglika z Allegro. Wysprzęglik przyszedł wadliwy (cieknący ze środka). Identyczny przypadek miał inny klubowicz kupujący u tego samego sprzedawcy http://allegro.pl/sprzeglo-kolo-dwum...g0M2M2MjIzZQ==
Niestety wyszło to podczas montażu gdy auto zostało już skręcone i przyszła kolej na odpowietrzanie. W efekcie całość wymiany przedłużyła się, byłem zmuszony zapłacić drugi raz robociznę, bo trzeba było ściągać znów skrzynię aby założyć drugi wysprzęglik z hurtowni od mechanika (no i oczywiście ponieść koszty drugiego wysprzęglika). Na dniach będę reklamował wadliwy wysprzęglik i domagał się pokrycia kosztów drugiej robocizny jakie wygenerował wadliwy sprzęt od sprzedawcy z Allegro (na podstawie art 8 pkt 3 ustawy o szczegółnych warunkach sprzedaży). Także nie polecam.
Ostatnio edytowane przez JAC0 ; 01-11-2016 o 11:14
Alleluja![]()
Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...