A jak to aktywowac ten obieg ?
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
A jak to aktywowac ten obieg ?
Z tego co mi wiadomo to automat w wersji z klimatronik nie wiem czy wszystkie to miały, zamyka obieg gdy na zewnątrz jest duże zadymienie lub zanieczyszczone powietrze.
tylko te z systemem AQS (czujnik jakości powietrza). Można dołożyć, jeśli klimatronik jest wyposażony w niezbędne do tego wiązki kabli (DIY jest w dziale "zrób to sam").
Wszystkie klimatroniki, które nie mają czujnika jakości powietrza, są tak ustawione, że jak się zatrzymujemy, to obieg się automatycznie zamyka (zwykle zatrzymujemy się na światłach, w korku - więc żeby nie ciągnąć spalin do kabiny).
Hmmmm warto to sprawdzić, może łatwo uda się dodać alfie małe co nieco w wyposażeniu![]()
Jeśli tylko masz wiązkę przewodów (trzeba odkręcić podszybie od strony pasażera i zerknąć, czy jest kostka, czy nie).
Jeśli masz, to wystarczy dokupić czujnik + podstawkę (czujnik można od stilo i innych - sprawdzając po numerze katalogowym -> ludzie czasami tanio sprzedają, bo nie wiedzą co to jest
Podstawkę można sobie podarować i wykombinować coś po swojemu (lub kupić w ASO).
Następnie kabel ELM, aktywacja czujnika + osiowanie (lub odwrotnie - nie pamiętam, ale jest na pewno w "zrób to sam")
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...qs_spalin.html
Oki dzięki za wszystkie rady![]()
Mam ten czujnik i gorąco polecamNa prawdę rzadko kiedy czuć zapach z zewnątrz.
Ja mam klimatronika to trzeba sprawdzac. Ogolnie cos tam zameka sie jak stane lecz czasami jak jedzie jakis diesel co dymi czuc w kabinie przez chwile
Czołem, spotkała mnie taka dziwna sytuacja, a wątek dotyczy czary mary w Alfie to zapytam. Po kilkudniowym postoju auta tak około czterech dni nie mniej, nie mogę otworzyć auta i bagażnika z pilota, wygląda to tak jak by pilot wcale nie działał. Wtedy wystarczy że otworze samochód kluczykiem mechanicznie(normalnie przekręcam zamek w drzwiach) i od tego momentu funkcje pilota ożywają tzn. mogę otwierać i zamykać samochód zdalnie z pilota. Taki przypadek zaobserwowałem u siebie dwa razy, pierwszym na wakacjach gdzie alfa stała cały tydzień, a drugi teraz po weekendzie gdzie samochód był nie używany cztery dni. Kluczyk z pilotem oryginalny, akumulator trzyletni żadnych błędów na kompie nie ma, auto odpala na strzał.
Wymień baterię w pilocie![]()