Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 152

Temat: Diagnoza lambdy post-cat w T.S. ME7.3.1

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1747 140KM 2001r

Domyślnie

@Szef
    rurka 1 i 4 to te same rurki
    w przedostatniej zakładce w FES masz testy i jest tam test VIS powinno być słychać jego pracę, od spodu tego zaworu nasz trzpien który wychodzi i się chowa on przedstawia długość kolektora
    - wariator załącza się przy około 3tyś obrotów, na postoju dodaj gazu obserwuj czy się się zmienia na włączony
    - odłącz wtyczke od elektromagnesu i podczas pracy na wolnych obrotach podaj napięcie z akumulatora powinno przydławić silnik na chwilę zacznie normalnie pracować, żeby sprawdzić czy działa sterowanie trzeba by zmierzyć napięcie we wtyczce czy jak go wysteruje to czy się pojawia

@Bubu321
    - u mnie sonda za katem do wymiany ?
    - przy korekcie long na+2 gdzie szukać przyczyny takiej korekty?
    -świece nowe mają z 2tys przejechane, oryginalne platyny
    Ostatnio edytowane przez p@sik ; 28-03-2012 o 13:31

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Dziś się chwilę pobawiłem FESem - i mam nowego podejrzanego
    Zmienna geometria dolotu. Jak uruchamiam test, to sam siłownik działa, ale miałem wrażenie, że to czym on ma przesuwać jest zablokowane...
    Muszę dokładniej zbadać temat. Zastanawiam się czy obejdzie się bez ściągania kolektora dolotowego...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1747 140KM 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    Dziś się chwilę pobawiłem FESem - i mam nowego podejrzanego
    Zmienna geometria dolotu. Jak uruchamiam test, to sam siłownik działa, ale miałem wrażenie, że to czym on ma przesuwać jest zablokowane...
    Muszę dokładniej zbadać temat. Zastanawiam się czy obejdzie się bez ściągania kolektora dolotowego...
    -jeśli działa to na 1 i 2 biegu powinieneś czuć od 5,5 tyś obrotów przyrost mocy i to jest dość mocno odczuwalne
    -ja jak testowałem tą zmianę długości to to było słychać aż takie "strzelanie" jak przestawiało długość kolektora

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- a czy sie udało zrobić testy katalizatora, jego temperatury i temperatury gazów wydechowych ?
    - testów katalizatora jest chyba 2 3 , proszę próbowac wszystkie.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Załącznik 51501
    Cytat Napisał p@sik Zobacz post
    @Szef
    rurka 1 i 4 to te same rurki
    Przyjzalem sie temu i faktycznie rurki 1, 4 i 3 się łączą Czuć z nich zapach benzyny Przy uruchomionym tescie w fesie slychac cykanie gdzies z kolektora dolotowego. Podczas jazdy widać że układ się uaktywnia

Jego załaczanie się chyba nie jest uzaleznione od obrotow ale od obciazenia silnika

Dmuchałem już we wszystkie rurki ale nie umiem go uruchomic :/

w przedostatniej zakładce w FES masz testy i jest tam test VIS powinno być słychać jego pracę, od spodu tego zaworu nasz trzpien który wychodzi i się chowa on przedstawia długość kolektora
    Faktycznie po jezdzie slychac w nim cykanie oraz czuc reka ze wysuwa sie z niego jakis czpień W trakcie testu widać że kolektor jest krótki w oklicach 5,5 tys km oraz po wyłączeniu silnika gdy zejdzie z niego cisnienie

- wariator załącza się przy około 3tyś obrotów, na postoju dodaj gazu obserwuj czy się się zmienia na włączony
    Według FES-a widać że wariat niby pracuje jednak jak widac z logow uruchamia sie on przy roznych obrotach

- odłącz wtyczke od elektromagnesu i podczas pracy na wolnych obrotach podaj napięcie z akumulatora powinno przydławić silnik na chwilę zacznie normalnie pracować, żeby sprawdzić czy działa sterowanie trzeba by zmierzyć napięcie we wtyczce czy jak go wysteruje to czy się pojawia
    Dziś to sprawdze

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>>>

No i posprawdzałem

Na pierwszy ogień poszedl przekaznik wariatora faz rozrzadu. Zdjąłem obudowe a tam troszke mokro:/

Na zewnetrznym oringu przekaźnika delikatnie się poci. Poobserwuje i najwyzej bede szukał jakiejs uzywki. Jednak do rzeczy, wykreciłem go oczysciłem w srodku ( bylo troszke czarnego szlamu ) i podłączyłem bezposrednio do aku. Na początku coś slabo sie wysuwał ale po kilku ruchach wyplynelo z niego pelno czarnego szlamu i zaczął żywo reagowac na napięcie.
    Podłączyłem FESa uruchomiłem jego test. Przekaźnik pięknie skacze

Wszystko poskręcane Test uruchomiony ponownie i ..... teraz wyrażnie slychac jak działa, takie charakterystyczne puknięcie

Następna sprawa to EVAP.
    Dmuchnąłem w kruciec 3 w kierunku baku cos dmuchnelo zabulgotalo strzelilo i w calym garazu rozszedl sie smrod benzyny status bez zmian Coś popsułem ?? pompkę naciskałem ręką z wyczuciem
    Dmuchnąłem w kruciec nr 1 no i się nie dalo Zrobiłem test FES-em podczas stukania przekaźnika czuć jak zaworek sie otwiera i zamyka przepuszczając powietrze.
    Myśle ze test nalezy przeprowadzic dmuchajac w kruciec nr 3 ale w kierunku puszki w nadkolu ( pewnie tam jest czujnik ) Wtedy jego status powinien zamienic sie na aktywny

Na koniec przekaźnik kolektora modulowego. Test w fesie slychac stuki, Pod kolektorem widać jak czpien przesuwa ramie

Po tych czynnosciach wyjechałem z garażu i postałem chwilke. Mam wrazenie ze zarowno wariator jak i EVAP zaczeły działac inaczej. Wariator uruchamia się za każdym razem przy przekroczeniu okolo 2400 obr/min Vis również jakby częściej się aktywuje
    Zdziwiło mnie ze gdzies z okolicy silnika, 2 kata wylalo sie na polbruk sporo jakiejs cieczy z sadza

Czy ktos ma schemat tego EWAP Wiem ze jest to jakis obieg ktory biegnie od kolektora dolotowego do jakiejs puszki w nadkolu a pożniej gdzie za silnik i ginie mi z oczu :/ ( chyba biegnie do zbiornika)
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez Szef ; 28-03-2012 o 21:44
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Jesteś w stanie chociaż na oko ocenić skok VISa? Czy tobie też jak przełaczasz ta czarna puszka chodzi lekko?
    I czy na zgaszonym, jak wsadzisz rękę pod tą czarną puszkę jesteś w stanie czym kolwiek poruszyć?

I to co nazywasz przekaźnikiem wariatora, jest jego elektromagnesem

I jeszcze, chciałem znaleźć ten cały układ zmiennej geometrii dolotu w Eper, ale ni cholery go tam nie ma. Czyżby po prostu kolektor dolotowy był traktowany jako jedna część razem z tym wszysktim?
    Ostatnio edytowane przez Krusz ; 28-03-2012 o 22:29

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    Jesteś w stanie chociaż na oko ocenić skok VISa? Czy tobie też jak przełaczasz ta czarna puszka chodzi lekko?
    I czy na zgaszonym, jak wsadzisz rękę pod tą czarną puszkę jesteś w stanie czym kolwiek poruszyć?
    Skok jest niewielki Jutro moge sprawdzic czy ręką da się coś ruszyc
    www.alfaromeo.mazury.pl

Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

No właśnie, u mnie zdecydowanie skok jest minimalny, natomiast mam wrażenie, że chodzi siłownik zamiast tego elementu którym ma poruszać.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

Kod:
    Dmuchnąłem w kruciec nr 1 no i się nie dalo  
    Zrobiłem test FES-em podczas stukania przekaźnika czuć jak zaworek sie otwiera i zamyka przepuszczając powietrze.
    - z krućca nr 1 zdejmujemy szybkozłączkę.
    - na odsłonietą rurkę aluminiowa zakładamy rurkę igielitową, uruchamiamy test i dmuchamy.
    - jeśli słychać klikanie elektromagnesu EVAP a nie możemy przedmuchać rurki igielitowej to znaczy że mamy zardziewiały EVAP jego rdzeń elektromagnesu lub sprężynę.
    - dostanie sie do elektromagnesu zwykle wymaga odkręcenia kolektora ssącego, 3- 4 godziny pracy.
    - EVAP moźna naprawić, poprzez ponowną jego regulację, śrubką w kanale jego tłoczka, rdzenia.
    - jednak ja proponuję zawsze wymienić na nowy.

- czasami tak uszkodzony EVAP powodu problemy z wolnymi obrotami, podczas zmniejszania obrotów lub hamowania silnikiem.
    --

--

--
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 29-03-2012 o 10:28
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    jeśli słychać klikanie elektromagnesu EVAP a nie możemy przedmuchać rurki igielitowej to
    ale ty chyba pokazujesz i piszesz o VIS

EVAP można sprawdzic tak samo dmuchajac w kruciec nr 1 i uruchamiając test w FES Jesli elektromagnes dziala to uda nam sie wtloczyc powietrze do kolektora

Masz moze schemat EVAP-a ??
    Zastanawiam sie co w nim tak zabulgotalo i zasmierdzialo strasznie paliwem gdy dmuchnalem w kruciec nr 3 w kierunku baku

Ostatnio edytowane przez Szef ; 29-03-2012 o 12:09
    www.alfaromeo.mazury.pl