Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910
Pokaż wyniki od 91 do 99 z 99

Temat: Kompleksowe przygotowanie alfy do zimy

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Dzisiaj jechałem w jedno miejsce koło południa, to wstaje o 10ej bo widze, że wszystko zawalone śniegiem to nie będe na złamanie karku jechał z mrozem. Jako, iż od kilku dni na gruntownym przepalaniu samochodu, aby silnik się nie zastał zauważyłem iż Alfa Control uporczywie informuje mnie o braku w płynie hamulcowym to przeszedłem się do najbliższej hurtowni motoryzacyjnej. Po drodze widziałem masę nieodśnieżonych, nie ruszonych samochodów, a jest poniedziałek godzina 10a. Wróciłem z 0,5 butelki DOT4 do auta, ale że na masce tona śniegu to otworzyłem drzwi (bezproblemowo) i odpaliłem samochód (bezproblemowo), co wzbudziło u pewnego jegomościa wyglądającego z okna zazdrośc, bo jak to możliwe, że włoski samochód w takową zimę funkcjonuje.

Wziąłem zgarniacz taki jak do kropel i jazda ze śniegiem. Jako, że mój wyświetlacz ledwo dychszy to wyświetla chociaż ten minus przed miejscem gdzie powinna jarzyc się temperatura na zewnątrz, więc widziałem że jest mróz, a sam o tym się przekonałem gdy widziałem zamarźniętą wodę pokrywającą każdy kawałek samochodu. Włączyłem też światła co by z reflektorów lepiej śnieg zrzucic. Pałowałem się chyba z 15 minut z całością. Wewnątrz zrobiło się ciepło więc otworzyłęm również maskę co by w końcu płynu wlac. Po czym bez bólu ruszyłem aby odpalic samochód kumpla którym jest PzW VW SedanGolf Bora. Nawrócic ja musiałem przez to na końcu ulicy, niestety zabrakło mi "promienia skrętu" więc w zbożnym celu użyłem "łapy". Niestety, na kable było wykluczone, bom swojej baterii nie chciał dieslem męczyc, próbowalismy pociągnac więc holem, ale wiadomo, że koła dęba stały w śniegu i nie było żadnego tarcia. Potem więc pojechałem w miejsce gdzie miałem jechac widząc jak bezmózgowie idące chodnikiem ma chorobę na skręt szyji i przełazi z rozpędu nie patrząc czy coś jedzie. Jakby nie wiedzieli, że nawet na pasach są goścmi a nie gospodarzami. Tyle na dzien dzisiejszy.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

cin_ek
    Gość

Domyślnie

Alfa stała pod chmurką od soboty cała zasypana śniegiem. Dzisiaj rano odśnieżyłem tylko drzwi kierowcy bo chciałem tylko odpalić i ją rozgrzać a w miedzy czasie odśnieżyć resztę. Niestety drzwi przymarzły i dopiero po jakimś czasie puściły. w nocy było około 25 stopni mrozu. Wsiadłem do środka przekręciłem kluczyk lampki się zapaliły więc odpalam. odpaliła ale zaraz zgasła. próbowałem jeszcze dwa razy ale bez skutku. za 3 razem światła wewnątrz zaczęły przygasać i zaświeciła się kontrolka akumulatora. Autko zamknąłem i stoi bidusia dalej na mrozie. Czy taki postój może Jej zaszkodzić? Np. czy coś może stać się z lakierem, oponami? Kiedy ją próbować znowu odpalać i czy odrazu na kablach? pytam o takie pierdoły bo to moje pierwsze autko i nie znam jeszcze wszystkich prawideł i zachowań ops:

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Wczoraj jak koło 21 wylazłem nagrzac troche motor, odpaliła bez zgrzytów Dzisiaj rano przez parę sekund pompa zawyła. Kolega na GG się ze mnie śmiał, że co chwilę idę auto odpalac, a dzisiaj jego dieselek zaniemógł.

Z oponami wiele się nie stanie, chyba, że staniesz kołem w kałuży a po paru chwilach mrozem zawieje. Co do lakieru to bardziej mu zaszkodzi sól której się większośc domaga.

Kiedyś po odpaleniu silnik mi zgasł w Seacie, ale starczyło go nieco na obrotach za drugim razem przytrzymac i było z głowy. A czemu nie chciała odpalic za drugim razem? Ile masz paliwa? Rozrząd wymieniany był? Jeśli już odpalac to tylko na kable.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

cin_ek
    Gość

Domyślnie

w kałuży nie stoi więc luz. Za drugim razem kręciła ale nie załapała a nie chciałem Jej katować więc odpuściłem przeczekałem i trzeci raz próbowałem. Benzyny jest pół baku, rozrząd był wymieniany przy 112 tyś a obecnie ma 114800 km. Przy mniejszych mrozach paliła bez problemu. Najbardziej boję się o lakier czy ten mróz mu nie zaszkodzi.

cin_ek
    Gość

Domyślnie

ściągałem znajomego z kablami dzisiaj bo wkońcu trzeba było Bellę ruszyć. Pierw odśnieżyłem 30 cm warstwę. drzwi nawet łatwo się otworzyły. Po 30 min była odśnieżona. Znajomy przyjechał przygotował kable ale kazał spróbować zapalić. wsiadłem ale po środzie nie miałem nadziei. Przekręciłem kluczyk a Alfa jak gdyby nigdy nic odpaliła za 1 razem i chodzi nawet kontrolka akumulatora się nie świeciła pochodziła trochę i nagrzała wnętrze. Zmiotłem lód z szyb i w drogę. Chodziła jak trzeba ciągnie ładnie do przodu nie przygasa, jednak zima Jej nic nie zrobiła. Przy okazji parkując pod domem licznik pokazał okrągły przebieg 300 km Jednak Włoska motoryzacja to klasa, szwagra citroen do dzisiaj ma problem z zapaleniem a akumulator na śmietnik.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Przy tych mrozach strasznie świszczy mi pasek zaraz po odpaleniu. Da się coś z tym zrobić?
    FORZA ITALIA !

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

sprawdz naciag paska alternatora, moze byc za luzny. jesli jest napiety i piszczy to tylko wymiana bo prawdopodobnie przypalony.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Musze sprawdzić, choć piszczy tylko na mrozie a wiadomo, że na zimnym wszystko się kurczy więc powinien być naciągnięty. Dobrze myślę?
    FORZA ITALIA !

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

zle myslisz niestety. guma na zimnie zbytnio sie nie kurczy za to twardnieje i robi sie sztywna no i nie ma przyczepnosci do kola pasowego. jesli do tego pasek bedzie wysluzonu i lekko przypalony to piski gotowe.