Po Waszych wypowiedziach chyba zacznę kompletować rozrząd, wymieniany był ze 4 lata temu, a Alfa robi rocznie 7-9tys bo nie widzi zimy ani deszczu. Olej wymieniam co 12mies.
Kupiłem Alfę w listopadze. Poprzedni właścicel zapierał się że wymienił rozrząd w 2016r.
Odkręciłem osłonę i widzę pordzewiałą śrubę od rolki napinającej, nie wygląda na roczną.
A pasek wytarte napsy ale jest nazwa firmy MOPAR.
Co to jest czy nie szło to fabrycznie, chociaż pasek od alternatora mam FPT.
Przebieg niby 130tys.
Tylko że on był mechanikiem-lakiernikiem kupił trochę ciachniętą w przedni błotnik, ładnie zrobił i sprzedał.
Już na odchodne po transakcji się spytałem po raz kolejny,i zapewniał że zrobił, to naprawdę musiałby być chamem do kwadratu żeby tak w żywe oczy kłamać.
Choć moja siostra kupiła od handlarza Astrę III też 1.9 8v i po pół roku stanęła pod Biedronką jak pasek strzelił, popłynęła 3 tys.
Ostatnio edytowane przez jarecki82 ; 05-06-2017 o 21:39
Panowie ja już zgłupiałem co ile się robi rozrząd ? Jedni co 140tys , drudzy co 60 tys, trzeci że 90tys..... to ile w końcu?
Instrukcja obsługi Alfy 159 mówi,że pasek w wersji diesel wymienia się co 140 tys km lub co 4 lata w trudnych warunkach i co 5 lat w normalnych.
Sprzedawca w sklepie powiedział mi, że dla zamienników przebieg dzieli się przez 2. Ważny jest czas użytkowania paska. Wiem to z doświadczenia bo pękł mi pasek, który nie miał przebiegu ale miał już swoje lata.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
czyli wymiana przy 70tys?