Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 234567891011121314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 161

Temat: Alfa a duze mrozy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Weron
    Mieszka w
    Wierzbice
    Auto
    Ford Fusion U.S.A 2.3 Benzyna

Domyślnie

U mnie dziś po ostrej nocy koło -20 nagle ubyło z 3mm(w zbiorniczku) płynu do wspomagania i nie wiem totalnie czemu, od razu wjechałem na kanał i prześwietliłem wszystkie miejsca skąd mógłby uciec płyn i wszędzie sucho.Teraz przez najbliższy czas będę obserwował poziom to zobaczymy co to będzie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    SLU
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 120HP 2011

Domyślnie

Witam serdecznie!
    To i ja się dołączę z moim problemem. Ostatnie 3 dni udało mi się spędzić w Zakopanem, gdzie jak wiadomo mróz dawał ostro w .... Codziennie przepalałem Alfe, żeby dzisiaj w ogóle móc odjechać do domu, ale nie jeździłem nią z racji, że i tak cudem udało mi się podjechać pod górę zważając na sam lód. Do rzeczy - dzisiaj rano Alfa odpaliła, no i ruszyłem w 300km drogę powrotną od początku wydawała mi się jakaś zamulona, ale zwaliłem to na winę stania w tak dużym mrozie. Niestety po przejechaniu całego odcinka problem nie ustąpił, a objawia się on tym, że auto ewidentnie słabo przyspiesza (trochę przypomina to sytuację jakbym miał do połowy wciśnięte sprzęgło i chciał ruszyć - ja mu gaz a one jedzie owszem, ale tak jakby ma pół gwizdka). Generalnie nie uprawiam sportowej jazdy, dzisiaj kilka razy podkręciłem auto max do 3000, ale nic to nie dało. Dodam, że objaw zamulenia przede wszystkim czuć na pierwszym i drugim biegu, przyznam że dałem dupy i nie dolałem do paliwa żadnego uszlachetniacza. Auto nie ma objaw żadnego duszenia, skakania na obrotach, wszystko jest ok, ale jest jakby przygaszone i ciężko jedzie. Co może być nie tak?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zales00
    Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Cytat Napisał Ziz Zobacz post
    Witam serdecznie!
    To i ja się dołączę z moim problemem. Ostatnie 3 dni udało mi się spędzić w Zakopanem, gdzie jak wiadomo mróz dawał ostro w .... Codziennie przepalałem Alfe, żeby dzisiaj w ogóle móc odjechać do domu, ale nie jeździłem nią z racji, że i tak cudem udało mi się podjechać pod górę zważając na sam lód. Do rzeczy - dzisiaj rano Alfa odpaliła, no i ruszyłem w 300km drogę powrotną od początku wydawała mi się jakaś zamulona, ale zwaliłem to na winę stania w tak dużym mrozie. Niestety po przejechaniu całego odcinka problem nie ustąpił, a objawia się on tym, że auto ewidentnie słabo przyspiesza (trochę przypomina to sytuację jakbym miał do połowy wciśnięte sprzęgło i chciał ruszyć - ja mu gaz a one jedzie owszem, ale tak jakby ma pół gwizdka). Generalnie nie uprawiam sportowej jazdy, dzisiaj kilka razy podkręciłem auto max do 3000, ale nic to nie dało. Dodam, że objaw zamulenia przede wszystkim czuć na pierwszym i drugim biegu, przyznam że dałem dupy i nie dolałem do paliwa żadnego uszlachetniacza. Auto nie ma objaw żadnego duszenia, skakania na obrotach, wszystko jest ok, ale jest jakby przygaszone i ciężko jedzie. Co może być nie tak?
    Dolej uszlachetniacza. Dzisiaj jak pisałem wyżej miałem trasę 100 km i na start dolałem uszlachetniacza a też miałem alfę przymuloną. Właśnie miałem pisać że baaardzo pomogło i natknąłem się dodatkowo na Twój problem. Tankowałem drogą ropę która widocznie i tak wytrąciła parafinę. Objawy podobne do Twoich...gaz w podłogę...reakcja auta była ale mizerna... po przejechaniu ok pierwszych 30-40 km zaczynałem czuć jak auto "odżywa". Pod koniec trasy już cieszyłem się pełną mocą i jestem niemal pewny że to pomoc uszlachetniacza. Mi pomógł Xeramic... za 30 zł wystarcza na 600 L ON POWODZENIA!

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    SLU
    Auto

Domyślnie

zales00 spróbuję z tym uszlachetniaczem, jutro rano podjadę po jakiś specyfik - spróbuje z tym STP Formula z antyżelem i zaleje po korek. Tak jak Ty zalałem Verve z nadzieją, że wszystko będzie dobrze, ale widzę że to psu na budę wszystko. Dam znać jak mi się fura odkorkuje Tym czasem dzięki !

Użytkownik Ogier Avatar -snoop-
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1,9JTD Distinctive 2003

Domyślnie

Ogólnie wielu z nas ma ten sam problem. Ja na poprzedniej stronie opisywałem jak mi się Alfa w niedzielę rano zakorkowała. Tyle, że mnie się odkorkowała po kilkudziesięciu metrach jazdy. I niby też tankowałem ON Verva pod korek. Choć prawda jest taka, że po zakupie auta jeszcze nie wymieniałem filtrów i nie wiem w jakim stanie jest filtr paliwa. W tym tygodniu wymienię filtry i zobaczymy czy będzie poprawa. Jeśli nie to chyba odpuszczę sobie ON Verva. Zatankuje zwykły i doleje jakiegoś dodatku.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    SLU
    Auto

Domyślnie

Ja akurat filtr paliwa wymieniam zawsze co 30 tysięcy, a ten który mam ma ledwo 14, paliwo żeby było śmiesznie zawsze lałem zwykłe na Orlenie, ale teraz mówię takie mrozy to wleję sobie "lepsze" i tyle mi z tego lepszego przyszło . Jutro sprawdzę ten myk z tym dodatkiem i przejadę się gdzieś, zobaczymy. Mam nadzieję, że to pomoże.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał zales00 Zobacz post
    Shell V-Power Siedlce... przykry temat... po prostu myślałem że robię dobrze dla samochodu...

Dobrze rozumiem z Twojej wypowiedzi że lejesz uszlachetniacze i to wszystko w temacie? bo skoro tak to szkoda kasy na "dobrą ropę" tylko trzeba lać zwykłą + uszlachetniacz. AAA... garażujesz?
    Ja pod chmurką STP leję tak jak na nim jest napisane, czyli raz na jakiś czas. Super-hiper-extra-mega-power paliwa nie wlewam, bo wybił mi to z głowy jeden wiedzący co mówi pan
    I zero problemów.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 06-02-2012 o 19:47
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

cierpliwy
    Gość

Domyślnie

Moja "Babcia" pali w te mrozy(-26 st auto pod chmurką) od dotknięcia tylko wszystko jest sztywne i twarde ale po 4-5 km jest już ok . Zastanawiam się czy to normalne ze wskazówka od wskaźnika temperatury nie idzie dalej niż do połowy skali miedzy 50 a 90 st.Może trzeba by zasłonić część chłodnicy?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łańcut
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

U mnie sprawa wygląda tak: Jeszcze przed tymi mrozami(3 tyg temu) BEZMYŚLNIE wlałem w domu ON kupioną gdzieś latem na Orlenie. Auto stoi w garażu gdzie różnica temp z zewnętrzną to jakieś 7 stopni.Aż tu idę sobie do auta jakiś tydzień temu i odpaliła ale tylko na jakieś 5 sekund . Przy kolejnych próbach odpalenia pompa ta w zbiorniku zaczęła wydawać dziwne dźwięki i auta już nie odpaliłem. Po kilku dniach znowu spróbowałem i znowu zapaliła na 5 sek, po czym wyjąłem filtr paliwa wziąłem go do domu na jakieś 2 godziny,kupiłem jakiś uszlachetniacz do paliwa i wlałem ,następnie bujałem autem żeby się to tam wymieszało. Po tych 2 h poskręcałem wszystko i dalej kupa Rozrusznik kręci jak szalony ,jak przekręcę stacyjkę na pozycje MAR to pompka pierdzi jakby miała opór i chyba nie podaje paliwa . Co o tym myślicie?? (Filtr wymieniony miesiąc temu)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zales00
    Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Cóż mój pierwszy diesel...tyle lat do tej pory same benzyniaki...trzeba się nauczyć

Pozdro i życzę wszystkim i sobie szybkiej wiosny i powodzenia