Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Na pewno ludzie kupujący 320d patrzą na prędkość maksymalną... Ważne, żeby było te 2 z przodu i tyle. Prędzej potencjalny nabywca będzie się jarał przyspieszeniem 0 - 100.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

Cytat Napisał 145Q Zobacz post
    Tak więc strategia Alfy jest bardzo dobra. Oni dążą do zmiany wizerunku Alfy z producenta ładnych i awaryjnych aut na producenta najszybszych aut. I jak widać w przypadku Giulii to zadziałało.
    zadziałało bo Twoi koledzy poczuli szacunek?
    czy wielkość sprzedaży osiąga się, produkując auta najszybsze?
    czy szacunek Twoich kolegów ma przełożenie na sprzedaż?

Intrygujący tok myślenia.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    Będzie szansa na merytoryczna wymianę poglądów
    Pozdrawiam forumowiczów (trzymamy kciuki za Gulię)
    Rozumiem, że trzymanie kciuków za Giulię jest merytoryczną wymianą poglądów?

Równie intrygujące.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Na pewno ludzie kupujący 320d patrzą na prędkość maksymalną... Ważne, żeby było te 2 z przodu i tyle. Prędzej potencjalny nabywca będzie się jarał przyspieszeniem 0 - 100.
    bardzo rozsądna wypowiedź Panie Radku. Pamiętam, jak ganiałem w krótkich spodenkach zaglądaliśmy przez szyby do samochodów w jednym celu: zobaczyć, ile ma na liczniku... Czyli "ile wyciągnie". Dorośli ludzie już na takie nieistotne bzdety nie zwracają uwagi. Auto z mocnym silnikiem, duiżym momentem obrotowym i doładowane, z pewnością bez wysiłku przekracza 200 km/h i tylko to jest istotne. Kluczowe jest JAK to robi, jak szybko, dynamicznie, płynnie, elastycznie.

Dyskusja czy ma 240 czy 250 i robienie z tego problemu, to dziecinada.

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Wybierając obcne auto którym jeżdżę, czyli Lancię, nawet nie wiedziałem jaką ma V max. Okazuje się, że ma 240km/h. Koni mam deczko więcej od Veloce. Ile razy jechałem z tą prędkością - nigdy. Bo po co.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post

A no i jeszcze jest kwestia tego z czego się przesiadamy, czy co mamy obok w garażu. Jak to przesiadka - zamiast czegoś innego, to głupio faktycznie żeby miało mniej czegoś - mniejsze przysp, mniej Vmax czy mniej cylindrów.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

Giulia ma kilka niedociagniec przy pasowaniu niektorych elementow np. spryskiwacze reflektorow i nie wiem co oni zrobili przy szybie na drzwach jakby karton pomalowali na czarno i tam przykleili. Ale w zasadzie mam to w dupie QV kosztuje tyle co RS3 majace momentami materialy we wnetrzu jak w Fiacie 500X

Cikawe jak bedzie se sprawowac jednstka 2.0 T. Taka biala mi sie marzy z duzymi felgami

szkoda ze logo Alfy jak na kierownicy w jednym kolorze nie zastosowali na karoserii. Bardzo mi sie ta koncepcja podoba.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Falarek Zobacz post
    Tu właśnie chodzi o te cyferki bo 250km/h to jest taka bariera którą osiąga kupę samochodów z oferty Audi BMW czy Merca do których che się równać Giulia i nie mowa tu nawet o jakiś topowych wersjach.
    przy vmax auta praktycznie juz nie przyspieszaja. W autach rajdowych mozna ustawic vmax na poziomie 180km/h tylko ze one caly zakres robia w kilka sekund do konca a nie ostatnie 30km/h w minute. nie ma co sie patrzec na niemcow. Moje punto pojedzie maks 235km/h jechalem tak tylko raz zeby sprawdzic bo przyspiesza do 200 i wlasciwie jakbym tu mial blokade to nic bym nie stracil. pozniej to juz jest tylko niepotrzebna sruba.
    Ostatnio edytowane przez fan ; 11-01-2017 o 22:27

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

Po głębokim namyślę postanowiłem zweryfikować swoje nastawienie, zmienić podejście, dostrzec plusy i dobre strony. Zawróciłem ze złej drogi. Od dziś już tylko miłość i zgoda.
    Niniejszym więc odwołuję swoje opinie, paląc się ze wstydu, i oznajmiam:
    1. Giulia sprzedaje się świetnie, tak, jak tego oczekiwała firma i my, fani marki.
    2. W Giulii nie ma żadnych stylistycznych zapożyczeń, a już broń boże z beemy. Auto ma świeżą, nowatorską linię i unikalne, typowe dla alfy, rozwiązania stylistyczne. Niewątpliwie wyróżnia się na ulicach na duży plus.
    3. Znakomicie, że jest takie szybkie, szkoda tylko, że w wersji veloce prędkość nie osiaga 250 a jedynie 240 km. Wierzę, że w czasie liftingu zostanie to poprawione.
    4. W wersji 150 KM diesla nie drży lewarek, opinie o jego drżeniu są wymyślone i podłe.
    5. Stopniowe wprowadzanie wersji silnikowych ma uzasadnienie i głębszy sens: daje pewność, ze każda wersja będzie dopieszczona i niezawodna.
    6. Polityka marketingowa firmy jest właściwa i skuteczna. Już nawet właściciele BMW decydują się sprzedaż niemieckie czołgi i kupić Giulię.
    7. Warto było czekać kilka lat, bo powstał samochód unikalny, piękny, szybki i niezawodny, który podbije Europę i zrobi świetny wynik finansowy dla firmy.
    8. Poprzednik, czyli ciężka, gruba, powolna i mocno oplowska 159, była pomyłką techniczną i stylistyczną firmy, na szczęscie jest sprzedaż była rynkową porażką.
    9. wszystkich urażonych fanów i sympatyków przepraszam i obiecuję bić brawo i cieszyć się z każdej napotkanej na ulicach Polski i Europy Giulii.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Niski
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 3.2 GTA Q2

Domyślnie

Cyferki i o to chodzi. Jak się robi auto, które ma dorównać konkurencji to się nie strzela w stopę. Dla mnie 240km/h zamiast wspomnianych 250km/h jest właśnie tym "cyferkowym błędem".

Fakt większość jak się tu wypowiada nie jeździ lub rzadko jeździ z taką prędkością. Część nawet nie planuje sprawdzać tego i szacun im za to, ale skoro konkurencja bezpośrednia ma na 250km/h kaganiec to się równa do niej.

Trochę to jak nowy mustang niby ponad 400KM pod maską, a Vmax 250km/h i nie ma dalej dyskusji. Patrząc na zegary do 260km/h Giulii veloce jest już prawie przekonany, że to zrobili.
    Jeden kupi takiego Mustanga, a drugi Camaro bez ogranicznika.

Osobiście wychodzę z takiego założenia, i mam ku temu prawo. Bezsensowne posunięcie w mojej opinii.

Tyle w temacie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Ja tam wolę lepsze przyspieszenie (z którego częściej się korzysta) niż top speed. Więc dla mnie te cyferki są ok
    Zobacz, że 280KM Giulia ma lepsze przyspieszenie niż 335xi, które ma 300+ koni.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Jeśli to faktycznie zamysł konstruktorów świadomy - redukujemy Vmax, ale mamy dzięki temu lepsze przyspieszenie - to nic tylko pochwalić takie podejście, bo przyspieszenie ma znaczenie, a nie Vmax w aucie , które ma nawiązywać do istoty tej marki i które się promuje rekordami na torach, a nie "rekordami" prostej.

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Jeśli faktycznie zastosowano krótsze przełożenia, to pytanie jakie obroty będą na najwyższym biegu przy 140 km/h? Czy przypadkiem pochodną krótkich biegów nie będzie nadmierny hałas w kabinie.