Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 234567891011121314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 163

Temat: Alfa vs Zima

Użytkownik Świeżak Avatar animek3
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    166 FL 3.0 ZF

Domyślnie

Moja odpala, lecz dzisiaj przez 10 min nie miałem ABS
    AR 166 FL 3.0 V6 220KM 2003r.
    AR 147 QV Q2 Blu Montecarlo 1.9 jtd 150KM 2008r.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Tomek G.
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 156 2.5 V6 blue cosmo

Domyślnie

Ja sie dziś do mojej dostać nie mogłem...Wczorajsza mała odwilż i poranne -11 skutecznie zablokowało guzik przy klamce do otwierania drzwi. Tylnych też nie dało się otworzyć bo przesmarowane silikonem w sprayu zostały tylko drzwi kierowcy...(połączenie "na szybko" z lenistwem-bo tych drzwi się przecież praktycznie nie używa...) Z odpalaniem problemów brak. Trochę chyba wariuje ogrzewanie, ale to jeszcze muszę dokładnie sprawdzić

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Albo jest sportowo, albo wygodnie... Trzeba było Pandę kupić .
    Eee, nie jest tak źle tylko te pie...lone listewki pod zderzakami szorują. To zabiera z 5 cm przeswitu. Muszę zobaczyć jak wysoko jest miska olejowa (bo może to jest po to żeby "ostrzegało" żeby jej nie rozwalić) i wywalę to cholerstwo.
    Minusy miciaka na zimę to ponoć bezramkowe szyby (choć jak dotąd nie miałem problemów ale "posmarowałem") i system sterowania wycieraczek (z tym też się uporałem). Ale prowadzenie miodzio-małe, lekkie auto bez kufra za tylną osią, na stosunkowo dużych kapciach (fabrycznie 195/16) i z VDC. W niedzielę pod lekkie wzniesienie z błotem pośniegowym rządek aut nie dawał rady a miciak rzężąc tym swoim ABS-em w miarę płynnie poszedł. No i zima to czas gdzie 78 KM jest warte tyle samo co 200. Ja daje pięć minus.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 15-12-2010 o 15:01

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Eee, nie jest tak źle tylko te pie...lone listewki pod zderzakami szorują. To zabiera z 5 cm przeswitu. Muszę zobaczyć jak wysoko jest miska olejowa (bo może to jest po to żeby "ostrzegało" żeby jej nie rozwalić) i wywalę to cholerstwo.
    Minusy miciaka na zimę to ponoć bezramkowe szyby (choć jak dotąd nie miałem problemów ale "posmarowałem") i system sterowania wycieraczek (z tym też się uporałem). Ale prowadzenie miodzio-małe, lekkie auto bez kufra za tylną osią, na stosunkowo dużych kapciach (fabrycznie 195/16) i z VDC. W niedzielę pod lekkie wzniesienie z błotem pośniegowym rządek aut nie dawał rady a miciak rzężąc tym swoim ABS-em w miarę płynnie poszedł. No i zima to czas gdzie 78 KM jest warte tyle samo co 200. Ja daje pięć minus.
    Owiewki zdjąłem od razu, bo to jakieś nie porozumienie było.
    Latem, czy zimą jeżdżę w trybie Dynamic, bo w lecie jest przyjemniejszy, a zimą wg mnie bezpieczniejszy.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Falcon40
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 150KM '07

Domyślnie

U mnie jak narazie OK. Wszystkie uszczelki drzwi oraz bagaznika przesmarowane silikonem w sztyfcie, nie przymarza. Spryski zalane zimowym koncentratem. Dwa razy dziennie oczyszczam tylne klamki ze sniegu, zebym zminimalizowac mozliwosc zamarzniecia, bo lekko je chwyta lod. Wczoraj mialem przygode z zamarznietym hamulcem recznym, ktory zaciagnalem z mysla, ze wroce do auta po 15 minutach. Wrocilem po 3 godzinach i kupa Dobrze, ze na dwa zabki, to udalo sie odjechac i po kilkuset metrach puscilo (cale szczescie musialo zamarznac w nienajgoszym miejscu). Jeden zabek dalej i juz bym z miejsca nie ruszyl. Wycieraczki w pelni sprawne, nadmuch rowniez. Odpowiednio ustawilem nawiewy, zeby zimnym powietrzem nie dmuchalo w twarz na poczatku, wiec jest dobrze. Przy okazji odkrylem dzika frajde z jazdy w skorzanych rekawiczkach, ktore sprawiaja, ze drewniana kierownice trzyma sie fantastycznie

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    Owiewki zdjąłem od razu, bo to jakieś nie porozumienie było.
    Latem, czy zimą jeżdżę w trybie Dynamic, bo w lecie jest przyjemniejszy, a zimą wg mnie bezpieczniejszy.
    D bezpieczniejszy? W tym trybie kontrola stabilności działa mniej czule-da radę tyłkiem zarzucić.
    BTW W zasadzie te tryby już rozkminiłem i "poczułem" to co opisują w papierach:
    D- daje radę mielić kołami gdy obydwa nie mają przyczepności (ale chyba też nie w nieskończoność), gdy tylko jedno jej nie ma wówczas jest blokowane hamulcem, pozwala na większe przyspieszenia boczne (zarzucanie) niż w N i A,
    N -mielenie obydwoma kołami w niewielkim zakresie,za chwilę ujmuje gazu, gdy tylko jedno nie ma przyczepności jest blokowane j.w., pozwala na "standardowe" przyspieszenia boczne
    A -mielenie obydwoma kołami w mocno ograniczone-zaraz przymyka gaz, gdy tylko jedno nie ma przyczepności jest blokowane j.w., pozwala na "standardowe" przyspieszenia boczne.
    Czasem D ze z wględu na buksowanie pozwala łatwiej wyjechać ze śniegu ale to nie reguła, raczej ostateczność.
    Wspomaganie, odpowiedź przepustnicy - wiadomo
    Jeszcze nie wyczułem różnicy w pracy ABS w A ponoc pracuje z inną czułością.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 15-12-2010 o 18:06

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Metan popraw literki w poscie bo masz 2 razy tryb N

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    D bezpieczniejszy?
    Tak!

Dla mnie bardziej przydatne jest Q2 niż ESP.

Kowalski
    Gość

Domyślnie

a działa wam centralny? mnie juz drugą zime nie działa. To znaczy jak temperaturka spadnie poniżej minus 3, minus 4, juz centrala nie mam. Jak sie ociepla, central wraca... Zamykam wiec z klucza i auto stoi bez alarmu.
    Co mozna zrobic,zeby centralny działał w mrozie?

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Mi w poprzednim aucie zamarzał zamek w środku. Tzn z czasem ocynk na elementach zamka przepoczwarzył sie w biały chropowaty nalot przez co stawiało opór (jak zimno to zbyt duży) i sprężyny i siłowniki nie miały siły tego uciągnąć więc wystarczyło że zacinał się zamek w pozycji zamknięte tam gdzie jest master (u kierowcy) i cały central siadał. Potem było gorzej bo nawet klucz+mieszanie klamką nie pomagało-efekt był taki jakby ktoś tego dinksa w środku trzymał na chama. Trzeba było rozebrać i nasmarować.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 15-12-2010 o 20:00