Strona 11 z 21 PierwszyPierwszy ... 234567891011121314151617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 201

Temat: Zamarznięte paliwo, czy jakaś większa awaria??

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

No samo naładowanie aku da nic zapewne.. Tak jak pisałem, wsadź normalną farelkę 2kW pod maskę, np. w miejsce aku.. może uszczelnij podszybie trochę lub nawet okryj cały przód jakimś kocem, żeby to ciepło odrazu nie zwiewało dziurami.. i myślę, że po godzinie auto będzie paliło..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Przeczytałem sobie właśnie poniższy artykuł z pewnego bloga:
    http://maciejmikula.pl/2011/11/tempe...ju-napedowego/

i również:
    http://maciejmikula.pl/2012/02/olej-...y-nie-zamarzl/
    http://maciejmikula.pl/2012/01/depre...ju-napedowego/

I... nie wiem na ile pewne są powyższe rozważania, ale jak widać jedynym skutecznym sposobem uniknięcia zamarznięcia paliwa jest tankowanie arktycznego ON z pewnego źródła. Tzn. paliwa, które w rafinerii zostało wyprodukowanej jako arktyczne, a nie w późniejszym procesie "poprawione" czymś podobnym do skydd.

Dodatkowo w specyfikacji depresatorów można znaleźć informację, że należy go mieszać z ON w temperaturze wyższej niż temperatura mętnienia ON. Na koniec trochę marketingu statoila
    http://www.statoil.pl/?pid=197&mid=193

I jeszcze coś o temp. mętnienia:
    http://jaron.salon24.pl/155165,zimow...-orlen-wadliwe

Czy dobrze wniosek wysuwam? Bez podgrzewanego filtra paliwa w zasadzie trudno być pewnym w polskich warunkach odpalenia diesla poniżej 25 stopni. Choćbyśmy stawali na głowie, dolewali nie wiadomo czego to i tak w zimnym filtrze paliwa mogą odkładać się małe kryształki paliwa (gdy temp. spadnie poniżej temp. mętnienia, która jest sporo wyższa niż temp. zablokowania filtra).

Zacytuję fragment z ostatniego odnośnika:

Jeżeli silnik zasilany jest olejem napędowym, którego temperatura mętnienia jest wyższa niż temperatura otoczenia, to kryształki węglowodorów parafinowych zaczynają wypadać z paliwa i osadzać się na siatce filtru, co może stać się przyczyną przerw w dopływie paliwa do cylindrów. Doświadczalnie stwierdzono, że warstwa węglowodorów parafinowych o grubości 3 mm osadzona na siatce filtru, uniemożliwia już przepływ paliwa przez filtr.

Przypadki przerwania dopływu paliwa wywołana zatkaniem filtru kryształkami węglowodorów parafinowych zdarzają się najczęściej podczas uruchamiania i podgrzewania silnika, gdy temperatura powietrza pod osłoną silnika jest jeszcze stosunkowo niska. Po nagrzaniu silnika niebezpieczeństwo zatkania siatek filtru znacznie się zmniejsza.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 04-02-2012 o 20:37

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radzik2908
    Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Napiszę jeszcze raz, tankuję na Orlenie zwykły diesel+skydd. Efekt taki, ja odpalam i jeżdżę, inni niekoniecznie. Mieszkam w bloku i parę diesli dzisiaj miało maski w górze, przewody,pchanie, samostart i nic. Przerabiałem już -30 i dalej no problem. Ja z czystym sumieniem polecam dodatek skydd, który stosuję i działa.
    Ps. Oczywiście Skydd polecają i mają rację chłopaki z naszego forum, to od Nich dowiedziałem się o tym dodatku.

rynqu
    Gość

Domyślnie

Witajcie!

Niedawno zakupiłem swoją wymarzoną Alfę 159 więc dosyć intensywnie analizowałem to forum. Wątek o marznącym paliwie czytałem od samego początku, ciesząc się w głębi ducha, że problem mnie nie dotyczy. Nauczony doświadczeniami kolegów zalałem bak powyżej połowy (do pierwszej krechy ponad połową) i dolałem dodatek STP do paliwa (na przesyłkę skydda nie zamierzałem czekać - mróz jest tu i teraz). Po dolaniu dodatku (zgodnie z zalecanymi proporcjami) miałem świadomość, że nie zmiesza się idealnie z paliwem, więc zrobiłem krótką rundkę z "gwałtownymi" naprzemiennymi skrętami, mając nadzieję, że paliwo dobrze się przemiesza. Wszystko było ok. Dojechałem do domu (ok 5 km). Dzisiaj komputer pokazał mi -14. Tak jak mądre głowy zalecają - odpaliłem (bez problemu) i odczekałem 2 - 3 minuty, po czym ruszyłem. Nie zdążyłem wyjechać z parkingu a auto zgasło. Myślałem, że je zdusiłem nieumiejętnie popuszczając sprzęgło. Odpaliłem więc ponownie i po kilku sekundach znów to samo :/ Po kolejnych 2 - 3 próbach przestał już odpalać. Odpuściłem, żeby nie zajechać aku. Pojawił się komunikat o niedostatecznym ciśnieniu "engine oil" (???) który gasł po ponownym włożeniu kluczyka. Na koniec rozgrzewka w postaci wpychania kobyły z powrotem na parking. Na dniach zamierzałem sprzedać moją 20-letnią hondę civic, ale chyba się wstrzymam - ona nigdy (NIGDY!) nie wycięła mi takiego numeru.

Po głowie zaczynają mi krążyć pytania... Czy przewód paliwowy jest aż tak wąski, że powstały czop wytrąconej parafiny jest w stanie trwale go zatkać? Czy parafina w filtrze paliwa może go uszkodzić? Czy rozmrożenie auta przywróci filtr do stanu pierwotnego? Czy jest jakiś domowy sposób na sprawdzenie jakości paliwa? Z przyjemnością zbiorę próbki z pobliskich stacji i znajdę jakąś z dobrym paliwem. Czy nienormalne dźwięki dochodzące z komory silnika (buczenie, brzęczenie (pompa wspomagania?)) nie świadczy przypadkiem o zwiększonym narażeniu podzespołów na zużycie? Bo jeśli tak to pieprze - wolę te 2 tygodnie mrozów dojeżdżać do roboty busem. Czy producenci auta nie przewidzieli, że temperatura może spaść poniżej -20 stopni?? Jakie są opcje "sprzętowe" zapobiegające takim sytuacjom? Czy gdy paliwo osiągnie temperaturę powyżej temperatury blokady zimnego filtra, ale wciąż ujemną (np. -5C), krystalizacja parafiny zostanie cofnięta i paliwo wróci do stanu pierwotnego? I pytanie ostateczne (retoryczne) - kiedy będą temperatury dodatnie?
    Ostatnio edytowane przez rynqu ; 04-02-2012 o 21:58

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Na ostatnie pytanie odpowiem - na wiosnę

A co do reszty to tak.
    Nic sie nie dzieje jak filtr czy przewody paliwowe zostaną zatkane parafina. Robi sie po prostu korek jak z woskowiny w uszach i tyle. Gorzej jak w filtrze wytraci sie woda - tedy problem bo zamarzajac moze ci go rozwalić.
    Widac u ciebie ten STP sie niedostatecznie rozpuscil albo kiepski jest.
    W przypadku zamarzania - auto na prawde niewiele ma do tego. Jak sie parafina wytraci to nawet Volvo nie odpali.
    Stale ci przewodu nie zatka - parafina rozpuscil sie jak bedzie cieplej.
    Domowy sposob na sprawdzenie - nalej do plastikowej butelki i wystaw za okno.
    Ostatnio edytowane przez oops2k ; 05-02-2012 o 08:30

Użytkownik Alfa i Omega Avatar grzesk
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    było Mito 1.4TB ,Brera 2.4/jest 147 GTA

Domyślnie

Też odpowiem na jedno:tak,Włosi nie przewidzieli czegoś takiego jak mróz ,dotyczy całej grupy Fiat.

Użytkownik Rowerzysta Avatar por.Jaszczuk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW JTDm 2007 & VW Passat 2018 2.0TDI

Domyślnie

Potwierdzam słowa Grześka ... to samo paliwo, miejsce parkingowe pod chmurką obok a Octavia 2.0 TDI BKD odpalała bez jakikolwiek protestów ... i paliwo nie zamarzło. Jak to się dzieje to tylko inżynierowie Alfy wiedzą >>> przynajmniej mam taka nadzieję

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

plusowe temperaturki już mają zawitać od przyszłego poniedziałku (przynajmniej w zachodniopomorskim) więc jeszcze tydzień trzeba się przemęczyć

Ja mam nieogrzewany garaż i jak na dworze jest -15 to u mnie połowa tego i autko zawsze pali bez problemu... ale wiadomo jest osłonięta od tego mroźnego wiatru który jest właśnie najgorszy... Tankuję shell v-power diesel + skydd i http://millersoils.pl/catalog/produc...id_product=301

Byłem 3 lata temu w północnych Włoszech na cały Październik i powiem Wam że Alfa w te rejony to ideał (właściwości jezdne), gładkie kręte drogi, wspaniałe autostrady i temperatura w Październiku ok 30 stopni... Włosi mają w dupie... robią auta dla siebie, podejrzewam że np niemieckie auta mają w jakiś sposób ocieplony zbiornik z paliwem itp. We Włoszech jest to po prostu nie potrzebne...

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał por.Jaszczuk Zobacz post
    Potwierdzam słowa Grześka ... to samo paliwo, miejsce parkingowe pod chmurką obok a Octavia 2.0 TDI BKD odpalała bez jakikolwiek protestów ... i paliwo nie zamarzło. Jak to się dzieje to tylko inżynierowie Alfy wiedzą >>> przynajmniej mam taka nadzieję
    A u mnie na parkingu, to właśnie Skoda, Seat i Passat miały problemy z odpaleniem, a ja swoją Alfą odjechałem bez problemu
    Nie ma reguły jaki samochód, a wiele czynników, które moga spowodować problemy.
    Np. akumulator, filtr paliwa, jakość paliwa itd., itp.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał grzesk Zobacz post
    Też odpowiem na jedno:tak,Włosi nie przewidzieli czegoś takiego jak mróz ,dotyczy całej grupy Fiat.
    Na każdym forum każdej marki, gdy przychodzą mrozy to pojawiają się tematy takie jak ten tutaj na forum Alfy. Problem dotyczy zarówno pancernych silników citroena 1.9D czy 2.0HDI, jak i wszystkich TDI, DCi, i innych marek. Bo to jest problem naszej ropy naftowej, która ma wyśrubowany parametr "temp. blokady zimnego filtra" (moim zdaniem środkami typu skydd) i słabym parametrem "temp. mętnienia" (bo tego parametru nie da się zmienić środkami dolewanymi do paliwa). To powoduje opisane przeze mnie kilka postów wyżej konsekwencje. Dolewanie skydd ma sens, ale tylko w wypadku dobrej ropy, a nie badziewia, które ma temp. mętnienia np. -5 stopni.