Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Ledwie pół roku ja ma i sprzedaje. Możesz być potencjalnym "jeleniem"
    Jeśli sam przywozi auto lekko uszkodzone z za granicy to po naprawie sprzedaje, ale dopiero po 6 miesiącach, żeby uniknąć podatków. Zarabia na tym jakiś niewielki grosz, ma przy tym samochód do jeżdżenia. Tak samo robi mój sąsiad. Szwagier z Francji mu podsyła lekko stłuczone auta, przywozi, naprawia i po jakimś czasie sprzedaje.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Jeśli sam przywozi auto lekko uszkodzone z za granicy to po naprawie sprzedaje, ale dopiero po 6 miesiącach, żeby uniknąć podatków. Zarabia na tym jakiś niewielki grosz, ma przy tym samochód do jeżdżenia. Tak samo robi mój sąsiad. Szwagier z Francji mu podsyła lekko stłuczone auta, przywozi, naprawia i po jakimś czasie sprzedaje.

Jeśli tak to Ok ale tego nie wiemy.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Mój znajomy mechanik też tak robi. Jeśli będzie uczciwy to pokaże co i w jaki sposób było uszkodzone. Bez takiej dokumentacji kupno takiego auta to jednak większe ryzyko.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Jeśli tak to Ok ale tego nie wiemy.
    Dokładnie.
    Niestety ocena auta po skromnym ogłoszeniu to wróżenie z fusów. Nawet przy ładnych zdjęciach można co najwyżej powiedzieć sobie gdzie są rysy i co jest wizualnie zużyte.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 159 SW 2.0JTDM Nero Carbonio, 2009, 163kkm

Domyślnie

no to juz wiem troche wiecej - Auto z Francji, sprowadzone w 2014 z przebiegiem 198 tys km. Wg sprzedawcy wymieniana maska i zderzak (kolizja ze slupkiem). Wrocil na kolach. Maska nowa, zderzak tez (stara maska do pokazania). Poza tym zapewnia, ze nic nie bylo robione. Tylko jeden kluczyk (czy to norma w autach z Francji?). Najwiekszy bol - brak historii serwisowej. Przebieg 213 tysiecy teraz. Ma DPF. Co sadzicie?

Jeszcze zauwazylem ze nie ma oznaczen na tylnej klapie (co same odpadaja?) i mam wrazenie, ze przy tylnej prawej lampie cos nie do konca spasowane jest.
    Ostatnio edytowane przez KnightRider ; 06-08-2015 o 09:44

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

o emblematach było już pisane kilka razy. Sam miałem jak kupiłem auto a teraz nie mam żadnego odkleiłem je bo lepiej mi się podoba bez może gdyby był znaczek Ti albo Q4 3.2 to bym zostawił

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

No nie jest spasowane racja, często użytkownicy narzekają na to, że "samo się tak po jakimś czasie robi", mogło być i klepnięcie, nie wyczaisz po zdjęciach. Znaczki komuś mogły się nie spodobać i sobie ściągnął albo wyjechała z fabryki bez nich.

IceMan zakładaj 1.2

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Dopchalem sie do historii tej czerwonej Brery z Tbi, ostatni przeglad w pazdzierniku zeszlego roku przy 87k, nic powaznego nie bylo robione. Do dzwonu igla, tylko dziwne ze sprzedawca spuscil cene jeszcze o 1 k O_o

Użytkownik Rowerzysta Avatar jarzon
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa GT Q2, Stilo JTD 16V

Domyślnie

Akcja z pojedynczym kluczykiem polega na tym, że w kraju zakupu auto ma takiego dzwona, że właściciel nie chce go naprawiać. Ubezpieczyciel zabiera takie auto na parking wraków a właścicielowi wypłaca odszkodowanie. Rzecz jasna poprzedni właściciel nie dostarcza do auta drugiego kluczyka, oryginalnej książki serwisowej ani karty kodowej, bo w jego mniemaniu auto idzie na złom.
    Następnie przyjeżdża Polak, który bierze wraka z tego parkingu, naprawia. Później ze szwagrem przy flaszce wypełniają kupioną na allegro książkę serwisową i wystawiają igiełkę do sprzedaży. Dorobienie kluczyka to koszt ładnych kilku stów dlatego albo dorabiają najtaniej jak się da tylko sam grot z immobilizerem albo sprzedają z pojedynczym.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jarzon Zobacz post
    Akcja z pojedynczym kluczykiem polega na tym, że w kraju zakupu auto ma takiego dzwona, że właściciel nie chce go naprawiać. Ubezpieczyciel zabiera takie auto na parking wraków a właścicielowi wypłaca odszkodowanie. Rzecz jasna poprzedni właściciel nie dostarcza do auta drugiego kluczyka, oryginalnej książki serwisowej ani karty kodowej, bo w jego mniemaniu auto idzie na złom.
    Przy aucie 9-letnim wystarczy lekki dzwon by koszt naprawy przewyższał koszt auta. Maska + zderzak + komplet xenonów to lekko licząc 15000 zł przy naprawie w salonie. Tutaj nie ma xenonów. Ale może jeszcze wybuchły airbagi? Jeśli są zdjęcia z Francji to poważnie bym rozważał auto. Generalnie nie tylko w Polsce kantuje się na szkodach, żeby wypłacić mało (wypłata na szkodę całkowitą jest niższa niż naprawa auta).

Dorobienie kluczyka tanie nie jest. A drugi kluczyk to jednak "must-have". Niby nic się nie dzieje, ale ja swój już kilka razy zatrzasnąłem pod domem w czasie sprzątania.

Inna sprawa, że w tym aucie wiesz co było stłuczone i wiesz co było wymienione i gdzie szukać fuszerki. Jak znajdziesz inny egzemplarz i nie dopatrzysz się, że miał "stłuczkę w słupek" to możesz kupić auto, które miało poważniejszą naprawę. Podstawa to zdjęcia. Jak gość ma i nie będzie kręcił to jest to auto do poważnego rozważenia (moim zdaniem, szczególnie, że ma pożądany w 1.9 jtdm q-tronic).

Kolejna rzecz – większość aut z Francji przyjeżdża do Polski po mniejszych lub większych dzwonach. Jak ktoś nie skreśla auta z tamtego rejonu to musi się po prostu z tym liczyć. Takie auto ma jedną zaletę – kupujesz auto, które ktoś normalnie serwisował i używał, nie sprzedawał "bo się zaczął sypać" i kupujesz auto za względnie mniejsze pieniądze niż ładnie utrzymany egzemplarz z polskiego ASO. Mechanicznie może okazać się dobre. Świadomie bierzesz auto postłuczkowe/powypadkowe. Ja jedno takie kupiłem. Super bezawaryjny samochód. Po 5-7 latach zaczął być tylko problem ze słabo położonym lakierem. Oraz dowiedziałem się po tym okresie czasu, że auto nie ma jednego airbagu i napinaczy. Weź to pod uwagę. Auto mamy do dziś w rodzinie jako "zastępczak" do czarnej roboty. Ale brak jednego airbagu trochę mnie rozczarował (oczywiście w ASO tego nie wykryli....).

Podsumowując – między wierszami napisałem, że auto może być mechanicznie całkiem ok, ale może nie mieć airbagów. Oczywiście może je mieć oryginalne i nie wystrzelone. Taka rzeczywistość samochodów z Francji.

Cytat Napisał SinEater Zobacz post
    Dopchalem sie do historii tej czerwonej Brery z Tbi, ostatni przeglad w pazdzierniku zeszlego roku przy 87k, nic powaznego nie bylo robione. Do dzwonu igla, tylko dziwne ze sprzedawca spuscil cene jeszcze o 1 k O_o
    Być może gość dostał wycenę wraku na poziomie 20 kzł + jakieś marne grosze odszkodowania i chce sprzedać drożej niż potencjalny chętny wylicytował na licytacji wewnętrznej ubezpieczyciela.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 06-08-2015 o 13:57