@sdero, czynności przy czyszczeniu są takie same dla 8v i 16v?
peenbe, możesz mi napisać na pw ile zapłaciłeś za czyszczenie cinkowi?
@sdero, czynności przy czyszczeniu są takie same dla 8v i 16v?
peenbe, możesz mi napisać na pw ile zapłaciłeś za czyszczenie cinkowi?
Zasada działania jest taka sama a tu:
http://www.youtube.com/watch?v=7v94DGI2h7I
Masz manuala jak to zrobić. Tyle że musisz samemu wyjąć turbinę z samochodu...
Wiesz sprawdze to dopiero wieczorem, bo teraz jestem w pracy i nie mam u FESa. Pozdrawiam
Wiesz nie chcę cię martwić ale ten log z doładowania (jeżeli to nie jakaś pomyłka i to nie jest zły plik) ale on nie wygląda za dobrze...
Z logu wynika że ktoś albo się nie postarał podczas czyszczenia albo może cięgna nie regulował... Trudno powiedzieć bo jednak auta się nie widzi i do środka nie zaglądałem. Co do logów z korekt itd to nie jest źle. Przy butowaniu Korekty troszeczkę się "rozbiegają" i poprawki rosną. Cisnienie gazolu jest poprawne i odpowiednio narasta podczas przyśpieszania.
moze fakycznei ciegno trzeba wyrgolowac, bo nie wiem czy cinek_ to zrobil, nie mowilismy o tym wiec mozeliwe ze jest jak bylo...
Dzisiaj ,zaslepilem sobie calkowicie EGR i sprawdzilem czy bedzie roznica, niestety ,logi wyszly takie same, jedyne co sie zmienilo to masy pow. mierzona byla okolo 480, caly czas, przy czesciowo zaslepionym EGR-rze mierzona masa wynosi tyle co docelowa czyli okolo 280 ,ale po minucie na wolnych obr. wskakuje na 480 ,jak calkowicie jest zaslepiony to caly czas jest 480...ale nie o to chodzi ,zmienilem sobie tez overboost na moj stary ,bo kupilem niepotrzebnie nowy i okazuje sie ze jest tak samo...wiec nic nie wiem dalej dlaczego to cisnienie doladowania tak spada zaraz gdy turbo wstanie...
Proszę o analizę logów. Autko zakupione w styczniu. W lutym jak zaczęło wywalać P0238 to przeczyściłem overboosta z pomocą zrób to sam, czujnik na kolektorze ssącym, EGR-zaślepiony i przepustnica była czyszczona tydzień przed pierwszym błędem.
Był spokój do połowy maja. Wyczyściłem tylko czujnik na kolektorze i tydzień bez problemów. Teraz błąd pojawia się znikąd. Raz wyskoczy po przyciśnięciu gazu w podłogę po spokojnej jeździe przez 5 min za tirem, raz gdy jest but przez 4km, a jak robiłem logi to błędu brak. Kopci w normie.
Teraz chcę wymienić wężyki z overboosta, są dorabiane przez Hansa.
Logi i pomiar z hamowni
http://www.sendspace.pl/file/703684771984f20e39aa24f
Masz modyfikowany soft, więc nie wiem jak jest z limiterem. Ale gdyby był nie modyfikowany, to:
Pierwszy log (40_do_59) w pozycji 25, 26, 31 i 38 masz wyjście poza limiter doładowania. W 38 lekko.
Ostatni (krotka_droga) w pozycji 28 to samo.
Pamiętaj, że to są odczyty cykliczne, a nie ciągłe, więc przekroczenia mogą mieć znacznie większe wartości, a błąd wywala nie od razu lecz gdy przekroczenie trwa kilka sekund. To być może jest powód wyskakiwania P0238. W standardowym sofcie w przypadku logu 40_do_59 238 masz na 100%.
Wniosek - przygotuj się na czyszczenie kierownic. A przy okazji tego przeczyść przepływomierz, bo nie wiele ale "głupieje"Znaczy się ja bym od razu i jego przeczyścił.
- - - Updated - - -
Swoją drogą, to kto wie co tam tuner pozmieniał w sofcie. Jak limiter dał na wartość taką (lub bardzo bliską) jak max mapy doładowania ? To i błędu się nie pozbędziesz...
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 31-05-2012 o 06:47
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Dzięki za szybkie uświadomienie.
Się dowiedziałem że w 2005 był ogólny update softu, na który moja też się załapała w Niemczech. Znajomy ma taką samą i przed tunem miał 176 i 420, czyli bardzo zbliżone. Nie licząc tego co napisałem, skoro kierownice są przyblokowane to co teraz się bardziej opłaca przyszłościowo, regeneracja turbiny czy nówka. Na ile średnio starcza regeneracja. Czy kierownice mogą powodować takie zachwianie na wykresie z hamowni?
Turbina nowa to koszt masakratorski a jeśli czyszczenie kierownic zmiennej geometrii nie pomoże to ja bym regenerował w dobrym zakładzie.
Koszt czyszczenia nie powinien być wysoki i warto spróbować ją przeczyścić. Przy okazji ocenią stan sprężarki tzn. wirnika itd.
Na allegro stała w takiej cenie http://allegro.pl/turbosprezarka-551...192866419.html , jeśli to podwójny koszt regeneracji to jakieś to wyjście jest...
Ostatnio edytowane przez semri ; 31-05-2012 o 20:02