Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: [156] Problem z ruszaniem - JTD

GosuMask
    Gość

Domyślnie [156] Problem z ruszaniem - JTD

Ostatnio zostałem nowym użytkownikiem AR 156 z silniczkiem 1.9 JTD. Autko trochę niestety zapuszczone przez poprzedniego właściciela, ale trafiło myślę w dobre ręce i chcę przywrócić go do stanu idealnego, bo z pewnością jest tego warte :-)
    Prócz standardowego remontu zawieszenia jest do zrobienia w niej wiele pierdołek, ale najbardziej mnie zastanawia, martwi i drażni jedna rzecz.
    Podczas ruszania dość mocno "rwie" się do przodu auto. Jak powoli puszczam sprzęgło nawet, rusza, ale drży. Jak "normalnie" staram się ruszyć, to drżenie budy, kierownicy jest BARDZO konkretne. Często jak chce dość szybko wystartować nawet mi zgaśnie. Jak dodam z kolei więcej gazu, to koła buksują... Bardzo ciężko ruszyć nim płynnie. Dzieje się tak głównie jeśli pojazd stoi, jak nawet lekko się toczy do przodu - jest zdecydowanie lepiej.
    Na biegu wstecznym jest też całkiem znośnie.

Poduszki pod silnikiem wyglądają na całe - u dwóch mechaników już były oglądane. Zresztą silnik jako tako nie drgnie - ruszałem z miejsca z otwartą maską, testowane, kombinowane. Poduchy pod silnikiem to z pewnością nie bedą...
    Więc co?

Początkującym kierowcą nie jestem, jeździłem już bardzo dużą ilością samochodów różnych marek, w różnym wieku i stanie, ale czegoś takiego jeszcze nie spotkałem. Czuję się jak adept szkółki nauki jazdy, który ma problemy z płynnym ruszaniem ;o

Ma ktoś jakieś ciekawe pomysły co z tym zrobić? :-)
    Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.

ViP Romeo
    Mieszka w
    Potworów/Radom
    Auto
    Alfa 33 Permanent 4, Alfa 166 2.4 Jtd, Alfa 156 SW 1.9 jtdm 16v

Domyślnie

Z objawów które opisujesz wynika że
    najprawdopodobniej koło dwu masowe jest już do wymiany.
    Czyli przygotuj sie na dość kosztowną wymianę całego sprzęgła
    Przypadłość ta jest dosyć częsta i powszechna we wszelakich dieslach nowszej generacji.
    Alfa 33 Permanent 4
    Alfa 166 2,4 Jtd ---- Była
    Alfa 33 1,4 imola ---- Była
    Alfa 156 Sport Wagon 1,9 16v Jtdm

piećka
    Gość

Domyślnie

Warto sprawdzić przeguby wewnętrzne one równierz moga powodować drżenie podczas ruszania jeśli są uszkodzone.

Użytkownik Rowerzysta Avatar SeBa_145
    Mieszka w
    Będzin-Warpie
    Auto
    AR 145 JTD 99'

Domyślnie

Witam
    Miałem podobne problemy z płynnym ruszaniem z "jedynki" i na wstecznym. Żeby płynnie ruszyć bez szarpnięć i drgań autem musiałem dodać więcej gazu, na innych biegach było ok.
    Okazało się że to już początki sprzęgła tzw "słoneczko" było wyrobione aż jednego dnia całkowicie posypało mi sie sprzęgło. Koszt sprzęgła Valeo 821324 ( do twojej Alfy też takie pasuej) 600 zł plus robocizna 250 zł U mnie na szczęście koło dwu masowe ok.
    Pozdrawiam Seba

GosuMask
    Gość

Domyślnie

No wlasnie obawialem sie tego dwumasowego...
    Jeden z mechanikow z kolei stwierdzil, ze moze to byc "sloneczko", ale bez wyjecia i rozebrania tegoz pewnosci nie ma.
    Jest jakis sposob, zeby to sprawdzic w miare prostymi metodami?

Użytkownik Rowerzysta Avatar SeBa_145
    Mieszka w
    Będzin-Warpie
    Auto
    AR 145 JTD 99'

Domyślnie

Jaki masz przebieg w tej alfie?? Myślę że tylko samo sprzęgło bez dwu masa ci poszło bo masz te same objawy co u mnie. Ale chyba bez wyciągania sprzęgła inaczej tego się nie da sprawdzić chociaż może jeszcze ktoś ci z forum podpowie co i jak.

jupi
    Gość

Domyślnie

Pozwólcie że się podepnę...

Mam 147 1.9 16 V. U mnie problem występuje tylko gdy jadę w 4 osoby... Drżenie jest najbardziej odczuwalne na 3 i 4 biegu... Czy macie jakis pomysł na to? Moj tata mowi ze to przez zużyte górne wachacze (obciazony tył i przednia zawiecha inaczej pracuje), ale obawiam się że to właśnie coś z silnikiem...

Pozdrawiam
    jupi

GosuMask
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SeBa_145
    Jaki masz przebieg w tej alfie?? Myślę że tylko samo sprzęgło bez dwu masa ci poszło bo masz te same objawy co u mnie. Ale chyba bez wyciągania sprzęgła inaczej tego się nie da sprawdzić chociaż może jeszcze ktoś ci z forum podpowie co i jak.
    Przebieg kolo 200k km. Chyba bede musial zaryzykowac wymiane sprzegla, bo taka jazda mnie do szalu doprowadzi