Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 172

Temat: Wymiana kolektora, rozrząd, regeneracja wtrysków

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał BURATINO Zobacz post
    Wiec skoro sama Alfa regeneruje czesci,to czemu regeneracje uwac za takie zlo.Z tego co sie orientuje,oczywiscie dotyczy to DDR.Wszystkie czesci jakie sa wyjmowane z aut,leca do jakiegos magazynu w okolicach Lipska,a potem wracaja do Wloch.I niech ktos mi tak naprawde zaswiadczy,ze to co potem wkladam do auta jest nowe...Kolektor ssacy mam nowy,rowniez brany w serwisie ale czy jest naprawde nowy.Czysty byl,klapy chodza...narazie
    Regeneracja w fiacie to głównie względy podatkowe i z tego też powodu są naklejki/tabliczki etc. Kolektor jest nowy, turbo zrobione w garrecie (cały nowy srodek a muszle stare) a nie u pana kazia w garazu na chinskich oryginalnych częściach itd.
    Skrzynia biegów którą mam u siebie jest fabrycznie nowa a doklejoną ma naklejkę i tyle. Sporadyczne części są naprawdę odnowione ale ich jakość nie odbiega od nowych z mojego doświadczenia; większość zaś zamawiane po numerze 7xxx i tak przychodzi nowa.
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    Pieprzenie farmazonów - komus się wydaje. Dawno temu pisałem, że robiłem doświadczenia na hamowni z pełna diagnostyką dynamiczną i różnic w tym zakresie nie ma. Dotyczy to pełnego buta znowu, przy niepełnym klapy i tak nie otwierają się całkowicie jak i sam EGR aczkolwiek tu wchodzą dwie zmienne - dawki/obciążenia i prędkości obrotowej. Auta z usuniętymi klapami jeżdżą już ok 3 lat i nic się nie dzieje.
    I dlaczego są auta z tym samym silnikiem, kolektorem aluminiowym ba czasem i DPFem a klap nie mają? Widziałem także auto bez DPFu a z klapami tak więc pełna loteria - głównie croma jak i saab. Każde z nich jeździ, nie rozsypuje się, osiągi ma zbliżone (względem modelu zakładając sprawność jednostki) więc kolejny raz po co?
    Generowana moc to jedno - drugie - np. zmiany w szybkości zapychania się DPF-u i różnice w spalaniu. Które auta mają taki kolektor, który fabrycznie nie ma klapek i mają DPF-y? Bo ja takiego jeszcze nie spotkałem. Teraz przeczytaj to co napiszę ZE ZROZUMIENIEM. Bo się zaczynasz rzucać w temacie, pisząc o jakiejś grochówce, pierdzeniu i korkach w dupie, a nie do końca chyba trafia do Ciebie jeden, bardzo prosty aspekt tego zagadnienia. Demontaż klap jest posunięciem, które w efekcie:
    - uniemożliwia powrót do sytuacji sprzed demontażu - masz bowiem zaspawane otwory po klapach,
    - jest ingerencją absolutnie nie przewidzianą przez producenta pojazdu.
    Optymistyczne można sobie założyć, że to wszystko zadziała i nie będzie skutków ubocznych. Jednakże nie robiąc pewnych rzeczy wcześniej ani nie mając żadnych WIARYGODNYCH testów (wybacz - sam test na hamowni, pod kątem generowanej mocy i momentu, dla mnie osobiście nie jest wystarczająco wiarygodny) - jaką masz pewność, że tak będzie? Wystarczy, że spalanie po takim manewrze wzrośnie o 1 litr / 100 km i już masz tabun klientów z reklamacjami, bo "auto wcześniej paliło mniej". A nie daj Bóg, jeśli komuś w międzyczasie zapchałby się DPF i wymagał wymiany - dziękuję za możliwość zrealizowania takiego "gwarancyjnego" roszczenia - wszakże każdy biegły stwierdzi w tej sytuacji, że w osprzęcie jest ingerencja powodująca zmianę składu mieszanki paliwowej, co w ostateczności może doprowadzić do uszkodzenia filtra DPF. I nie mów mi, że to jest zupełnie nieprawdopodobne zdarzenie - trafisz na kogoś super upierdliwego i będziesz potem płacił za takie akcje po parę tysięcy złotych.

Jeżeli robiłeś testy - trzeba było te testy tutaj w jakiś sposób opublikować i byłoby po sprawie. Podkreślam - dla mnie to, że auto po wycięciu klap osiąga tą samą moc nie jest wystarczającym argumentem, przemawiającym za ich usunięciem. Dopiero jak sprawdziłem, że auto po wycięciu klap nie zanieczyszcza DPF-u w szybszym tempie, spalanie średnie pozostaje na tym samym poziomie i parametry pracy silnika nie pozostawiają nic do życzenia - mogłem spokojnie taką procedurę klientom zalecać. Co jest dziwnego w tym podejściu - nie wiem.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Jak to jest naprawdę to nikt nie wie - w cromie nie dopatrzyłem się żadnej prawidłowości - mozna powiedzieć, że wkładali to co mieli aktualnie na stocku. W bravo faktycznie klapek nie ma i tez nikt nie potrafi wyjaśnić dlaczego - moze wreszcie producent poszedł po rozum do głowy?
    W mojej wersji (1,9 16v 2007) akurat croma nie ma klapek ,stad moje pytanie.Być moze to taka loteria.A co do bravo sądze,że producent zrozumiał swój błąd.

Regeneracja ,to takie przedłuzenie tego co nieuchronne, czyt.kolejnej awarii.Tyczy się to zarówno osławionych kolektorów jak i np. turbo czu dwumas ( porazka kompletna),a nawet przepływki ( nieszczęsne wersje 1,9 140/150).Logicznie i ekonomicznie rzec biorąc najlepiej pozbyć się problemu raz na zawsze,ale Tomek ma rację w tym ,że są ludzie ,którzy albo się boją skutków ( bezpodstawnie),albo wiedzą lepiej ,powtarzając niczym mantrę : " bo tak zrobił producent" i ich nie przekonacie nigdy.Temat dobrze sie rozwinoł,jest tu duzo wiedzy i myśle ,że powinien zostać jakoś podwieszony ,tak by nie przepadł wśród innych tematów.

Co do braku skutków ubocznych w amputacji klapek,to Cinek pisał o tym już jakiś czas temu i tu Kenobi ma rację,co nie zmienia faktu,że Tomek sprawę jakby nagłosnił i teraz każdy użytkownik sam może wysnuć właściwy dla siebie wniosek.

Pozdro wszystkim.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał julowalker Zobacz post
    Cinek bo na tym forum Tomek_KRK traktowany jest jak bóg i On i tylko On ma rację.
    Kiedyś ostro polemizowaliśmy na temat nadawana kodu IMA po regeneracji wtrysku i oczywiście znalazło się wielu jego "obrońców" nie znających totalnie tematu że Tomek ma rację , że nie trzeba nadawać nowego kodu "bo On tak powiedział"...
    Wracasz znowu do tematu, który był już przewałkowany tam i z powrotem - co więcej jeden z userów tego forum zrobił dokładnie to co powiedziałem - czyli TYLKO wymienił końcówkę wtryskiwacza - i jakimś cudem parametry pracy układu wtryskowego powróciły do normy. Bez nadawania kodu IMA, bez cudów związanych z jakimiś zaawansowanymi procedurami odnowy wtrysku. I to też była porada bazująca na WŁASNYCH doświadczeniach praktycznych, a nie na informacjach wyczytanych na "forum posiadaczy układów wtryskowych Common Rail"...

- - - Updated - - -

Chyba nie do konca.Ciekawi mnie czy kupujac jakas czesc w serwisie AR jestes w stanie okreslic czy dana czesc jest naprawde nowa?
    Bo tak jakos dziwnie sie sklada,ze serwisy AR,Fiat rowniez sprzedaja czesci regenerowane,jako nowe... z fabryczna gwarancja
    Dotyczy to rowniez zaworu EGR
    Ba - co więcej EGR-y w Fiacie regenerowane w dokładnie taki sam sposób, jak robię to u siebie od jakiegoś czasu - i też zdarzają się buble typu EGR, który jest źle zmontowany i się zacina.

- - - Updated - - -

Czytanie ze zrozumieniem, myślenie, analizowanie kilku faktów ad pracy motoru i samemu można dojść do pewnych wniosków. Lobbowane było regenerowanie, każdy kto mówił inaczej był zły bo przecież zarobek/klienta by odebrał - taka jest niestety nasza rzeczywistość. Teraz jak i poprzednio nikt do tego się oczywiście nie przyzna. No i magia hasła regeneracja - większość wiąże to od razu ze słowem tanio i robi bez zastanowienia a to praktycznie zawsze pozorna oszczędność.
    Bzdury. Nie wiem skąd pogląd, że jeśli ktoś robi regenerację, to na pewno na tym zarabia tyle, że po roku wybuduje sobie za odłożone pieniądze dom. Pod względem kosztów i czasochłonności to, czy kolektor będzie z klapami, czy będzie bez klap - nie ma znaczenia. Jedno i drugie (naprawa / usunięcie klap) zajmuje tyle samo czasu i pochłania tyle samo pieniędzy. Dlatego duża część klientów, mając do wyboru wydanie takiej samej gotówki, decyduje się na kolektor Z KLAPAMI, bo taki był fabrycznie, zamiast kolektora bez nich. Ot cała filozofia.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Świeżak Avatar julowalker
    Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    Alfa 159 SW Ti , Stelvio 2.0 Q4, Giulia Ti Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Generowana moc to jedno - drugie - np. zmiany w szybkości zapychania się DPF-u i różnice w spalaniu. Które auta mają taki kolektor, który fabrycznie nie ma klapek i mają DPF-y? Bo ja takiego jeszcze nie spotkałem. Teraz przeczytaj to co napiszę ZE ZROZUMIENIEM. Bo się zaczynasz rzucać w temacie, pisząc o jakiejś grochówce, pierdzeniu i korkach w dupie, a nie do końca chyba trafia do Ciebie jeden, bardzo prosty aspekt tego zagadnienia. Demontaż klap jest posunięciem, które w efekcie:
    - uniemożliwia powrót do sytuacji sprzed demontażu - masz bowiem zaspawane otwory po klapach,
    Optymistyczne można sobie założyć, że to wszystko zadziała i nie będzie skutków ubocznych. Jednakże nie robiąc pewnych rzeczy wcześniej ani nie mając żadnych WIARYGODNYCH testów (wybacz - sam test na hamowni, pod kątem generowanej mocy i momentu, dla mnie osobiście nie jest wystarczająco wiarygodny) - jaką masz pewność, że tak będzie? Wystarczy, że spalanie po takim manewrze wzrośnie o 1 litr / 100 km i już masz tabun klientów z reklamacjami, bo "auto wcześniej paliło mniej". A nie daj Bóg, jeśli komuś w międzyczasie zapchałby się DPF i wymagał wymiany - dziękuję za możliwość zrealizowania takiego "gwarancyjnego" roszczenia - wszakże każdy biegły stwierdzi w tej sytuacji, że w osprzęcie jest ingerencja powodująca zmianę składu mieszanki paliwowej, co w ostateczności może doprowadzić do uszkodzenia filtra DPF. I nie mów mi, że to jest zupełnie nieprawdopodobne zdarzenie - trafisz na kogoś super upierdliwego i będziesz potem płacił za takie akcje po parę tysięcy złotych.

Jeżeli robiłeś testy - trzeba było te testy tutaj w jakiś sposób opublikować i byłoby po sprawie. Podkreślam - dla mnie to, że auto po wycięciu klap osiąga tą samą moc nie jest wystarczającym argumentem, przemawiającym za ich usunięciem. Dopiero jak sprawdziłem, że auto po wycięciu klap nie zanieczyszcza DPF-u w szybszym tempie, spalanie średnie pozostaje na tym samym poziomie i parametry pracy silnika nie pozostawiają nic do życzenia - mogłem spokojnie taką procedurę klientom zalecać. Co jest dziwnego w tym podejściu - nie wiem.
    Patrząc realnie na temat podejrzewam , że gruba ponad połowa użytkowników samochodów z klapami ma albo niedziałające dobrze klapy i zawalony kolektor syfem albo "tylko" kolektor zapchany sadzą. Jeżdżą samochodami normalnie i brak oznak nieprawidłowości pracy silnika. I teraz na chłopski rozum co bardziej "zaszkodzi" DPF-owi praca silnika z "bogatą" mieszanką (czyt. zawalone kanały syfem i czasem zacięte zatarte w pozycji zamkniętej czy półzamkniętej klapy i to nie powiedziane , że na wszystkich cylindrach tak samo) czy praca silnika "pełną piersią". A nie trzeba tłumaczyć nikomu co się dzieje , gdy za dużo paliwa , a za mało powietrza...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Kolega na poważnie? Za chwile dojdzie do sytuacji ze ktoś spyta czy wymiana dywaników w aucie na coś innego niż seryjne nie spowoduje awarii dpfu a co za tym idzie ten kto szyje owe dywaniki będzie musiał za to zapłacić. Albo żarówek z adaptacją po CANie
    Ze zrozumieniem właśnie - sprawdziłem, przetestowałem na kilku autach, problemu nie było więc po co się nad tym rozwodzić? Doktoratu nad tym nie trzeba robić i pisać bajki przez co ludzie do głowy dostają i sami nie wiedzą co robić bo jedynie taki jest tego efekt - są TE SAME SILNIKI Z TYMI SAMYMI ROZWIĄZANIAMI A BEZ KLAP i to żyje, działa, nie pali x więcej a tyle samo a nawet mnie itd więc? Jeśli dla kolegi czyjeś działania, testy itd nie są wystarczające - rozumiem - człowiek jest głupi aż sam się nie przekona i czegoś nie sprawdzi empirycznie ALE argument wcześniejszy bije wszystko - PRODUCENT lubi bez też jak widać i działa
    Pomijam fakt pomyślunku - zastanowić się jak to działa i w życiu nikt z argumentem "czy moze dpf będzie się bardziej zapychał" nie wyskoczy...

Użytkownik Rowerzysta Avatar 5turbo
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    159,GT, Bravo 2.0, Formuły Promot III, Dallara F393

Domyślnie

Wiecej niz połowa nawet nie wie że klapy puszczają. Bo przeciez maja nowy regenerowany kolektor to o problemie można zapomnieć. A ludzie tez wierza np Aso ktore kaze raz w miesiacu olej zmieniac i uwaza ze wszystko jest normalne bo komputer bledow nie pokazuje. Dziurawego kolektora diagnostyka tez przeciez nie wykaze, bo bledu nie ma.

Bzdury. Nie wiem skąd pogląd, że jeśli ktoś robi regenerację, to na pewno na tym zarabia tyle, że po roku wybuduje sobie za odłożone pieniądze dom. Pod względem kosztów i czasochłonności to, czy kolektor będzie z klapami, czy będzie bez klap - nie ma znaczenia. Jedno i drugie (naprawa / usunięcie klap) zajmuje tyle samo czasu i pochłania tyle samo pieniędzy. Dlatego duża część klientów, mając do wyboru wydanie takiej samej gotówki, decyduje się na kolektor Z KLAPAMI, bo taki był fabrycznie, zamiast kolektora bez nich. Ot cała filozofia.
    A wy to charytatywnie pewnie robicie?
    Ostatnio edytowane przez 5turbo ; 12-06-2012 o 09:37
    www.5turbo.com
    Nowe natchnienie Promot 76/84
    Nowsze Dallara F393
    159 1.9 280 F40 inside
    159 ti 2.4 210
    Fiat Barchetta 131
    Fiat Coupe 2.0 20VT 220

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Tu nie chodzi o co kto, ile itd bo to nie mój problem. Regeneracja nie rozwiązuje problemu - pojawiają się za to niestety inne. Pomijam fakt ze usunięcie permanentne z tego co wiem jest tańsze niż owa regeneracja...
    Z doświadczenia jednak na hamowni - 90% ludzi nie wie że ma problem nieszczelności w dolocie - zrobili i koniec a nikt pod klapę nie zagląda...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał julowalker Zobacz post
    Patrząc realnie na temat podejrzewam , że gruba ponad połowa użytkowników samochodów z klapami ma albo niedziałające dobrze klapy i zawalony kolektor syfem albo "tylko" kolektor zapchany sadzą. Jeżdżą samochodami normalnie i brak oznak nieprawidłowości pracy silnika. I teraz na chłopski rozum co bardziej "zaszkodzi" DPF-owi praca silnika z "bogatą" mieszanką (czyt. zawalone kanały syfem i czasem zacięte zatarte w pozycji zamkniętej czy półzamkniętej klapy i to nie powiedziane , że na wszystkich cylindrach tak samo) czy praca silnika "pełną piersią". A nie trzeba tłumaczyć nikomu co się dzieje , gdy za dużo paliwa , a za mało powietrza...
    Dokładniej chyba nie da się tego ująć - powszechne w PL jest najpierw zrobić a potem pomyśleć. To jest to o czym piszę od samego początku - jak ten diesel działa i jakiekolwiek insynuacje że to może zaszkodzić, a nie pomóc jak w rzeczywistości jest świadczą bardziej o niewiedzy niż profesjonaliźmie - niestety.

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

Ciekawi mnie czy kupujac jakas czesc w serwisie AR jestes w stanie okreslic czy dana czesc jest naprawde nowa?
    czy napisalem o kupnie czesci nowej ? .............

Demontaż klap
    Jednakże nie robiąc pewnych rzeczy wcześniej ani nie mając żadnych WIARYGODNYCH testów (wybacz - sam test na hamowni, pod kątem generowanej mocy i momentu, dla mnie osobiście nie jest wystarczająco wiarygodny) - jaką masz pewność, że tak będzie? Wystarczy, że spalanie po takim manewrze wzrośnie o 1 litr / 100 km i już masz tabun klientów z reklamacjami, bo "auto wcześniej paliło mniej". A nie daj Bóg, jeśli komuś w międzyczasie zapchałby się DPF i wymagał wymiany - dziękuję za możliwość zrealizowania takiego "gwarancyjnego" roszczenia - wszakże każdy biegły stwierdzi w tej sytuacji, że w osprzęcie jest ingerencja powodująca zmianę składu mieszanki paliwowej, co w ostateczności może doprowadzić do uszkodzenia filtra DPF.
    oraz

Dopiero jak sprawdziłem, że auto po wycięciu klap nie zanieczyszcza DPF-u w szybszym tempie, spalanie średnie pozostaje na tym samym poziomie i parametry pracy silnika nie pozostawiają nic do życzenia - mogłem spokojnie taką procedurę klientom zalecać. Co jest dziwnego w tym podejściu - nie wiem.
    zdecyduj sie w koncu. Wyciecie klap jest zle, bo to ingerencja i nie tak zaleca producent ? Ale jak sprawdziles ze jednak, auto pracuje normalnie to juz mozna klientowi ta opcje polecic, bo jednak jest skuteczniejsza niz owa "regeneracja" ?

Jak Cinek napisal ... sprawdzone gruby czas temu. Sam Fiat zrezygnowal z klap dzis i wczesniej. Jak pisze Rybak, u Siebie w Cromie tez klap nie mam, a byl DPF.

Julowalker, sedno sprawy
    Ostatnio edytowane przez kenobi ; 12-06-2012 o 09:52
    ..... powered by www.cinsoft.pl

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

wiecie co ta dyskusja juz schodzi na psy i nic nowego nie piszecie.Przeciagacie line tylko.Nie chce mi sie juz tego czytac