Temat: Planowany zakup używanej Giulietty

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 2.0

Domyślnie

jako,że jak grom z jasnego nieba spadła na mnie wiadomość,że Giulia pojawiła się dwa miesiące przed terminem muszę znaleźć nowe,dobre ręce dla GiuliettyNie ma stresu,ale chciałem zapytać jakim sposobem Panowie realnie jesteście w stanie wycenić swoje Giulietty skoro tych samochodów jest bardzo mało na rynku i praktycznie na żadnym portalu nie da się znaleźć podobnego egzemplarza.Może jest jakaś sensowna wyceniarka?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał micjan Zobacz post
    jako,że jak grom z jasnego nieba spadła na mnie wiadomość,że Giulia pojawiła się dwa miesiące przed terminem muszę znaleźć nowe,dobre ręce dla GiuliettyNie ma stresu,ale chciałem zapytać jakim sposobem Panowie realnie jesteście w stanie wycenić swoje Giulietty skoro tych samochodów jest bardzo mało na rynku i praktycznie na żadnym portalu nie da się znaleźć podobnego egzemplarza.Może jest jakaś sensowna wyceniarka?
    znalazłem do porównania tylko dwie,a i to jedna z importu,a druga jakaś full wypas i bardzo droga

Użytkownik Znawca Avatar duke75
    Mieszka w
    Kłaj/Kraków
    Auto
    AR Giulia Super; AR Tonale PHEV; Spider 916 3.0 V6, GTV 3.2 V6 "La Regina"

Domyślnie

No cóż, chyba próbuję się oszukiwać z tą benzyną. Jak kupowałem Mito w 2009 r. to też przeliczałem co bardziej się opłaca: 1.6 jtdm czy 1.4t 155KM. Wyszło mi, że różnica będzie koło 3 litrów na 100km. Kupiłem diesla, zrobiłem 155 tys km i silnik jak i jego newralgiczne elementy są oryginalne i działają więc z tym zwiększonym ryzykiem diesla to nic się nie zgadza. Trochę to była prowokacja z mojej strony Dużo jeżdżę autostradą więc tu diesel najlepiej się sprawdza.
    A jak jeździ 1.6 120 KM w Guliett'cie? Mito 1.6 vs 159 2.0 to 1.5 litra różnicy w spalaniu choć 2.0 kulturą pracy bije na łeb 1.6.

Użytkownik Świeżak Avatar BartekDrobniak
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 1.4 TB LPG

Domyślnie

[MENTION=34598]micjan[/MENTION], powiesz coś więcej o swojej Giuliecie ? Aktualnie szukam dla siebie

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał BartekDrobniak Zobacz post
    [MENTION=34598]micjan[/MENTION], powiesz coś więcej o swojej Giuliecie ? Aktualnie szukam dla siebie
    tu chyba jest taka zasada,że nie można.Trzeba szanować

Użytkownik Romeo Avatar italiano_83
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 170 MA Distinctive/ Premium/Dach/Bose

Domyślnie

Cytat Napisał duke75 Zobacz post
    Gdzieś już pytałem ale zapytam jeszcze raz. Jeździł ktoś i ma porównanie 2.0 jtd 170 i 1.4T 170 ? Chodzi mi o osiągi, spalanie itd? Ze 159 uważam silnik 2.0 za bardzo fajny tzn. nie jest bardzo ekonomiczny ale fajnie ciągnie aż do maks. obrotów, bez zadyszki i nie ma z nim problemów. Czy przy przebiegu 20 tys/ rok bralibyście jedno czy drugie?
    Przy takim rocznym przebiegu warto się zastanowić nad dieslem, pod warunkiem, że lubisz tego typu napęd.
    Oszczędności na spalaniu będą zależeć od wielu czynników, od tego jakimi trasami się poruszasz, z jaką prędkością, jaki masz styl jazdy i jak długie docinki pokonujesz na raz.
    Problematyczność silników moim zdaniem jest na podobnym poziomie- choć bez wątpliwości usterki diesla są znacznie bardziej kosztowne w naprawie, cennika nie oszukasz.
    TB jedzie zupełnie inaczej niż JTDm - w odczuciach bardziej jak w pomiarach, tylko, że droga to nie pomiar elastyczności na 4-5-6 tylko sytuacje nie określone w których auta zaczynają się zupełnie inaczej zachowywać. Długie przyspieszanie na 5/6 biegu które nie męczy diesla, w benzynie ma się inne wrażenie, bo moment obrotowy nie masuje pleców tak jak w dieslu. Różnica zaczyna się pod dystrybutorem przy tym samym stylu jazdy, kilkukrotne pogonienie diesla nie zaowocuje takim podbiciem spalania jak w turbobenzynie.
    Moja Julka spala średnio 7.5l/100km w trybie mieszanym gdzie robię odcinki po 5-10-20km 40% to autostrada a reszta to drogi lokalne i teren zabudowany.
    Jak jechałem z holandii do polski to miałem średnie 6.8l/100km a nie biedziłem auta na autostradzie - przelotem 140/150 a reszta po znakach - 690km, z czego z 240-250 po pl i nl, reszta de. Przy tempie 150/160 i korkach miałem spalanie 7.4l/100km .. czy to tak dużo na tb, dwie dorosłe osoby - dziecko i bagażnik full załadowany.

Znajdź sobie taką alfę z 2.0 jtdm przejedź się sam będziesz wiedział czy bardziej ci leży niż pb, a najlepiej niech ktoś obok ciebie jedzie tb i sprawdź co się dzieje podczas jazdy.

Jak kupiłem Alfę to do domu jechała nią moja żona, ja z tyłu moim golfem 4 1.9 TDI 150Ps po programie, miałem wrażenie, że musiała mocno masować gaz bo ja Golfem miałem problem z nadążeniem za nią podczas przyspieszania na autostradzie. Moja żona jechała w trybie "n" i twierdziła, że wcale nie cisnęła gazu do spodu, może i golf fajnie kopał w plecy, ale Alfa odchodziła mu jak chciała w większości przypadków, tyle, że trzeba było redukować bieg- Golf 5b Alfa 6b skrzynia.

Cytat Napisał janek Zobacz post
    Przy jeździe 180-200 pali kilkanaście litrów.
    Bo musi, diesel spali mniej, tylko % ile tak się jeździ.. na dłuższą metę to męczące przynajmniej dla mnie, do 170 jeszcze w de na autostradzie da się jechać, szybciej to męczarnia z autami blokującymi lewy pas, trzeba hamować znów przyspieszać i tak dziesiątki razy i spalanie idzie do góry nawet w dieslu, w pb naturalnie znacznie bardziej

Użytkownik Znawca Avatar duke75
    Mieszka w
    Kłaj/Kraków
    Auto
    AR Giulia Super; AR Tonale PHEV; Spider 916 3.0 V6, GTV 3.2 V6 "La Regina"

Domyślnie

Dzięki za wylewne info!! 2.0 jtdm mam w 159 i leży mi ten silnik choć najoszczędniejszy nie jest ale to może kwestia wagi auta. Nie jeździłem 1.4 T ale jeździłem 159 Tbi i podobało mi się bo silnik bierze z dołu a słyszałem od mojego mechanika, który ma Julkę 1.4t, że jest podobnie. Pożyczę od niego i się przejadę
    Auto ma być dla żony a ona robi codziennie trasę 10 km drogi lokalne, 50 km autostrada i 10 km miasto. W takim cyklu Mito 1.6 jtdm ma spalanie cały czas 6.3
    Ostatnio edytowane przez duke75 ; 28-01-2017 o 15:46

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar stefdeath
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170

Domyślnie

Cytat Napisał prezes01 Zobacz post
    akurat ostatnio interesowałem sie kwestia różnicy w turbinach i akurat ten garret o ktorym piszesz to wystepuje w wersji 170 ale dieslu 2.0.

natomiast kwestie turbin w 1.4 przerabial sowier upgrejdujac swoje Mito i w kazdej wersji byla turbina IHI, żadna nie wytrzymala jego modow i kończyło sie na peknieciu korpusu. na koncu skonczyl właśnie z jakims Garretem i zrobil u siebie 250+
    Coś słabo zgłębiałeś.
    W mito jest inaczej. Uwierz mi w giuliettcie 1.4 170 MA jest na 200% garrett gt 1446 - to samo co szło pakietu essesse do 500tki.

Pierwszy z brzegu link z googla
    http://www.revlimit.gr/index.php?opt...id=162&lang=en

Ps Sowier na początku robił hybryde na bazie ihi i nie dała rady a potem poszedł nie w gareta tylko wziął td04 13t. na garecie takim jak w julce to by zrobił maks 215 -220KM
    Ostatnio edytowane przez stefdeath ; 28-01-2017 o 19:10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał stefdeath Zobacz post
    Coś słabo zgłębiałeś.
    W mito jest inaczej. Uwierz mi w giuliettcie 1.4 170 MA jest na 200% garrett gt 1446 - to samo co szło pakietu essesse do 500tki.

U mnie w 1.4 MA 150km tez jest Garrett.
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał stefdeath Zobacz post
    Coś słabo zgłębiałeś.

Ps Sowier na początku robił hybryde na bazie ihi i nie dała rady a potem poszedł nie w gareta tylko wziął td04 13t. na garecie takim jak w julce to by zrobił maks 215 -220KM
    wystarczająco dobrze, żeby zająć się upgrejdem własnego silnika :]

a wracając do Sowiera to napisałem że "jakiegoś tam" bo zrobił sobie całkowity custom, bo standardowe turbiny p&p na jego potrzeby to jakieś nieporozumienie a "td04 13t" to niby co jest, ale wybacz specjalistą numerologiem nie jestem i nie widze tu oznaczenia producenta ;p równie dobrze jak dla mnie to może być Garett ;p

i dalej powtarzam, że nie masz w 170 turbiny GT1446

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Pitero Zobacz post
    ett.
    Piotrek napewno?

nie widzę twojej na liście Garetta

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Untitled.jpg
Wyświetleń:	38
Rozmiar:	78.1 KB
ID:	220713

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 125 kW

Domyślnie

://garrett.honeywell.com/product-search/?lang=en&/#/vehicle-result/?_q=ALFA%20ROMEO&_p=Giulietta%201.4%20TB%20MultiAi r%20170