Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Silniki diesla sa aktualnie w odwrocie.
    1. Ekologia - silnika sa coraz bardziej skomplikowane i coraz drozsze w obsludze. Prędzej czy później zabronią produkowania aut z dieslem, wiec rozwoj tej technologii wydaje się bezcelowy.
    2. Silniki benzynowe sa coraz bardziej ekonomiczne, i różnica w cenie diesel vs benzyna zwraca się dużo dłużej niż kiedyś
    3. oczywiste rzeczy jak kultura pracy. Kupiłem pierwszego diesla, i pomimo tego, że jak na diesla jest świetny, to i tak drugi raz bym nie kupil

Wracajac do Giulii - mysle, ze wersja benzynowa nie podbije tak słupków, jak niektórzy oczekują. Na pewno bedzie jednorazowy strzal, bo ci, co na benzyny czekali, w koncu je kupia. Wiadomo - segment premium, sportowe emocje itd, ale wystarczy spojrzeć na rynek wtórny na przykład bmw 3, gdzie aktualnie jest 2 razy wiecej ofert aut z dieslem. Nie znalazłem danych dot. sprzedazy nowych w podziale na wersje, ale przypuszczam, ze jest podobnie.
    Przydałby się diesel v6 z ghibli.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    To jest wiedza ludowa z 2008 roku...
    Mówię o krążących opiniach i przesądach, niekoniecznie sprawdzonych, które ciężko w ludzie wyplenić.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    Mówię o krążących opiniach i przesądach, niekoniecznie sprawdzonych, które ciężko w ludzie wyplenić.
    No i ? to jakaś prowokacja czy co? wszyscy faktycznie zainteresowani Alfą Romeo mówią że czekają na benzynę jak już ma być w końcu taka prawdziwa Alfa, właśnie po latach posuchy i obfitości w tak wspaniałe JTD, a Ty jakoś powątpiewasz nie wiedzieć czemu jakbyś nie czuł różnicy .
    Kogoś kto choć minimalne pojęcie o motoryzacji ma i charakterysytce silników, nie trzeba przekonywać do benzyn, to oczywisty wybór dla lubiącego prowadzić. A "mądrości ludowe" są przeróżne, łacznie z trzema zdrowaśkami i umieszczaniem w piecu, oraz z równą jej mądrością jakoby TS był gorszy od JTD. Bo też jedzie. Tak jak wino marki wino też łoi i jak diesle jest tańsze - czyli wg ludu = lepsze.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Jedni lubia rybki drudzy cipki.
    A ja tak jak kierowcy zachodniej Europy lubię diesle.

W automacie to i pewnie diesel 180KM będzie bardziej dynamiczny niż 200KM w benzynie.
    450Nm kontra 330Nm robi swoje.
    Prowadzić będą się tak samo, bo silniki ważą podobnie.
    A dźwięk jest i tak odizolowany od kabiny.

Gdyby nie akcyza to diesel byłby bardziej popularny.

kazikx
    Gość

Domyślnie

Andrzej, żadna prowokacja.

Po prostu tak kiedyś sam dokonałem wyboru.
    Nie znałem się i nie zagłębiałem się w temat. Oparłem się tylko na krążącej opinii, że 1.9 są OK, a TS nie są.
    TS bym wtedy nie kupił.

Piszę o tym, że wśród ludu dalej można się spotkać z takimi opiniami na temat Alfy.
    Niedawno jeden taksówkarz mówił mi, że w Alfie (nie precyzował jakiej) jedyną wartościową rzeczą jest diesel, jeśli już tam jest. Mówił to w AD 2016.
    Oczywiście można zakładać, że ktoś, kto wydaje 200tyś zł na auto zna się, a jak się nie zna, to poczyta więcej i wybierze świadomie beznynę.

Ale skoro "wszyscy faktycznie zainteresowani Alfą Romeo czekają na benzynę", to dlaczego w ogóle pojawiły się diesle?

PS. Znam zalety silnika benzynowego i jazda 146 z TS sprawia mi frajdę.
    Ale mam duży sentyment do diesla właśnie przez to, że w tych dwu 156, które miałem, psuło się sporo rzeczy, ale nic nigdy nie dolegało silnikom.
    Taki sentyment "wdzięczności" dla tego silnika.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

No i co że popularny ? tu mowa o rodzaju silnika w Alfie Romeo, nie w pasacie. Nie musi być popularny, musi być lepszy, a benzynowy jest pod każdym względem zawsze lepszy i kropka. Poza jednym - ceną.
    Popularny... też argument. Czy "niuton roboi swoje" - g..uzik robi , już się niedobrze robi od tych niutonów dieslowych, niuton zza każdego rogu wyziera. Mocy nie ma, obrotów nie ma, reakcji na gaz nie ma , waży tony, ale ma niutona.
    A prawda jest taka, że jedyny argument to cena . Ewentualnie zasięg . Więc dla skner i leni.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Jeśli próbujesz być zabawny trollu, to wiedz że nie jesteś.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Jeśli próbujesz być zabawny trollu, to wiedz że nie jesteś.
    Czy to było do mnie?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Silniki diesla sa aktualnie w odwrocie.
    1. Ekologia - silnika sa coraz bardziej skomplikowane i coraz drozsze w obsludze. Prędzej czy później zabronią produkowania aut z dieslem, wiec rozwoj tej technologii wydaje się bezcelowy.
    2. Silniki benzynowe sa coraz bardziej ekonomiczne, i różnica w cenie diesel vs benzyna zwraca się dużo dłużej niż kiedyś
    3. oczywiste rzeczy jak kultura pracy. Kupiłem pierwszego diesla, i pomimo tego, że jak na diesla jest świetny, to i tak drugi raz bym nie kupil
    Łącząc Twoje (sensowne) argumenty z tymi podanymi (sensownymi) przez Andrzeja jeszcze mniej rozumiem, dlaczego w ogóle produkuje się Giulię z dieslem?

Użytkownik Świeżak Avatar arteg83
    Mieszka w
    Lubaczów
    Auto
    156 SW 2.4 175KM - była, 156 SW 1.9 158 KM - była, S-Max 2.0 140KM - jest

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    już się niedobrze robi od tych niutonów dieslowych
    Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    reakcji na gaz nie ma
    Ty chyba teraz chłopie żartujesz...
    Diesel (mój) 150KM, pali accorda PB 136KM V-tec w praktycznie każdym zakresie prędkości
    Pali też bmw3 R6 150km (fajnie mruczy ten silnik).
    Z oboma autami stawałem 0-100 (na starcie w tyle, bo jedynka krótka, potem ogień), 60-120, 80-140, 100-160. Reakcja na gaz jest taka, że po sekundzie oba auta zostawały w tyle. Nie wiem z jakimi dieslami miałeś do czynienia, może bez turbo..? Poza tym, jak porównujemy, to porównujmy podobne moce, a nie 190PB do 115ON, ok?
    Vectra B 93' 1.6 75 KM - była
    Honda Accord 99' 1.8 136 KM - była

156 SW 05' 2.4 175 KM - R.I.P

156 SW 05' 1.9 158 KM - była
    Ford S-Max 07' 2.0 140KM - jest

Zawsze są dwa uda. Uda się albo nie uda...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    Łącząc Twoje (sensowne) argumenty z tymi podanymi (sensownymi) przez Andrzeja jeszcze mniej rozumiem, dlaczego w ogóle produkuje się Giulię z dieslem?
    Andrzej pisze z perspektywy fana motoryzacji. Powód jest banalny - szara rzeczywistość. Dokładnie z tego samego powodu większość BMW, które widzisz na drogach to ropniaki. Nie każdego interesują sportowe emocje, niektórym wystarczy po prostu prestiżowy znaczek. Szczególnie w wydaniu flotowym Absurdalne koszty paliwa dla mocniejszych benzyn odstraszają, nawet Maserati wydało na świat auto z dieslem.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał arteg83 Zobacz post
    Ty chyba teraz chłopie żartujesz...
    Diesel (mój) 150KM, pali accorda PB 136KM V-tec w praktycznie każdym zakresie prędkości
    Pali też bmw3 R6 150km (fajnie mruczy ten silnik).
    Z oboma autami stawałem 0-100 (na starcie w tyle, bo jedynka krótka, potem ogień), 60-120, 80-140, 100-160. Reakcja na gaz jest taka, że po sekundzie oba auta zostawały w tyle. Nie wiem z jakimi dieslami miałeś do czynienia, może bez turbo..? Poza tym, jak porównujemy, to porównujmy podobne moce, a nie 190PB do 115ON, ok?
    1. Porównujesz silnik turbo do wolnossaka. Bez sensu. 2. Reakcja na gaz to nie przyspieszenie. Chyba sobie sam żartujesz #mistrzowieprostej
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 06-10-2016 o 20:51
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była