Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Baza może nie syntetyczna. Ale wyniki analizy mojej próbki po 9000 km były raczej dobre![]()
Oraz parametry oleju.
Nie porównywałem, bo sprzedałem JTS-a
Wklejałem chyba tutaj wyniki, jeśli nie to zrobię to wieczorem. Dlatego chętnie wlałbym ten olej do TBi, gdyby nie zaporowa cena.
Polecam np ten materiał poglądowy odnośnie wnioskowania z IRs zwłaszcza nt estrów i mieszanin olejów bazowych. Poziom oksydacji także nie wszystko mówi nt estrów zwłaszcza innych niż estry poliolu.
http://slideplayer.com/slide/10762904/
Z moich prywatnych kontaktów z chemikiem RockOil wiem, że estry stosują inne estry niż powszechnie używane i nie ma tam zwykłego VHVI a coś innego... [emoji6]
To jest nadal olej o rekordowo niskim współczynniku tarcia 0.045 jak na gotowy olej z półki i sporo wydali aby to osiągnąć. Konkurencja wydaje nowe wersje, dolewa dodatków i nadal daleko do ich poziomu. [emoji6]
Coś mi na telefonie nie bangla ta prezentacja muszę na chacie w obczaic.
Mógłbyś rozwinąć? Bo nie wiem czy znasz sens istnienie niemieckiego czy rosyjskiego forum. To nie tak jak u nas, ze coś się komuś wydaje tylko tam ludzie robią analizy i na ich podstawie wyciągają wnioski bo na analizach się te fora opierają nie na podstawie widzimisię uzytkownika czy opini jakiegoś mechanika X. Sam śledzę rosyjskie jak i niemieckie fora gdzie o oleju dowiesz sie wiecej niz "ja zalalem i polecam"![]()
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 21-02-2018 o 15:58