Strona 10 z 19 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 189

Temat: [156] 2.5 V6 24V swap na 3.0 V6 24V - STARTED

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

zmien swoj opis z 2.5 na 3.0 ;p

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Cytat Napisał Neilik Zobacz post
    DZIAŁAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!! DZIAŁAAAAAAAAAAAAAAA!!!!! HEHEHEHEHEHE JA PIE... JAK SIE CIESZE ;] NORMALNIE LADNIE 900 OBROTÓW RÓWNO CHODZI NIC NIE TRZESIE MOTOREM IDEALNIE POPROSTU HURAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TERAZ JUŻ Z GÓRKI ;]
    Przeczytałem sobie cały wątek i cieszę się razem z Tobą. Gratuluję pomysłu i konsekwencji w realizacji. Będę wypatrywał Twojej Alfy w Poznaniu - chociaż moim klekotem to Cie pewnie nie dogonię

Użytkownik Rowerzysta Avatar gifwwl
    Mieszka w
    Wołomin
    Auto
    146 2.0 TB Junior była, teraz jedyne słuszne AR GT

Domyślnie

Tylko jak będziesz brał kolektory wydechowe to nie daj się i nie bierz tych z 4 sondami i katalizatorami na nich ;]
    Naprawa fiat, alfa romeo http://www.autokielak.pl/

Neilik
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał gifwwl Zobacz post
    Tylko jak będziesz brał kolektory wydechowe to nie daj się i nie bierz tych z 4 sondami i katalizatorami na nich ;]
    dokładnie takie właśnie koles miał więc nie zamowilem.

Jadą do mnie komplet wtrysków z listwą oraz barany z listwami. 250 zł ... takze niezle..

Dzięki za doping.

Odebrałem dzisiaj autko. Pięknie teraz chodzi sam wydech... więc nawet nie zmieniam. nie wiem jak to się stało ale wczesniej odglos z wydechu był jakby w takt na dwa pyr pyr przerwa pyr pyr przerwa... u know what i mean ;]

Teraz gryzie razem równo....

Mam jeden problem z odmami. Mianowicie w silniku 2.5 była na dole jedna odma od strony kierowcy z glowicy, której to nie ma w 3.0. Za to w 3.0 jest druga odma na pokrywie zaworów od przodu. W tej chwili jest zaślepiona, bo w 2.5 jej nie ma wogole.

Jutro porobie fotki i wyjasnie ocb.

Tymczasem uciekam na avatarka.

Do później ;]

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

dokładnie takie właśnie koles miał więc nie zamowilem.

Jadą do mnie komplet wtrysków z listwą oraz barany z listwami. 250 zł ... takze niezle..
    Wiesz pewnie Cię wqr@#$ie, ale muszę Ci to napisać, może jeszcze odkręcisz sprawę, upewnisz się. Jak to był silnik na 4 czy tam 3 sondach, to był na sterowniku me7.3.1 i wtedy z niego wtryski do Ciebie nie pasuja ;/ Ten nowszy/po zmianowy silnik to 936A11 220KM i niestety ale miał wtryski 0 280 156 038 o wydajności 229cc, Tobie do stewrowika me2.1 trzeba wtryski od 3.0 o oznaczeniu 936A1 i wtrysk dokładnie ma numer 280 150 701 i wydajności 249cc.

Trochę za mało pytasz, a za szybko graty zamawiasz ;/ Nie wiem czy silnik 936A11@220KM nie miał też mniejszych baranów 42mm zamiast 45mm, ale nie powinien raczej ;/
    Ostatnio edytowane przez GrzesiekK. ; 11-01-2010 o 21:47
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Neilik
    Gość

Domyślnie

O nic sie nie wkq@#$%ie ;] bez przesady.

Widzisz GrzesiekK. Jeśli wiedziałeś o tym wcześniej, mogłeś napisać ;] Są pewne konkretne rzeczy o które nie wiem, że nawet trzeba pytać. Stąd ten wątek na forum... Zakładam, że jeżeli jest tu ktoś kto wie, że pewne sprawy trzeba zrobić, to pisze;] I dzięki za pomoc, bez której napewno nie wiedziałbym tyle co teraz i cała ta operacja byłaby dużo cięższa do zrealizowania. Ten swap to był eksperyment który się udał. Kwestia dopieszczenia paru detali i będzie idealnie ;]

Wtryski sprzedam z zyskiem o ile faktycznie okaże się, że to nie ten model. Kupuje je bardzo tanio, bo za 150 zł ...

Barany - zmierzymy - napewno założę bo na tej mocy się nie skonczy a w tej chwili auto na tym również napenwo nie straci (oczywiście jeśli okaże się, że są większe.). Na silnik 2.5 praktycznie kupca już mam także troszkę się zwróci.

Dzwoniłem na Arkuszową 2a. Powiedzieli, że jak robili przekładkę nawet na 3.2 to jezdziła na wtryskach od 2.5, tak zostało i było dobrze. Swoją drogą w piątek chyba się tam wybiorę. Kwestia tego czy będą mieli dla mnie pare godzinek na sprawdzenie autka, kompa itp. Ja przy okazji sprawdzę belle na ciut większym dystansie niż 5 KM do pracy.

Właśnie wrociłem z kina. W sumie przejechałem już z 50 km ;] Narazie bez żadnych problemów.

Check engine zgasło po skasowaniu kompa tak jak sie spodziewałem i nie wywaliło ponownie żadnych błędów.

W chwili obecnej po za odpowiedzią na odmy (których foty jutro wkleje) brakuje mi tylko .... kawałka suchego czarniutkiego i długiego asfaltu, który to z kolei nie pojawi się za szybko jak wnoszę po prognozach ... Jutro zmiana oponek na jakies bardziej przyzwoite używane zimówki i felg (15" ,stary model oryginaly od 166 z tego co wiem - leża w garażu). Umyję auto (strasznie okużone - troche czasu zeszło) i opstrykam.

Następny krok w tej chwili to malowanie. Na 100 % zostaje kolor taki jak jest - czerwony rosco. Jeszcze nie wiem czy bedzie metalik czy mat, zobaczymy jakie ceny zaproponują lakiernicy.

Potem jakies przyzwoite koła i oponki, nastepnie tarcze, zaciski klocki... Na końcu zawieszenie - i to bedzie koniec 1 etapu.

2 etap to turbo/kompresor. Jako, że turbo wyjdzie napewno taniej i prosciej - pewnie tak też się stanie - 0.4-0.5 bara i wystarczy.
    Ostatnio edytowane przez Neilik ; 12-01-2010 o 02:27

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Mam jeden problem z odmami. Mianowicie w silniku 2.5 była na dole jedna odma od strony kierowcy z glowicy, której to nie ma w 3.0. Za to w 3.0 jest druga odma na pokrywie zaworów od przodu. W tej chwili jest zaślepiona, bo w 2.5 jej nie ma wogole.

Jutro porobie fotki i wyjasnie ocb.
    Kolego z tego co wiem to układ odm zależał od modelu, a nie od pojemności silnika.
    Widziałem w 156 2.5 V6 kolegi że odma na prawej głowicy (tj. tej od ściany grodziowej) jest w pokrywce wałków rozrządu od strony pasażera (tak jak by to ująć na samym rogu silnika), a w mojej 2.5 która siedzi w 166 tej odmy już nie ma ale widać że pokrywki w etapie produkcyjnym raczej odlewali wszystkie takie same bo w mojej 166 jest miejsce na tą odme do 156 poprostu wiercili tam dziure i wkręcali kruciec, a w kolektorze dolotowym też jest miejsce na tą odme.
    Więc jak mniemam dolot i odprowadzenie odm w twoim aucie pozostało bez zmian, pozostaje ci tylko przełożyć pokrywki zaworów z 2.5 który ci został do 3.0 i problem rozwiązany, szkoda tylko że chłopaki którzy przekładali silnik nie wykapowali tego wczesniej.
    Mam nadzieje że ci pomogłem jeśli w czymś się myle to mnie popraw.
    Pozdrawiam i życze miłej eksploatacji ]:>
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Neilik
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    Kolego z tego co wiem to układ odm zależał od modelu, a nie od pojemności silnika.
    Widziałem w 156 2.5 V6 kolegi że odma na prawej głowicy (tj. tej od ściany grodziowej) jest w pokrywce wałków rozrządu od strony pasażera (tak jak by to ująć na samym rogu silnika), a w mojej 2.5 która siedzi w 166 tej odmy już nie ma ale widać że pokrywki w etapie produkcyjnym raczej odlewali wszystkie takie same bo w mojej 166 jest miejsce na tą odme do 156 poprostu wiercili tam dziure i wkręcali kruciec, a w kolektorze dolotowym też jest miejsce na tą odme.
    Więc jak mniemam dolot i odprowadzenie odm w twoim aucie pozostało bez zmian, pozostaje ci tylko przełożyć pokrywki zaworów z 2.5 który ci został do 3.0 i problem rozwiązany, szkoda tylko że chłopaki którzy przekładali silnik nie wykapowali tego wczesniej.
    Mam nadzieje że ci pomogłem jeśli w czymś się myle to mnie popraw.
    Pozdrawiam i życze miłej eksploatacji ]:>
    No więc piszę. Instalacji i tak nie ma na inne odmy tylko te co były przy 2.5. Tyle, że przy 2.5 była od głowicy przy grodzi odma której w silniku 3.0 nie ma (tak jak piszesz jest miejsce do nawiercenia)

Chłopaki widzieli o tym, że pokrywki można/trzeba zmienić i od 2.5 została pokrywa od strony grodzi, a od 3.0 ta druga pytali i powiedzialem zeby nie zmieniali , poniewaz jeżeli dowiem się, że warto spiąć ją z resztą układu to ją zepnę. W tej chwili to tylko kwestia odpowiednio gługiego wężyka.

Większość info na te tematy zdobędę około piątku/soboty. W środę kontrolnie kanał, popatrzeć czy nigdzie nic nie cieknie itp.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

O nic sie nie wkq@#$%ie ;] bez przesady.

Widzisz GrzesiekK. Jeśli wiedziałeś o tym wcześniej, mogłeś napisać ;]
    Biję się w piersi moja wina, po prostu o tym nie pomyślałem że możesz o tym nie wiedzieć.

Tak trochę z innej beczki, poszukaj kogoś z Poznaniu z szerokopasmówką, nawet może być to sprzęt Innovate i pomiar na drodze, niech ci zrobią log AFR w funkcji obrotów/czasu wtrysku, będzie widać na ile układ paliwowy z Twoimi wtryskami wyrabia za silnikiem, ewentualnie hamownia i dodatkowo ten pomiar. Będziesz wiedział czy bezpiecznie można upalać.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Neilik
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Biję się w piersi moja wina, po prostu o tym nie pomyślałem że możesz o tym nie wiedzieć.

Tak trochę z innej beczki, poszukaj kogoś z Poznaniu z szerokopasmówką, nawet może być to sprzęt Innovate i pomiar na drodze, niech ci zrobią log AFR w funkcji obrotów/czasu wtrysku, będzie widać na ile układ paliwowy z Twoimi wtryskami wyrabia za silnikiem, ewentualnie hamownia i dodatkowo ten pomiar. Będziesz wiedział czy bezpiecznie można upalać.
    Wlasnie wrocilem z malej wycieczki po poznaniu. Zapalila sie dioda check engine? wyglada jakby pompa dawala rady. musze luknąć bo szczerze nie wiem już od czego ona na 100 % i auto ciagnie momentami gorzej ;/ kurier z wtryskami juz jest w poznaniu. Wczoraj skasowalismy kompa wiec jutro bedzie widac czego dotycza dokładnie bledy.

Apropo tego o czym mówisz i tych pomiarów to muszę najpierw poszukać.
    Chciałem jechac do wawy w piątek na arkuszową. Jeszcze nie dzwoniłem, żeby się umówić.

grrr pierwsze sliwki robaczywki Na 99 % pompa paliwa nie dawa rada ;]
    Grzesio potrafisz jakąś polecic na zawżdy ??
    -----------------------------------------------------
    No i to by bylo chwilowo na tyle - pompa prawdopodobnie zdechła chociaz grzesiekk mnie tu straszy ze niekoniecznie pompa :/ . Auto nie odpala. Bulgotnie raz i gaśnie. grrrrrrr ... holowanko..... komputer ... diagnoza.... grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rrrrrrrrrrrrr
    -----------------------------------------------------
    No wiec jednak nie pompa... bo odpalil i pojechalem do chlopakow... probably przepustnica akurat pechowo umiera...
    3majcie kciuki ;]
    Ostatnio edytowane przez Neilik ; 12-01-2010 o 19:35 Powód: news 2