DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
nie mógł się zdecydować między Giulią Q a 4C. zabawne. dla mnie to jest mocno na pokaz, gdyby chciał kupić 4C to zrobiłby to... bardzo dawno temu, bo trochę już ten model jest na rynku, a JC raczej nie należy do osób, które nie miały by kasy. Zresztą w samym teście padło stwierdzenie, że Giulia Q jest pierwszą Alfą, którą ktoś (kto lubi samochody) faktycznie chciałby kupić (patrząc na ostatnie 30 lat). Czyżby zapomniał o 4C? Dla mnie to wszystko się kupy nie trzyma, ale może Jeremy nauczony doświadczeniem (Ford GT) może przemyślał sprawę i jednak nie jest aż tak przekonany do Giulii (i być może podobnie jest w przypadku 4C) by ją kupić, albo... czeka na ruch Alfyjedno jest pewne: jeśli faktycznie Clarkson kupi/dostanie/whatever Giulię, to zapewniam was, że ktoś z dwójki Hammond/May jeszcze nie raz będzie się z niego nabijać w programie
![]()
giulia quadrifoglio / giulia / forza italia '14 / forza italia '16 / busso / 147 gta / 156 sw gta / 156 gta / white gt / 3200 gta / fulvia zagato / viva l'italia 16
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
wszyscy trzej zgodnie stwierdzili, że kupili by 147 GTA, tymczasem żaden jej nie kupił i wszyscy trzej wspólnie twierdzą, że od 30 lat Alfa nie wypuściła sensownego samochodu. normalnie czuje się jakbym słuchał jakiejś gównoburzy związanej z polityką![]()
giulia quadrifoglio / giulia / forza italia '14 / forza italia '16 / busso / 147 gta / 156 sw gta / 156 gta / white gt / 3200 gta / fulvia zagato / viva l'italia 16
Zawsze byli nie konsekwetni w tym co mowią. 147 GTA chciał każdy nikt, nikt nie kupił. Nad 166 FL Clarkson się zachwycał i mówił, że kocha ten samochód. 156 chyba nawet z 1.8 TS testował i też był pod wrażeniem. James miał 164 z busso i kiedyś stwierdził, że najbardziej żałuje sprzedaży (Orangutan GTV6 najbardziej). 159 też miała przychylną recenzję. Pomimo tego w książkach Clarksona i programach często stwierdza, że od 30 lat Alfa nie zrobiła dobrego auta i to tylko fiat z innym znaczkiem i nie prowadzą się tak jak dawne modele. No ale tak czy siak chyba jednak lubi nimi jeździć i sama marka jest dla niego czymś więcej.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Ja obejrzałem wszystkie odcinki Top Gear po wiele razy + The Grand Tour + przeczytałem dużo książek JC więc trochę wiem o ich konsekwencji: po prostu jej nie ma.
Każdy odcinek to osobna bajka, osobno wyreżyserowana, najlepszym tego przykładem była tablica fajnych samochodów. W jednym odcinku jakieś auto było cool a w następnym to samo auto już było uncool.
Po prostu tego nie można traktować poważnie. W serii 21 chomik zachwycał się 4C po czym w Grand Tour stwierdził że to crap.
Można jedynie wywnioskować ogólne sympatie / antypatie do marki i rzeczywiście JC to fan Alfy, wystarczy obejrzeć i posłuchać jego wypowiedzi na temat Alfy 4C i Discovolante w serii 21. W Grand Tour połowa odcinka była poświęcona Alfie, oczywiście Giulia też dostała bęcki (źle się wsiada, za małe koła, nie jest zbyt ładna itp.) ale ogólnie laurka. FCA dostało wspaniałą reklamę, a zdjęcia z testu powinny służyć jako pomoc naukowa w szkołach filmowych na wydziale montażu i operatorskim.
Sent from my SM-G928F using Tapatalk
Chciałbym tylko zauważyć, że w tym "biednym kraju" w 2016 roku sprzedało się 52 tys. nowych samochodów z segmentu premium. Takie Volvo, które jeszcze kilkanaście lat temu sprzedawało w Polsce dużo mniej samochodów niż AR w 2016 roku sprzedało ich niemal 8 tysięcy. Więcej niż AR w Polsce sprzedali też chociażby MINI, Land Rover czy nawet Porsche...
http://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/...-2016-r/30y5vy
Kiedy Chińczycy przejęli Volvo kilka lat temu, a volvo sprzedawało ok 180 tys aut rocznie zapowiedzieli, że do 2015 roku będą sprzedawać 500 tys. samochdów. Plan został zrealizowany. 4 lata temu sweterek zapowiadał sprzedaż AR na poziomie 400 tys. sztuk do 2016, a skończy się na sprzedaży 60 tys. Myślę, że jedyną szansą na rozwój AR jest odcięcie się od FCA.
Ostatnio edytowane przez sailor_p ; 15-01-2017 o 23:59 Powód: literówka
sailor p jestem pewien na 100procent,ze w 2017 roku w Polsce AR sprzeda ponad 1000 egzemplarzy.
5 różnic pomiędzy FCA a Chińczykami jest znacząca.
1) Chińczyk produkuje i projektuje gdzie tylko będzie mu się opłacało. Gdyby Sergio zrobił podobnie, spłonąłby na stosie.
2) Chińczyki mają kasy w opór. Sergio, raczej nie ma i musiał sprzedać nogę (Ferrari), żeby pchnąć koncern do przodu.
3) Chińczyki pracują 16h na dobę i śpią w swoich biurach, włosi dopiero szkolą się o pracy na pełen etat
4) Włosi lubią pić kawę.
5) Chińczyk to fundusz inwestycyjny, tygrys giełdowy etc. FCA to tygrys pokroju NZOZ.
Ale ja wierzę Sergiowi. Poślizg jest jaki jest, ale efekt jest bardzo dobry. Dopracowana platforma na której powstaną teraz wszystkie modele była kluczowa. Za 5 lat nikt nie będzie mówił, że Alfy są awaryjne. A gdy wyjdzie nowe Audi RS4 to dziennikarze będą mówić "Czy nowe Audi RS4 okaże się równie szybkie co Alfa Giulia 1.4 silnik 1.8? - o tym i o innych newsach dowiecie się już w następnym odcinku" Adam Kornacki.