Strona 11 z 23 PierwszyPierwszy ... 23456789101112131415161718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 230

Temat: Nagar w silnikach JTS i trwałośc łańcucha...

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Silniki z bezpośrednim wtryskiem jako pierwsi wprowadzili japończycy. Były to silniki GDI. Mitsubishi bardzo brnęło w tą technologię ale po dobrych 10 latach całkowicie się z nich wycofali. Niestety reszta świata zamiast się uczyć na błędach po kolei wprowadza podobne rozwiązania i u wszystkich pojawiają się te same problemy. Już mitsubishi nakazywało stosować do swoich silników specjalny olej o wyjątkowo niskim współczynników popiołów bo to własnie z oleju powstaje ten nagar. Nie orientuje się jakie są teraz dostępne oleje ale kilka lat temu było tylko kilka, bardzo drogich, które spełniały wymagania silników GDI. Oczywiście większość kierowców jest mądrzejsza i leje do silnika co popadnie i efekt jest jaki jest.

Rady jak wyżej w stylu naleje valvoline synpower 5w40 i będę zmieniał co 10k km są nic nie warte. Taki olej też się będzie spopielał na zaworach i zostawiał syf. Skrócenie interwału wymiany oleju pozwala jedynie zachować jego smarność ale nie wpływa w żaden sposób na powstawanie nagarów ponieważ nie są one zmywane olejem.

Trzeba poprostu poszukać olejów dedykowanych do tego typu silników.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    Silniki z bezpośrednim wtryskiem jako pierwsi wprowadzili japończycy. Były to silniki GDI. Mitsubishi bardzo brnęło w tą technologię ale po dobrych 10 latach całkowicie się z nich wycofali. Niestety reszta świata zamiast się uczyć na błędach po kolei wprowadza podobne rozwiązania i u wszystkich pojawiają się te same problemy. Już mitsubishi nakazywało stosować do swoich silników specjalny olej o wyjątkowo niskim współczynników popiołów bo to własnie z oleju powstaje ten nagar. Nie orientuje się jakie są teraz dostępne oleje ale kilka lat temu było tylko kilka, bardzo drogich, które spełniały wymagania silników GDI. Oczywiście większość kierowców jest mądrzejsza i leje do silnika co popadnie i efekt jest jaki jest.

Rady jak wyżej w stylu naleje valvoline synpower 5w40 i będę zmieniał co 10k km są nic nie warte. Taki olej też się będzie spopielał na zaworach i zostawiał syf. Skrócenie interwału wymiany oleju pozwala jedynie zachować jego smarność ale nie wpływa w żaden sposób na powstawanie nagarów ponieważ nie są one zmywane olejem.

Ja tam się pewnie nie znam, ale moim skromnym zdaniem olej przy większym przebiegu w jtsie będzie się degradowal szybciej co będzie miało bezpośredni wpływ na ilość nagaru w silniku. Te oleje o których piszesz to oleje typu low saps. Aczkolwiek jakos do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi czy lepszy low saps czy full saps do jts (znaczy się otrzymałem odpowiedzi rozbieżne ze jeden i drugi wpływa korzystnie na brak nagaru I weź tu bądź mądry.

Poza tym pragne zauwazyc ze wtrysk bezpośredni w ropniach ma się dobrze a fiatowski common rail ma się dobrze co mogą potwierdzić również użytkownicy AR roznej masci

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Poza tym pragne zauwazyc ze wtrysk bezpośredni w ropniach ma się dobrze a fiatowski common rail ma się dobrze co mogą potwierdzić również użytkownicy AR roznej masci
    O tyle dobrze o ile toś zadba o klapy wirowe i je usunie, bo w kolektorze JTD też sporo syfu się gromadzi.

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Ja tam się pewnie nie znam, ale moim skromnym zdaniem olej przy większym przebiegu w jtsie będzie się degradowal szybciej co będzie miało bezpośredni wpływ na ilość nagaru w silniku.
    Owszem, im starszy olej tym bardziej się degraduje - to jest chyba oczywiste. Ale trzeba pamiętać, że na zaworach praży się on od chwili zalania dlatego musi spełniać odpowiednie normy. Zwykłe valvoline będzie zostawiać popioły jak każdy inny olej nie "specjalnego przeznaczenia". Dlatego lepiej lać dedykowany olej i wymieniać rzadziej (ale też bez przesady) niż zwykły i wymieniać częściej.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Owszem, im starszy olej tym bardziej się degraduje - to jest chyba oczywiste. Ale trzeba pamiętać, że na zaworach praży się on od chwili zalania dlatego musi spełniać odpowiednie normy. Zwykłe valvoline będzie zostawiać popioły jak każdy inny olej nie "specjalnego przeznaczenia". Dlatego lepiej lać dedykowany olej i wymieniać rzadziej (ale też bez przesady) niż zwykły i wymieniać częściej.
    Wiesz, nie myśl o mnie zle ale dedykowana do tego silnika selenia 5w40 zostawia taka masakrę wymieniana co 30k (bo tak przecież w instrukcji jest napisane , ze jest o czym pisać i czytac na forum Poza tym wyszlo w praniu również na forum ze przedmiotowa selenia to może obok syntetyka to stala bo to olej na bazach hc i to nawet średniego lotu. W sumie Motul 5w40 tez nie lepszy (chyba drugi olej który spelnia specyfikacje fiata do jts, innych nie wynalazłem . Majac na myśli oleje full saps vs mid/low saps myslalem o kilku produktach millersa lub amsoila jako w pełni syntetycznych. Chyba jeszcze LM robi jeden 5w40 który by się do tej grupy nadal. Reszta to oszukaństwo i spisek księgowych. Żeby nie było valvoline tez w grupie farbowanych lisow się miesci, nawet MST. Ale oprócz tego to calkiem przyzwoity olej
    Errata, tak wiem, można wyczaic castrola edge który jest syntetykiem pelna morda, Mobila 1 tak samo, ale nie chce mi się szukac wśród 3 tego typu samych butelek które się roznia napisem z tylu i przeważnie nie sa sprzedawane w PL bo po co

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 156 2.0 JTS, AR GT 3.2 V6, Giulia Veloce Q4

Domyślnie

Widzę, że jesteś przeciwnikiem postępu
    Silnik GDI miał inną zasadę tworzenia mieszanki w cylindrze (tzw. Wall Guide ) w porównaniu tymi stosowanymi teraz ( Spray Guide).
    Problem tworzenie się nagaru na zaworach dolotowych był tu mały w porównaniu z problemem gromadzenia się nagaru na denku tłoka. To głównie dla tego Mitsubishi porzuciło temat.
    Tak jak pisałem już wcześniej w sprawnym silniku olej dostaje się do układu dolotowego głównie przed odmę i moim zdaniem wystarczyłby separator oleju ( taki jak w większości diesli) żeby rozwiązać problem.
    Ostatnio edytowane przez Proboszcz ; 01-08-2014 o 12:57

Użytkownik Embrion
    Auto
    w planach

Domyślnie

Odświeżam temat, jestem w trakcie poszukiwania Brery a ze względu na sposób użytkowania auta (głównie miasto) diesle odpadają, zostają więc 2.2 lub 3.2 (na TBi mnie nie stać ) Bardziej skłonny byłbym na 2.2 ale tu pojawia się temat rozrządu... Wie ktoś może czy coś się zmieniło jeżeli chodzi o materiały, z których elementy rozrządu są robione, są trwalsze? Jak z wytrzymałością po wymianie? Pytałem w serwisie Alfy w moim mieście ale fachowcy nie mają zielonego pojęcia o tych silnikach, mówią że same diesle serwisują. Cenę części wycenili na 3,5 tys. a robociznę na 2. Wydaje mi się, że trochę dużo, szczególnie za robociznę. Ktoś tu pisał, że zainwestował w zamienniki, jak z ich trwałością, i jakie ceny.
    A może jednak postawić na V6? Jak wygląda sprawa z awaryjnością tych silników? Jakie spalanie w jeździe miejskiej?
    Prosiłbym o info przede wszystkim od osób które mają lub miały do czynienia z tymi silnikami
    Z góry dzięki za pomoc

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar klusiobos
    Mieszka w
    Sandomierz/Krk
    Auto
    AR 156 0'1 115KM SW była/ Jest: ALFA 159 1.9 JTS SW 0'6

Domyślnie

W wątku "kupilem 1.9jts "Masz o kosztach, trwałości itp poczytaj!

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał kolo_46 Zobacz post
    Pytałem w serwisie Alfy w moim mieście
    Czyli gdzie konkretnie?

Użytkownik Embrion
    Auto
    w planach

Domyślnie

Rzeszów
    czytam ten wątek klusiobos (wcześniej na niego nie trafiłem więc dzięki) i coraz większe zniechęcenie do 2.2... chociaż cały czas mam nadzieję, że zakończy się happy end'em