Temat: Opony Letnie

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubuskie :)
    Auto
    AR 166 2,5 V6 AR 156 2,4 JTDm 20V

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    To ty nie zauważyłeś, że nexen ma już nowsze modele opon, które w testach wyprzedziły np. Uniroyala, fulde, yokohame, Toyo i wiele innych modeli/marek opon nad którymi pewnie byś się spuszczał. Podejrzewam, że w przypadku nexena nikt nie dopłacał za punkty w testach...
    No niestety, jestem tak nieuważny, że nie zauważyłem.
    Możesz tak po koleżeńsku dać mi namiary na 19tkę Nexena mającą klasę "A" hamowania na mokrym? Będę wdzięczny.

Testy robione przez przeróżne firmy, które NIE PONOSZĄ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI* za publikowane wyniki mnie nie interesują, w przeciwieństwie do oznaczeń na oponach, które w razie zamieszczenia na nich nieprawdziwych informacji zostaną szybko zaskarżone przez konkurencyjne firmy, które tylko czekają na błąd konkurencji, czy przez urzędy UE która nakazała owe etykiet wprowadzić, by było wszystko czarno na białym.

* jak np firmy zajmujące się sondażami wyborczymi
    Ostatnio edytowane przez FrankyFurbo ; 30-04-2015 o 17:38

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Oponami 19 się nie interesuje bo mam rozmiar 17. Testy wyciągają pewną średnią i pokazują jak opona się zachowuje w różnych warunkach. Etykieta a na mokrym to nie wszystko na temat opony, kiedy okaże się ona np. kiepska na suchym albo niestabilna na zakrętach. Zresztą ja nigdzie nie napisałem, że nexen jest najlepszy, bo nie jest. Najlepsze są jednak te najdroższe ale to niestety nie reguła. Ja tylko zwracam uwagę, że jest na rynku cała masa "renomowanych" marek, które i te twoje etykiety mają gorsze i w testach wypadają gorzej a kosztują 50% więcej. Jak się na taką oponę natniesz to na pewno nie będziesz zadowolony. Trzeba po prostu, czytać, myśleć, analizować a na końcu kupować. Nie należy przekreślać z góry pewnych marek i nie warto też przepłacać za niektóre markowe buble...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sedan 1.9 Jtd 120

Domyślnie

Witam wszystkich forumowiczów. Zwracam się z nietypową prośbą. Czy jest na forum jakiś alfaholik z okolic Radomia, który miałby pożyczyć komplet kół na ok 3 tygodnie? Niestety mam tylko jeden kpl felg, które chciałbym oddać do renowacji. W polecanym warsztacie trwa to 2-3 tygodnie, a nie mogę sobie pozwolić na postawienie auta na 3 tygodnie(praca, dziecko). Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    Czyli nie wiesz
    To nie ja nie wiem, tylko Ty nie wierzysz :-) Ale luzik, nikogo nie chce ewangelizować na siłę, kto chce to sobie znajdzie i wyciągnie odpowiednie wnioski. Pozdrawiam, miłego weekendu ;-)

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Pragnę zwrócić uwagę na jedną kwestię. Do testów brane są opony nowe. Natomiast mało kto bada jak zachowuje się opona gdy jej bieżnik jest np. w połowie zużyty. Markowe opony projektowane są pod kątem zachowania swoich parametrów (np. odprowadzania wody) w procesie ścierania bieżnika. A chinole? Kto to wie.

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Takie argumenty bez pokrycia są niewiele warte. Jak napisze mi ktoś kto zjeździł konkretny model opon do końca i napisze, że po np. 10 k km nie trzymały się drogi to ten model wykluczę. Ale na pewno nie będę wrzucał wszystkich do jednego wora. Wyżej pisałem jak zachowują się używane opony premium, jazda na nich to katorga. Czyli niezależnie od marki warto mieć świerzą gumę i głęboki bieżnik.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał FrankyFurbo Zobacz post
    Testy robione przez przeróżne firmy, które NIE PONOSZĄ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI* za publikowane wyniki mnie nie interesują, w przeciwieństwie do oznaczeń na oponach, które w razie zamieszczenia na nich nieprawdziwych informacji zostaną szybko zaskarżone przez konkurencyjne firmy, które tylko czekają na błąd konkurencji, czy przez urzędy UE która nakazała owe etykiet wprowadzić, by było wszystko czarno na białym.
    Chyba nie wiesz w jaki sposób przeprowadzane są te testy... tak samo jak z klasami energetycznymi lodówek czy danymi odnośnie spalania i emisji spalin podawanymi w instrukcji do auta. Pic na wodę & fotomontaż.
    90% użytkowników nie zauważy różnicy w cywilnym użytkowaniu opon klasy lepszej. Miałem już Dunlopy Sport Maxx RT za 650 zł/sztuka, teraz mam Pirelli P Zero Nero GT po nieco ponad 500 zł i uważam, że za Dunlopy ostro przepłaciłem. Następnym razem kupię dobre Nexeny i też myślę, że moje potrzeby zostaną zaspokojone. Nie jeżdżę po torze i też jakoś nie wyżywam się po drogach publicznych, choć jeżdżę dynamicznie. Do wszystkiego trzeba podchodzić na chłodno i nie sugerować się marką ani całą merketingową otoczką.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    Pragnę zwrócić uwagę na jedną kwestię. Do testów brane są opony nowe. Natomiast mało kto bada jak zachowuje się opona gdy jej bieżnik jest np. w połowie zużyty. Markowe opony projektowane są pod kątem zachowania swoich parametrów (np. odprowadzania wody) w procesie ścierania bieżnika. A chinole? Kto to wie.
    Wiesz co, nie mam nexenów na żadnym aucie, ani i innych "chinoli" na stałe , ale raczej nie uważam za dobrą zasadę skreślania czegokolwiek z góry - tak jest łatwiej, ja wiem, świat jest wówczas prosty i czarno biały , są dobrzy i źli , samopoczucie lepsze, bo się wszystko już wie itd.

No ale tak nie jest.

Bardo europejskie Vredesteiny we wspomnianym procesie ścierania raczej mnie rozczarowały (Ultrac cento i zimowe chyba snowtrac 3 ).
    Budżetowa Sawa Intensa UHP zaskakuje pod każdym względem w cywilnym użytkowaniu pozytywnie, a w stosunku do ceny, to w ogóle rewelacja.
    Budżetowe chińskie(? lub z okolic? - nie sprawdzałem) semiclicki nankang zaskakują tym co dają w stosunku do ceny.
    Nalewki wiem doskonale że się świetnie sprawują w sporcie (tylko trzeba dokonać niewielkiego wysiłku i sprawdzić która , a nie do jednego worka wrzucać manufakturę z szopy i większe firmy).

Żeby nie przekreślać droższych i Europejskich oczywiście ze są raczej lepsze i świetne - Continental zimowy TS830 jest świetny , podobnie Michelin primacy HP - świetna trwałość i dopiero w zeszłym roku użytkowania (opony z 2009r) zaczęły być zimną jesienią odczuwalne skutki twardnienia gumy, opona zaskakująco zgodna z tym co w testach -bardzo przyzwote trzymanie, cicha i _trwała_.
    Ale koszty . Wspomniane Conti czy Micheliny, to o ile pamiętam prawie 2x taki jak średnio-półkowych wtedy gdy kupowałem był.

Więc nie uogólniajmy, zwłaszcza na forum marki która przez innych, tak prosto postrzegających otoczenie jest z rodzaju "w życiu bym nie wsiadł do czegoś z Włoch, jak oni pracują, na pewno źle poskręcane i zardzewieje".

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daro1906
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive

Domyślnie

Uważam, ze każdy chwali to co ma. Rok temu wymieniłem w AR ( ze względu na przebicie opony w taki sposób, że niebezpieczna byłaby jej naprawa) 5 letnie opony Continental ContSportContakt - bieżnik +/- 6 mm, na nowe Dunlopy Sport Maxx RT. Wrażenia - Jazda na Continentalach to była dla mnie jedna wielka katorgą. Opony głośne, na mokrej nawierzchni przy dynamicznej jeździe na zakrętach auto często wpadało w uślizgi, ruszanie na takiej nawierzchni często doprowadzało koła do buksowania. Dunlopy - cichutko, ani razu nie miałem negatywnych zachowań pojazdu na mokrej nawierzchni. Auto prowadzi się pewnie. Nie żałuję ani złotówki na te opony. Do drugiego autka założyłem miesiąc temu nowe Uniroyal Rain Expert3. Przedtem miałem Micheliny. Nowe oponki są zdecydowanie lepsze od tych starych. Porównując je do Dunlop, to są głośniejsze i nie tak perfekcyjne na zakrętach. Jedna uważam że są godne polecenia.
    Rok temu - chyba w Auto Świecie - był artykuł w którym porównywano 5 letnie opony klasy premium i nowe oponki budżetowe. No i jak myślicie jakie były wyniki. Przeprowadzono kilka porównań i w końcowej ocenie wyszedł jak się nie mylę -remis. Zawsze nowe opony będą lepsze od tych używanych.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Czarny Kocur
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V, Alfa Romeo 145 1.9 JTD

Domyślnie

Jestem po majówkowych nieco ponad 1000 km na wspomnianych Sunny, poza tym że opony są wyraźnie za głośne, nie zaobserwowałem niczego niepokojącego w prowadzeniu auta. Zdarzyły się nawet dwa gwałtowne dohamowania i nic co sugerowało by wymianę tych opon na inne "markowe". Tak jak wspomniałem, poprzedni właściciel dorzucił opony do auta, pewnie kupił je sugerując się ceną. Zakładam że jeśli ktoś jeździ wokół komina to może takie opony okazują się w zupełności wystarczające. Ja z racji tego że samochód używam głównie na dalsze wypady w przyszłym sezonie wymienię gumy ale przede wszystkim z powodu dudnienia które generują podczas jazdy.