Ciekaw jestem jak by wypadł Ravenol SSL z AR9200v2 w konfrontacji z carbonem bo cenowo pierwszy zestaw wypadnie trochę taniej.
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Ciekaw jestem jak by wypadł Ravenol SSL z AR9200v2 w konfrontacji z carbonem bo cenowo pierwszy zestaw wypadnie trochę taniej.
W UJ taniejKorci mnie ten Amsoil AZF jeszcze, cenowo może być trochę drożej od zestawu, który podałeś.
RockOil 0W40 jest inny niż reszta serii bo nie zawiera molibdenu..
Wymieniałem rozrząd z wariatorem i po wymianie mechanik zalał mi 10 w 40 niby elfa po przejechaniu 4000 km Dolałem około litra Valvoline 10 w 40 efekt na Wielki plus wcześniej słyszałem Wariator, teraz cisza
Jak silnik w dobrym stanie (a taka dolewka to nie problem) to lepiej wg. mnie jednak 5W40. Nowy wariator na dobrym oleju nie powinien hałasować (no może przez moment po odpaleniu ale też nie bardzo). Przerabiałem kilka olejów w 2.0 TS 16V na starym i nowym wariatorze i wariator jest wrażliwy na jakość oleju i lepkość.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Pablo rozwiń myśl. W moim przypadku na 5W50 silnik pracował o wiele lepiej niż na 10W40 i wariator był zdecydowanie mniej słyszalny i lepiej trzymał ciśnienie a także temperaturę oleju przy bardziej dynamicznej jeździe. Na przepracowanym oleju wariator potrafi hałasować a po zmianie oleju się wycisza. Masz duże doświadczenie z tymi silnikami to napisz więcej co i jak.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Witam Wszystkich,
Mam takie pytanie do Was miłośników marki Alfy, posiadam model 159 silnik 2.2 doradzicie jaki olej do silnika jakiej marki? Jak będzie się zachowywał? Samochód świeżo zakupiony, jestem lajkiem trochę w temacie motoryzacji, więc wybaczcie.