Ależ ja się nie napinam, "boże broń" tylko nie lubię jak z automatu skreśla się benzynę... zwłaszcza zarzucając jej droższe koszty serwisowania co jest nie prawdą, dla mnie i dla wielu ludzi największym w tym przypadku wyznacznikiem będzie spalanie 10-12 litrów benzynki VS 6-8 litrów przy diselku z turbiną...
druga sprawa taka, że na rynku jest miażdżąca przewaga JTDm więc z tym silnikiem auto dobieramy z konfiguracją taką jaką chcemy, prawie jak w salonie... w przeciwieństwie np. do jednostki 2.2 JTS, np. wersja kombi chociażby na allegro to aż 6 sztuk gdzie 1,9 JTDm 113 sztuk.... przebitka nie samowita...
Dlatego zakładając że raczej nie będę przekraczał 15.000km rocznie a 80 % to trasa po mieście, dojazdy do pracy automatycznie powinno skreślać diselka z listy życzeń... każdy się nakręca na te JTDmy sporo ludzi nie robi 20-30 tyś km. rocznie, a wręcz przeciwnie 10-15 i to w większości po mieście gdzie diselek się nie sprawdzi...
jako że AR159 do najdroższych w segmencie nie należy to pozwalają sobie już na te autka młodzi ludzie, co często przy dość sporej mocy tych diselków dostają ostro w tyłek, jedzie do pracy i spod każdych świateł musi być pierwszy, jak zaczyna się coś dziać to wystawka na ogłoszenie, a nowy użytkownik wkłada i wkłada, później zaś wyśmiewają nas na innych forach jak to się dajemy robić w hu** kupując diselki z przebiegiem 150.000 które 5 lat temu miały 250k, przykład chyba strona wstecz, prawda ?
Niestety ludzie nie dbają o samochody, taki jest fakt, sam się zastanawiam czy warto wkładać w auto, bo widzę sam jaki mam problem z sprzedażą Vectry... tylko telefony czy zejdę do 8000 zł... bez oględzin tak po prostu z 13,500 do 8... o pierwszy samochód się dba, ale o kolejny ? Szczególnie o diesla który tani nie jest ?
Temat rzeka