prototyp mial byc pokazany bodaj w 2010... potem w 2011... auto mialo byc w sprzedazy od 2012... potem od 2014... teraz koniec 2015 albo pozniej...
zapomnij o tym samochodzie.
prototyp mial byc pokazany bodaj w 2010... potem w 2011... auto mialo byc w sprzedazy od 2012... potem od 2014... teraz koniec 2015 albo pozniej...
zapomnij o tym samochodzie.
Havelblue, bierz poprawkę na to, że KRS jest bardzo negatywnie nastawiony do Marchionne i wie lepiej jak zarządzać dużymi firmami![]()
Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."
Krusz, czy coś z tego, co ja pisze, te FAKTY, są prawdziwe czy wymyślone?
Co do zarzadzania duzymi firmami, przypadkiem ale utrafiles w sedno. Duza firma to Fiat, ktory połaczyl sie z Chryslerem. W efekcie, Krusz, mamy w grupie wiecej marek i inne rynki. Pojawiają sie wiec inne warunki.
Marka Alfa Romeo nie jest tutaj kluczem, sednem, ani jezyczkiem u wagi. Marchionne zarządza duzą firmą, w zasadzie wielkim konglomeratem marek, firm i interesow.
Dlatego Alfa spada na dalsze miejsca w hierarchii ważnosci i efekty tego widzimy, chocby w zabawach z Gulią... Zaczynasz rozumiec nonsens tego, co napisaleś wyżej?
Ostatnio edytowane przez KRS ; 30-11-2013 o 21:31
Nie.
Bo od pierwszej zapowiedzi nie było ani kryzysu i potrzeb cięcia, ani żadnych innych problemów![]()
Pamiętaj, że właśnie dzięki Fiatowi dziś w ogóle mamy markę Alfa Romeo która co jakiś czas wypuści smaczek typu 4C czy 8C. Innaczej marka skończyłaby tak jak większość Angielskich firm typu TVR.
Właśnie odpowiednie wypozycjonowanie na rynku to jedyne co może uratować tą markę - potrzebują czegoś między tanim Fiatem a Maseratii. A przy okazji próbują nie zjebać.
Natomiast mam dość malkontentów którzy tylko narzekają nie biorąc pod uwagę ogólnej sytuacji - Kup wreszcie tego VAGa...
"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."
bzdury straszliwe
po 1: kryzys jakoś nie zabił większosci marek, prawda? co wiecej, mnożą one swoje propozycje, modele, wersje... Jakim cudem AR nie może?
po 2: skąd wiesz, jak skonczylaby marka? Teorii, dopisywanych post factum mamy wiele. Jakies to wszystko oczywiste, jak sie patrzy wstecz, prawda?
po 3: firma, ktora produkuje modele samochodow, istnieje. Firma, ktora w swojej ofercie ma dwa modele i gadżety istnieć przestaje.
po 4: odkąd Marchionne objął stery, pisalem, ze gosc obchodzi sie z marką AR niewlasciwie, kryzys dopiero pukal do drzwi.. Rzecz w tym, ze on sie nie zajmuje marką AR ale calym mega biznesem, a jak sie mega biznes konczy dla wielu marek, to masz przyklady saaba, pontiaca czy innych zarżniętych w imię "interesu nadrzednego grupy".
po 5: to, co kupie, to moja sprawa, na razie kupilem 159 jakis czas temu i jeszcze zamierzam nim jezdzic... Co do malkonenctwa: wiekszosc ludzi, rowniez na tym forum, ale i w mediach, pisze i mowi to samo co ja. Bo to, co sie wyczynia z marką AR, te wszystkie bajki i wizje, budzą nasze obawy o przyszlosc.
Jakbys nie wiedzial, bo moze nie wiesz, biznesy mają to do siebie, ze czasem padają. Blablanie o "ogólnej sytuacji" jest tylko blablaniem. Fakty są takie, ze firma niczego obecnie nie oferuje a sprzedaz nadal spada.
Tylko ja nigdy nie mówiłem/pisałem co kto robi dobrze albo źle. Ja tylko mówię, że nie mamy tylu informacji co Marchionne i przez to nie mozemy/nie powinniśmy się wypowiadać na temat taktyki/marketingu marki.
Szczególnie, że te dwa punkty Twojej wypowiedzi są sobie sprzeczne:
po 2: skąd wiesz, jak skonczylaby marka? Teorii, dopisywanych post factum mamy wiele. Jakies to wszystko oczywiste, jak sie patrzy wstecz, prawda?
po 3: firma, ktora produkuje modele samochodow, istnieje. Firma, ktora w swojej ofercie ma dwa modele i gadżety istnieć przestaje.Bo Audi, Skoda, VW i Seat to tak różne od siebie marki, że szok. Już wolę to co mam niż dostawać Pande ze znaczkiem Alfy.po 1: kryzys jakoś nie zabił większosci marek, prawda? co wiecej, mnożą one swoje propozycje, modele, wersje... Jakim cudem AR nie może?
Tak samo jak z jednej strony mówimy o upadku Lancii, a z drugiej chwalimy Seata....
Z innej strony, spójrz kto produkuje aktualne silniki dla Lamborghini.
Bo skąd wiesz, że Firma która ma w swojej ofercie dwa modele i gadżety przestaje istnieć? Co z Maseratti? Koenigsegg? Czy może Smart?
Takie same domysły jak cała reszta.
Jedyne co chcę przekazać, to to, że żaden z nas nie jest w pozycji / nie ma wiedzy pozwalającej komentować zagrania Marchionne.
Podsumowywując Twoją wypowiedź opartą na takich samych domysłach:
bzdury straszliwe
Ostatnio edytowane przez Krusz ; 01-12-2013 o 17:29
A mi osobiście wydaje się, że Sergiusz daje radę. Jako lider całej grupy kieruje nią dobrze, wchodzi na kolejne rynki, FIAT posiada już większość udziałów Chryslera, kwestią czasu jest wykupienie go w ogromnej większości lub w całości od VEBA, prawie kupił Opla. Jasne, że w takiej sytuacji, są priorytety i niestety Alfa Romeo kuleje, natomiast z tego co widzę marka realizuje w większości założony plan. Nie zapominajmy o podpisanym porozumieniu z Mazdą, to również zobowiązuje. 4C też niektórzy pisali, że pozostanie jedynie na papierze, a jednak jest. Nie widzę powodów żeby ciągle narzekać, że Alfa Romeo model A czy B nie powstanie. Gdyby Alfa była zbędna dla Fiata i nie rodziła żadnych nadziei na przyszłość z pewnością poszłaby pod młotek. Tak naprawdę są to wszystko jedynie gdybania, bo nie sądzę, że którykolwiek z nas wie jaki plan ma FIAT i sam Sergio, oprócz oficjalnych informacji (nie wizji dziennikarskich). Więc koledzy nie ma co się spinać, co będzie to będzie, ale jako fani AR powinniśmy ją wspierać a nie obrzucać błotem.
Chyba, że ktoś uważa, że mógłby zrobić to lepiej. W takiej sytuacji proponuje złożyć aplikację do FIATaZarobi mnóstwo pieniędzy i przy okazji uratuje co najmniej jedną legendarną markę
![]()
Od 16 lat jeżdżę tylko alfą ... w swoim dorobku miałem 146 1,4b 156 2,0TS 156 2,5V6 156 GTA a teraz 159ti V6 Q4. Bardzo bym chciał się przesiąść na Giulię, ale powoli tracę nadzieję ...
... więc wygląda na to, że skończy się na Fiacie Sedici albo ... Volvo V40 Crosscountry ...![]()
Od zawsze kompletnia inna nisza, klientela, itd. Alfa i Koenigsegg... mam nadzieje, ze robiąc takie zestawienie byles w dobrej formie, bystry i wyspany??
Co do "domyslow" to poczytaj prase, portale, rowniez, a moze szczegolnie, obcojęzyczne... Analiz posunieć Marchionne jest tak wiele, wnioski są w nich czesto podobne do moich...
Kilka lat temu, jak Marchionne brał stery i ogłaszał swoje cudowne wizje pisalem, ze nic z tego nie bedzie a marka tracic bedzie rynek... Popytaj starszych stazem forumowiczow, to potwierdzą moje słowa...
Jak mozna powaznie traktowac czlowieka, ktory co pare miesięcy puszcza coraz to nowe bąki, za kazdym razem o innym zapachu? Rozumiesz przenośnie, mam nadzieje...
Powtorze: Marchionne nie ma od poczatku pomyslu na Alfę, ale, swiadomy wagi i historii marki, trzyma ją w zanadrzu. Przy biznesie, polegajacym min. na przejmowaniu duzej czesci rynku amerykanskiego, siłą rzeczy Alfa jest tylko dodatkiem, mniej waznym, do calej zabawy.
Dlatego jest, jak jest.
Ja nie będe nikogo oceniał, ale stwierdzam FAKTY:
Wchodze do salonu Alfy ... i co widzę???? - a no właaaaśnie....
nie ma limuzyny, nie ma suva, są 2 małe auta na miasto i 4C dla nielicznych. Porażka.
Uwielbiam AR, ale obietnicami nie zapełni segmentów ;/
I tym spostrzeżeniem mozemy zakończyć refleksje![]()
Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
Mam chorobę zwaną ITALIA