Podepnij komputer i odczytaj trzeczywistą temp. -bo masz jakoś dziwnie wskaźnik wyskalowany...
Podepnij komputer i odczytaj trzeczywistą temp. -bo masz jakoś dziwnie wskaźnik wyskalowany...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Wymienilem w koncu rowniez i termostat ,zblizaja sie mrozy ,a moja bella nie dogrzewala sie nawet do 70 stopni, (mowie o kabinowym) po wymianie ,temp. ladnie stoi na 80 ,chyba ze pogonie belle troche to nicale 90,wiec moj kabinowy nie oszukuje za bardzo...a termostat BEHR...
Na prawde nie wiem jak wygladal bo zostawilem go u mechanika, a mialem z ciekawosci go zabrac ,po prostu zapomnialem...
Wymieniałem w maju termostat w moim smoku 2.4JTD 110kW i rzeczywiście stary wyjęty był lekko otwarty na stałe - ciężko było dostać oryginalny BEHR, więc założyłem Vernet od żabojadów i do dziś działa wyśmienicie - jedyna wada Verneta to fakt, że brak było z nim w komplecie czujnika temperatury.
Pozdrawiam,
no i o kilka stopni masz wyzsza temp zawsze, czyli delikatnie przegrzewa ci sie szilnik...
Jakim cudem przegrzewa mu silnik?
tez mam Vernet i nie narzekam. Polecam wszystkim.
witam
mam Alfę od sierpnia.
Gdy ją kupiłem to podczas 1 trasy ( nad morze 800 km w 2 str) zauważyłem, że auto trzyma niską temp. ok 80 st
Podczas dynamicznej jady w mieście , z klimą, dochodziło do 90 czasem..
Im robiło się chłodniej, tym temp. zaczęła spadać.
W październiku jeździłem w soboty wcześnie rano (5-6) w trasę i temp. utrzymywała się na poziomie 60-75 st. w zależności od temp i mocy ogrzewania..
Teraz, w mrozy max temp. w mieście, którą osiągam to 70 st. , a ciepło w aucie to nie pamiętam kiedy ostatnio miałem...
Ewidentnie termostat?
Czy można stary jakoś odratować? Czy tylko wymiana na nowy ??
Jeśli nowy to najlepiej jaki, żeby był odpowiedni ?
Na allegro większość oferowanych to VERNET, jednak w tym temacie przeczytałem, że do JTD nie są chyba odpowiednie, z/w na temp. otwarcia..
Jaki jest orientacyjny koszt robocizny , wymiany termostatu ??
Mi mechanik krzyknął coś koło 500 zł za termostat, wymianę płynu, i robociznę. Czyż to nie straszne?![]()