Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Przygotowanie do sezony...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zamość/Warszawa
    Auto
    AF Spider 916, Thesis 2,4 JTDm

Domyślnie Przygotowanie do sezony...

Witajcie

Pod koniec sezonu 2014 zakupiłem AF Spidera 2.0 TS z 1996r. Obecnie planuje mały remont i przegląd auta.
    To co już wiem to muszę wymienić poduszki amortyzatorów (już kupiłem), na pewno do wymiany jest rozrząd jaki polecacie do tego silnika?
    Zauważyłem również, że Mój Spider słabo hamuje (klocki i tarcze wydają się ok) na co jeszcze spojrzeć?

Auto kupiłem od człowiek który za bardzo nie dbał o niego, na co powinienem zwrócić uwagę w silniku, zawieszeniu itd?

Z góry bardzo dziękuje za wszelkie sugestie i pomoc. Nie mam doświadczenia z tym modelem a chcę mieć pewne i sprawne auto

Jeszcze jedno czy do modelu z 1996 roku można bez większyk komplikacji założyć konsole, tunel z modelu po lifcie?

Pozdrawiam,

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

Jeśli chodzi o rozrząd, polecam pasek Conti, pompę Hepu, rolki INA, Pasek balansów Conti, napinacz paska Litens.
    Jak klocki i tarcze wyglądają ok, to proponuję wymienić przewody giętkie przy zaciskach i wymienić płyn na nowy.
    Jeśli już będzie ściągana pokrywa głowicy przy wymianie rozrządu, to uszczelkę pod nią też warto wymienić, odessać olej z gniazd świec zapłonowych jeśli ciekł przez starą uszczelkę i same świece też warto, jeśli nie wiesz kiedy były ostatnio zmieniane.

verdebiancorosso

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kubus1616
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Gtv 16 VT

Domyślnie

A jeśli chodzi o przekłade tunelu na tą sprzed fl to nie jest to takie proste bo nie wystarczy sam tunel trzeba mieć też konsolę środkową a i tak ciężko to zrobić bo w twojej sterowanie nawiewami jest na linkę a w fl elektryczne więc to już większa praca ewentualnie zmienić cały środek wraz z nagrzewnicą obudowa ale to gra myślę nie warta zabawy lepiej dać swoją do obszycia skóra albo coś :-D

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zamość/Warszawa
    Auto
    AF Spider 916, Thesis 2,4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał kudlaty_bytom Zobacz post
    Jeśli chodzi o rozrząd, polecam pasek Conti, pompę Hepu, rolki INA, Pasek balansów Conti, napinacz paska Litens.
    Jak klocki i tarcze wyglądają ok, to proponuję wymienić przewody giętkie przy zaciskach i wymienić płyn na nowy.
    Jeśli już będzie ściągana pokrywa głowicy przy wymianie rozrządu, to uszczelkę pod nią też warto wymienić, odessać olej z gniazd świec zapłonowych jeśli ciekł przez starą uszczelkę i same świece też warto, jeśli nie wiesz kiedy były ostatnio zmieniane.
    Dzięki za wskazówki. masz może do polecenia jakieś sprawdzone źródło gdzie mogę sobie skompletować taki zestaw?

Co do silnika to wiem że 40 tyś km temu był robiony silnik (obrócona panewka), części były wymieniane na nominały bez żadnych szlifów itd (podobno TS nie lubią takich rzeczy).

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał kubus1616 Zobacz post
    A jeśli chodzi o przekłade tunelu na tą sprzed fl to nie jest to takie proste bo nie wystarczy sam tunel trzeba mieć też konsolę środkową a i tak ciężko to zrobić bo w twojej sterowanie nawiewami jest na linkę a w fl elektryczne więc to już większa praca ewentualnie zmienić cały środek wraz z nagrzewnicą obudowa ale to gra myślę nie warta zabawy lepiej dać swoją do obszycia skóra albo coś :-D
    A wiesz może jakie koszty takiego obszycia? Na razie to najpierw chcę ogarnąć tematy związane z mechaniką ale może kiedy w przyszłości się skuszę na to
    Ostatnio edytowane przez Rafał K. ; 22-01-2015 o 09:22 Powód: Dodano