Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Tablice czasowe możesz uzyskać w Polsce. Ja zwróciłem uwagę, że można wykonać badanie techniczne u nas, gdy auto ma jeszcze zagraniczne.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Adaminho
    Mieszka w
    Pleszew/Poznań
    Auto
    159 JTDm 16V '07 Sedan

Domyślnie

Cześć,

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ydiF7.html

Co sądzicie o tym egzemplarzu? Z rozmowy wynikało wszystko ok, dostałem VIN ZAR93900007145429. Był on już rozszyfrowany na forum w marcu. Pochodzi z polskiego salonu. Właściciel kupił je z licytacji komorniczej pół roku temu. Potwierdza tą historię rozszyfrowany VIN. jestem zdecydowany jechać go obejrzeć, choć mam ponad 300 km. Znacie to auto? Na co jeszcze zwrócić uwagę? Jeśli na miejscu będzie ok, chce je zabrać do ASO. Najbliższe jest w Gliwicach. A może ktoś z forum mieszka w okolicy?

Pozdrawiam, Adam.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Audi A4

Domyślnie

Witam !!!

Witajcie koledzy jestem tutaj nowy a Forum polecil mnie kolega i mowil ze na pewno mnie tu pomogą.
    Wiec tak jestem zainteresowany kupnem takiego czegos

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#47bf827341

Mam kilka pytań ?
    Czy w ogole warto wchodzic w ten interes ?
    Na co mam uwazac podczas kupna tego auta na co szczegolnie zwrocic uwagę ?
    Nie wiem ale chyba to nie jest jakis Handlarz ewentualnie jak to rozszyfrować a byc moze zna ktos tego Sprzedawcę ?
    Generalnie prosze o jakies konstruktywne podpowiedzi o co sie doglebnie pytac na co zwrocic uwagę podczas zakupu ?
    Za wszystkie sugestie bede bardzo wdzieczny.

Pozdr Andrzej

P.s Tak w ogole to ma na oku jeszcze 2 egzemplarze ale nie wiedzialem czy mozna polaczyc oferty , jezeli tak to ocencie sposrod tych 3 aut na ktorym sie zatrzymać.

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-bose-skora-navi-kolor-po-oplatach-nowa-ID6ycWVx.html#47bf827341

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#bea1d819cb
    Ostatnio edytowane przez AndrzejGdz ; 07-11-2015 o 10:43

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznan/Wrzesnia
    Auto
    Była AR 159 2.0 JTDm, Byla AR 147 FL 1.6 TS 105KM Distinctive

Domyślnie

Cytat Napisał AndrzejGdz Zobacz post
    Witam !!!

Witajcie koledzy jestem tutaj nowy a Forum polecil mnie kolega i mowil ze na pewno mnie tu pomogą.
    ....

Polecam watek.

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...y_czytaj_.html

Na handlarzy z Gniezna i okolic nalezy uwazac. Mi jeden taki wciskal 147 z przodem po lifcie a srodek przedlift i mowil ze to wersja sportowa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar shorty1988
    Mieszka w
    Rawicz
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM 2005r

Domyślnie

Ponawiam prośbę:
    Posiada ktoś z klubowiczów na sprzedaż AR 159 1.9JTD 150KM? Chętnie kupię zadbany egzemplarz (niestety nie mogę utworzyć tematu w odpowiednim dziale, dlatego piszę tutaj)

Użytkownik Rowerzysta Avatar LuQ
    Mieszka w
    Zabrze / Głubczyce
    Auto
    159 JTDm 16V (187 KM)

Domyślnie

Cytat Napisał Adaminho Zobacz post
    Cześć,

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ydiF7.html

Co sądzicie o tym egzemplarzu? Z rozmowy wynikało wszystko ok, dostałem VIN ZAR93900007145429. Był on już rozszyfrowany na forum w marcu. Pochodzi z polskiego salonu. Właściciel kupił je z licytacji komorniczej pół roku temu. Potwierdza tą historię rozszyfrowany VIN. jestem zdecydowany jechać go obejrzeć, choć mam ponad 300 km. Znacie to auto? Na co jeszcze zwrócić uwagę? Jeśli na miejscu będzie ok, chce je zabrać do ASO. Najbliższe jest w Gliwicach. A może ktoś z forum mieszka w okolicy?

Pozdrawiam, Adam.
    Mieszkam w Zabrzu, widziałem ogłoszenie bo sam śledzę ogłoszenia. Mogę Ci zobaczyć tylko "z wierzchu", bo sam dopiero będę szukał 159 i niewiele tych aut oglądałem. Myślę, że zawsze to lepiej jak jechać na ślepo 300 km. No chyba że jest tutaj ktoś obeznany bardziej w tym modelu z Zabrza.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Audi A4

Domyślnie

Cytat Napisał longmanpl Zobacz post
    Polecam watek.

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...y_czytaj_.html

Na handlarzy z Gniezna i okolic nalezy uwazac. Mi jeden taki wciskal 147 z przodem po lifcie a srodek przedlift i mowil ze to wersja sportowa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    A ta oferta z Legionowa
    http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#47bf827341
    Czy to tez jakis magic ?
    Bo w sumie tą ofertą jestem zainteresowany ale tak jak pisalem prosze o jakies uwagi na co zwrocic uwage.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar PePeline
    Mieszka w
    Rembertuff
    Auto
    159 SW

Domyślnie

To Legionowo z samego ogłoszenia ciężko sie przyczepić, wygląda wszystko w miarę ok chociaż nie wiem co w niej takiego unikatowego jak twierdzi właścicel . Ile masz kilometrów do tego auta?
    Ostatnio edytowane przez PePeline ; 07-11-2015 o 18:31 Powód: Dopisanie

Użytkownik Embrion
    Auto
    Audi A4

Domyślnie

Cytat Napisał PePeline Zobacz post
    To Legionowo z samego ogłoszenia ciężko sie przyczepić, wygląda wszystko w miarę ok chociaż nie wiem co w niej takiego unikatowego jak twierdzi właścicel . Ile masz kilometrów do tego auta?
    Do Legionowa mam teraz cos kolo 260 km w zaleznosci gdzie akurat przebywam.
    ...chociaż nie wiem co w niej takiego unikatowego jak twierdzi właścicel....
    Czyli Sprzedawca za mocno "przycukrowal " auto czy tak mam to rozumiec ? Skoro nie ma tam nic az tak unikatowego ?
    Piszesz ze w miare ok czyli cos tam wg Ciebie jest "nie teges" skoro uzyles okreslenia w "miare ok" ?
    Deko sie podpaliłem ale pomocne info sa dla mnie b.cenne.

Pozdr Andrzej

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159 SW TBI

Domyślnie

Witam!

To mój pierwszy post tutaj, ale śledzę forum już od baaardzo dawna. Od jakiegoś czasu planuję zakup 159, mój wybór padł na werję TBI. Dzisiaj zdecydowałem się na wycieczkę do Poznania:

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#083d5aa058

Ktoś miał okazję oglądać ten samochód? Wie coś na jego temat?
    Samochód bardzo mi się spodobał, dokładnie o taką wersję mi chodzi, niestety, ze względu na kilka wątpliwości ostatecznie nie zdecydowałem się na zakup.

1) Spod korka oleju strasznie czuć benzyną, to samo bagnet. Do tego olej wydawał się nie mieć odpowiedniej lepkości, sprawiał wrażenie jakby był rozrzedzony. Nie jestem tutaj ekspertem, ale wydaje mi się, że silnik może być przegrzany, pierścienie przepuszczają. Co o tym sądzicie?

2) Od spodu widoczny był niewielki wyciek w okolicach sprzęgła, widoczność kiepska, więc nie wiem czy to z silnika czy ze skrzyni. Podobnie z intercoolerem.

3) Boczne tylne szyby były z innego rocznika (2009 i 2010), pozostałe 2011. Zastanawiam się czy to może wynikać z tego, że końcówka produkcji i dawali co mieli? Ogólnie samochód raczej wyglądał na nie bity, jedynie drobne malowanie na prawych przednich drzwiach. Blacharka w dobrym stanie, tylko niewielkie odpryski tu i tam...

4) Nie podobała mi się też uszczelka dachowa. Lewa idealnie dociśnięta, prosta. Prawa luźna i pofalowana. Czy to jakaś typowa przypadłość tych uszczelek, czy musiało być coś grzebane?

Koniec końców, mimo że samochód bardzo mi się podobał, odpuściłem, bo sprzedawca nie chciał się zgodzić na wizytę w pobliskim ASO Alfy...

PS: Samochód poleasingowy.