Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Embrion
    Auto
    na razie brak

Domyślnie

Dzięki za odpowieddzi.
    Czyli nie taki diabeł straszny jak go malują?
    Gdzieś czytałem, że koszt rozrządu 2500 zł, ale temat był sprzed 3 lat. Rozumiem, że wtedy nie było zamienników FAI.
    Jaka jest trwałość rozrządu w tym silniku?

Możliwe, że będę chciał kupić samochód na wiosne. Pewnie ciężko będzie trafić dobry egzemplarz w wyżej wymienionej kwocie, tym bardziej, że ofert z benzynami jest zaledwie ~50 w sieci.

Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Endrjus
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 166 '04 2,4 JTD 20V 175 KM

Domyślnie

Jak by ktos z forumowiczow poszukiwal 159 1.9 jts 2008r czarny sedan na czarnych skorach, od pierwszego wlascieciela z salonu polska to zapraszam. Cena do neg 25 tys.
    Dodam ogloszenie do bazaru jak mod przepusci...
    Była Lancia...był Fiat...byla Alfa było Cabrio
    Wróciła Alfa a Ferrari i Maserati ne emeryturze...

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    była: Multipla 1.6 16v; jest: AR 166 2.4 20v/ Lybra 2.4 10v JTD SW

Domyślnie

Z tego co słyszałem odnośnie benzyn że
    - 1.8 MPI 140km jest ok silnik ale za słaba mało ich jest
    - 1.8 TBi 200 km droższy i wcale nie taki rewelacyjny jeśli chodzi o trwałość (opinia zasłyszana od znajomego policjanta!)
    - 1.9 JTS 160 km fajnie ładnie idzie coś tam spala i czasem zbiera się jakiś nagar na zaworach (?)i czasem padnie jakiś czujnik dalej nie wiem i chyba jest ich mniej w porównaniu do reszty
    - 3.2 V6 JTS 260 km - mocny fajny ale pali dużo i też nie tani

Co do gazowania nie wiem jak zwykłe instalacje gazowe się sprawują pewnie gorzej. Bo niedawno weszła nowa instalacja VI generacji która wtryskuje gaz w fazie ciekłej poprzez oryginalne wtryski samochodu i steruje nim centralka samochodu. Podobno nadaje się do każdego samochodu bo nie podnosi temperatury spalania a co za tym idzie nie niszczy głowic i podobno podnosi moc o około 10-15%. Działa to na zasadzie jak paliwo, że gaz ciekły jest w obiegu poprzez pompkę i co nie zostaje wtryśnięte wraca z powrotem. Nie ma parowników cudów wianków. Ale jak to się sprawuje w rzeczywistości to już dokładnie nie wiem bo to jest względnie nowa instalacja. Sam chciałem 1.9 JTS ale teraz już sam nie wiem i póki co szukam diesla ale kto wie.

@Endrjus nawet bym rozważył Twoją opcje ale niestety trochę po za moim budżetem. ( a czemu się wyzbywasz?)

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Cytat Napisał Juzz Zobacz post
    Z tego co słyszałem odnośnie benzyn że
    - 1.8 MPI 140km jest ok silnik ale za słaba mało ich jest
    - 1.8 TBi 200 km droższy i wcale nie taki rewelacyjny jeśli chodzi o trwałość (opinia zasłyszana od znajomego policjanta!)
    - 1.9 JTS 160 km fajnie ładnie idzie coś tam spala i czasem zbiera się jakiś nagar na zaworach (?)i czasem padnie jakiś czujnik dalej nie wiem i chyba jest ich mniej w porównaniu do reszty
    - 3.2 V6 JTS 260 km - mocny fajny ale pali dużo i też nie tani

Co do gazowania nie wiem jak zwykłe instalacje gazowe się sprawują pewnie gorzej. Bo niedawno weszła nowa instalacja VI generacji która wtryskuje gaz w fazie ciekłej poprzez oryginalne wtryski samochodu i steruje nim centralka samochodu. Podobno nadaje się do każdego samochodu bo nie podnosi temperatury spalania a co za tym idzie nie niszczy głowic i podobno podnosi moc o około 10-15%. Działa to na zasadzie jak paliwo, że gaz ciekły jest w obiegu poprzez pompkę i co nie zostaje wtryśnięte wraca z powrotem. Nie ma parowników cudów wianków. Ale jak to się sprawuje w rzeczywistości to już dokładnie nie wiem bo to jest względnie nowa instalacja. Sam chciałem 1.9 JTS ale teraz już sam nie wiem i póki co szukam diesla ale kto wie.

@Endrjus nawet bym rozważył Twoją opcje ale niestety trochę po za moim budżetem. ( a czemu się wyzbywasz?)
    Czyli opinia od ludzi którzy najbardziej te silniki zarzynają przy każdej możliwej okazji. W policyjnych Alfach dzieją się cuda, ze względu an to jak policjanci dbają o te auta i jak są doposażone.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

opinia pol o tbi = nic

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gennosuke
    Auto
    AR 156 1.9 JTD CF2, AR 156 1.8 TS CF2, AR 166 3.0V6 CF3

Domyślnie

Różni ludzie i tak samo różni policjanci, akurat ja słyszałem od policjantów że cenią te silniki i właśnie z nimi nie mieli żadnych problemów.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

W TBi mamy potencjalnie dwie bardzo kosztowne sprawy. Turbosprężarka i sprzęgło. Mój mechanik już jedno turbo w 1.75 TBi wymieniał, ale to było w AR Giulietta. I była to dość kosztowna sprawa. Czy to przypadek jednostkowy? Na razie za mało jest egzemplarzy na rynku. Ze sprzęgłem na razie nie słyszałem nic złego. Ludzie mają po 200 kkm na oryginalnym, więc pewnie nie ma się czym martwić.

Auto
    była: Multipla 1.6 16v; jest: AR 166 2.4 20v/ Lybra 2.4 10v JTD SW

Domyślnie

Dlatego przy tej opinii dałem wykrzyknik . Mnie jakoś trochę te benzynówki martwią. I teraz już sam nie wiem. Pewnie spalanie większe będzie jak w dieslu. Ale odpada koszt turbiny (po za TBi), drogiej dwumasy, wtrysków lub też pompy CR WC. Ale pewnie ale pewnie jest parę innych rzeczy do robienia za to. Jakieś świece, kable, czujniki (np. położenia wału), sprężanie musi być idealne etc etc.

Różnie bywa. Póki co szukam diesla bo wydaje mi się, że lepiej sobie radzi z masą auta. Ale kto wie co to się będzie działo.

I zapomniałem oczywiście o: 2.2 JTS gdzie też zbiera się ten nagar i częstsze problemy z rozrządem (rozciągający się łańcuch i w konsekwencji urywający się jak się nic z tym nie zrobi tego silnika w ogóle nie biorę pod uwagę.)
    Ostatnio edytowane przez Juzz ; 11-09-2015 o 10:20

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Czujniki są tak samo wytrzymałe jak te w dieslach, więc tego bym nie porównywał Sprzęgło i koło dwumasowe w JTS wytrzyma zdecydowanie dłużej. Koszty mogą generować wariatory (jednak te są znacznie bardziej trwałe niż w TS) oraz elektrozawory olejowe, ale nie wiem czy można zaliczyć to do typowych usterek tego silnika. Świece nie kosztują więcej niż do diesla - ich trwałość jest pewnie taka sama jak w przypadku innych silników benzynowych.
    Jedyne z czym się trzeba liczyć to tak naprawdę nieco większe spalanie, co moim zdaniem przy niedużych przebiegach wyjdzie i tak na korzyść użytkownika silnika benzynowego
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał Juzz Zobacz post
    I zapomniałem oczywiście o: 2.2 JTS gdzie też zbiera się ten nagar
    Mityczny nagar. Sam nie wiem co o tym myśleć. Jest sporo zdjęć, po obejrzeniu których można złapać się za głowę i powiedzieć, że nigdy więcej silnika z bezpośrednim wtryskiem (nie tylko w Alfie), ale z drugiej strony – ostatnio zafundowałem mojej Alfie czyszczenie dolotu i spece zeznali, że wcale nie było tragicznie...