Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 152

Temat: żarówka h7- hp led

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Tu chodzi o ogniskowanie światła. I o wielu diodach to mowa o skupionych obok siebie a nei po długości trzonka. Znam też optykę i fizykę zastanawiające jest to że wszędzie gdzie czytałem (a nawet dzisiaj dużo przewaliłem) wszyscy piszą że to jest do bani. A kolega tx555 przedstawia nam dowody ze jednak jest super. To jest niezwykle ciekawe.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Co jeden zestaw to będzie inaczej świecił , jedne lepiej inne gorzej , to prawda że wiele z nich jest do bani. Ja kupiłem pierwsze 2S , potem jeszcze inne które miały w miejscu żarnika 4 ledy dookoła na rdzeniu - czyli praktycznie pokrycie 360st i to świeciło co najwyżej podobnie do żarówki- bryndza . Więc wróciłem do tych pierwszych tylko dorobiłem chłodzenie bo radiator u mnie jest schowany cały wewnątrz (czyli nie tak jak zaleca producent na zewnątrz) - żarówka fabrycznie jest głęboko , radiator jest bardzo blisko pokrywy i się przegrzewał. Dołożyłem nad radiator mały wentyl 30x30 i od tamtego czasu śmiga już bez żadnego problemu czy lato czy zima . Tak jak kolega wyżej pisał jeśli ma jasno świecić to musi się grzać i to ciepło trzeba odprowadzić z radiatora , dlatego pisałem że radził bym bardziej brać coś z wentylem , chyba że ktoś się chce pobawić i dorobić samemu. Zestaw z wymiennymi rurkami wydaje mi się sensowny , jest mały , zintegrowany , ma wentyl i diody 2x20W czyli 40W na reflektor , wydaje mi się że powinno świecić lepiej bo też są na ledach ETI a moje mają 30W więc teoretycznie 25% słabsze

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Właśnie byłem zobaczyć jak to wygląda u mnie i w Brerze/159 bo padłą mi żarówka i jest ona tuż przy deklu. Zamontowanie ledów wymagało by modyfikacji dekla tak aby radiator wystawał częściowo poza dekiel i tu obawiam się o trwałość tego wentylatorka narażonego na wszechobecny syf i wilgoć.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 04-10-2016 o 11:56

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Radiator to raz (a jak jest wentylator to padnie w ciągu kilku godzin ) a dwa że że w lampie zrobi Ci się akwarium albo co najmniej śmietnik/piaskownica to widzimy że led odpadł w przedbiegach a szkoda

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Sam się zdziwiłem, że wtyczka jest praktycznie przy samym deklu. W wolnej chwili podlece na szrot po dekle z jakieś rozbitej 159tki i zobaczę czy się da to jakoś sensownie przerobić żeby się nie dostawał syf to środka i nie padł ten wentylatorek. Sam zestaw już mam w razie czego ugadany w promocyjnej cenie na testy.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Mam kilka lamp do 159 i byłem oblookać dokładnie. Faktycznie. Jak zdejmiesz pokrywę to gniazdo żarówki kończy się niemal na równi korpusu lampy. Czyli "dupa" żarnika może wystawać tylko tyle co ma głębokość dekla. Czyli 30mm. Moim zdaniem w miarę łatwo można znaleźć rurę PCV o średnicy 90mm i zrobić odsadzenie. 90 akurat dlatego bo cięcie będzie na fazie dekla i ławo to uciąć. Potem pospawać albo klej epoksydowy (ten z pistoletu na gorąco odpada).

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Teoretycznie tak. A w praktyce z lewej strony jest ciasno. Przynajmniej u mnie .

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Sprawdziłem na stronie producenta cree i 15W dioda generuje 1769 lm wiec teoretycznie może to świecić dużo lepiej kwestia jaki dokładnie model diod cree stosują w tych ledach
    to by sie zgadzało - u mnie jest na rdzeniu CREE ETI 2x15W a producent zestawu podaje 3600lm przynajmniej teoretycznie , wizualnie ja bym szacował max do 3000lm biorac pod uwagę już to co pada na drogę. Chociaż z drugiej strony moje reflektory (i zapewne odbłyśnik również) po 6 latach są już lekko zakurzone- jak by je wymyć sądze że róznica by jeszcze była
    Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Właśnie byłem zobaczyć jak to wygląda u mnie i w Brerze/159 bo padłą mi żarówka i jest ona tuż przy deklu. Zamontowanie ledów wymagało by modyfikacji dekla tak aby radiator wystawał częściowo poza dekiel i tu obawiam się o trwałość tego wentylatorka narażonego na wszechobecny syf i wilgoć.
    wentyl poza lampą odpada, woda i kurz zalatwi go szybko , jesli radiator ma być na zewnatrz lampy to tylko chłodzenie pasywne które jednak może nie wystarczyć w niektórych przypadkach
    Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Radiator to raz (a jak jest wentylator to padnie w ciągu kilku godzin ) a dwa że że w lampie zrobi Ci się akwarium albo co najmniej śmietnik/piaskownica to widzimy że led odpadł w przedbiegach a szkoda
    Jesli wentylator jest zamkniety w lampie to nic sie nie bedzie działo bo nie ma prawa- nie wdmuchujesz do lampy powietrza z zewnątrz. Tyle co jest przy radiatorze to nie jest taki podmuch powietrza jak z suszarki u fryzjera że łepetyne urywa (Ja w swoich jeszcze obcinałem lekko obroty aby nie pracowały na pełny gwizdek). Śmigiełko wentylka jest naprawde małe , ono ma powodować tylko delikatną rotację ( i nieco zwiększony odpływ ciepłego powietrza), jest ona na tyle niewielka że nie sądzę aby miało to jakikolwiek wpływ na kurzenie się lampy wewnątrz, powiem więcej- u mnie przez 4 lata na żarowkach nakurzyło się duzo więcej niż przez te niecałe 2 na ledzie- odkąd u mnie to świeci to kurzu w środku nie przybyło albo tak minimalnie że tego nie widać-na pewno nie wiecej niż norma.

Jeśli u Was kostka zarówki jest prawie przy tylnej sciance to bedzie problem , wentyl na zewnatrz odpada a bez wentyla może chłodzenie nie wydolić , przerabiac obudowe-można tylko kwestia czy nie bedzie sie to za bardzo rzucać w oczy po otwarciu maski . Lepiej aby nic nie było widać i zeby wszystko było schowane wewnątrz. Niestety w każdym aucie trzeba podejsc do tematu indywidualnie ( z uwagi na gabaryty ktore będą zawsze większe od zwykłej żarówki) a kwestia chłodzenia to kluczowa sprawa

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Mi właśnie chodzi o to że nie może pracować na zewnątrz. W zammkniętej lampie to jest oczywiste że nic się nie stanie

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Niby chinczyki na filmie testowym zanurzaja to w całości nawet razem z wentylatorem ( mam na myśli konkretnie te 40w z allegro które się Tobie nie podobają ) co by świadczyło że chyba faktycznie mają to IP65 ale nie wiadomo jak na dłuższą metę, lepiej wszystko schowane chociaż nie zawsze się da z tego co piszecie- jeśli nie ma miejsca z tyłu to trochę słabo

P.S. W wolnej chwili chyba przetestuje ten 40w zestaw z allegro bo jestem ciekaw jak to świeci , będę miał bezpośrednie porównanie do moich. Jak będzie gorzej to odeślę i tyle
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 05-10-2016 o 15:49