Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Świeżak Avatar Fawkes
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał b0rn20wn Zobacz post
    Kręćmy do 15k rpm, kto da więcej. Ale niech to będzie litrowy diesel z trzema turbo i opony o profilu 75, tylko niech nie buja za bardzo na zakrętach. Koncert życzeń czas zacząć

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka
    To było dobre;-)

P.S. Nie zrozumcie mnie źle - ja nie chcę krytykować nadmiernie Giulii..po prostu dyskutuje tylko o tym czy na tych 19tkach da się jeździć po drogach. Bo bardzo bym chciał by się dało... ale po doświadczeniu na 17tkach w 159 to mam pewne wątpliwości... A wolałbym nie wydawać tyle kasy i móc jeździć gdzie i jak lubię (górskie kręte drogi, przełęcze itd - jakość nawierzchni jest bardzo różna).

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Fawkes Zobacz post
    Nie potrzebuję SUVa. Miałem. Już nie chcę.
    Co innego precyzja prowadzenia, a co innego nieznośne bicie i hałasowanie zawieszenia na byle kamyku.
    Co Ci po precyzyjnych informacjach z kierownicy jak zmiany w kręgosłupie wyeliminują cię jako kierowcę po roku jazdy taka taczką.
    Nie, to nie co innego. To są sprawy nierozerwalnie połączone.
    A do taczki to heeeeen daleko daleko.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    omg...silnik jest jaki jest własnie ze względu na bezkompromisowość. 5 litrów w niewielkim sedanie? No to mamy przepis na kolejnego krażownika. Tutaj masz lekki, mniejszy silnik o potęznych osiągach, dzięki czemu można kręcić lepsze czasy. Kolego, z przykrością muszę napisać, że chyba nie wiesz o czym piszesz...
    Mam gdzieś lepsze czasy... Jak mówiłem, nie jeżdżę na torze i z tego co wiem Giulia Q tez nie jest autem na tor. Chodzi mi o przyjemność z jazdy... Turbo daje głupie odczucie rozwijania prędkości... Duży wolnyssak równomierniej się rozwija i to dopiero daje niesamowite odczucia...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Nie, to nie co innego. To są sprawy nierozerwalnie połączone.
    A do taczki to heeeeen daleko daleko.
    Czyli wg Ciebie żeby auto było precyzyjne w kierowaniu, to musi zawieszenie dawać nieznośnie o sobie znać?!

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Skoro nie masz zamiaru poupalać tego auta na torze, to nie lepsza byłaby wersja Veloce? Powinna być bardziej komfortowa od Q. Przy okazji masz Q4.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Ja 5 razy w tygodniu robię minimum 72 km (do roboty 36 w jedną stronę) - a mam problem, żeby 20 tys. osiągnąć... Każdym samochodem jesteś w stanie jeździć wiecznie - wszystko jest kwestią samozaparcia i wkładanej kasy.
    No ok, tule że taki wysilony więcej włożę i częściej niż w taki 6-litrowy wolnossący. Bo się wolniej zużywa.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Mam gdzieś lepsze czasy... Jak mówiłem, nie jeżdżę na torze i z tego co wiem Giulia Q tez nie jest autem na tor. Chodzi mi o przyjemność z jazdy... Turbo daje głupie odczucie rozwijania prędkości... Duży wolnyssak równomierniej się rozwija i to dopiero daje niesamowite odczucia...
    No to jak chcesz tapczan z wielkim silnikiem, to raczej celuj w jakieś granturismo, a nie w małego sportowego sedana. Quattroporte powinno dać radę
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Ja trzymam auta bardzo długo, bo się do nich przywiązuję (do tych które były fajne) - nie sprzedaje samochodu bo jest stary. Dbam, mam i jeżdżę.
    Jeśli wydam na auto niemal pół bańki to chciałbym by przeżyło co najmniej 700 tys km bez remontu. Auto ma jeździć a nie stać. Mój dzienny przebieg to minimum 50 km, z czego większość dla przyjemności. Zwykle rocznie robię około 35 tys.
    P.S. 90% wyprodukowanych Astonów Martinów jeździ nadal o ile się o nie dba. Ja właśnie tak traktuję samochód. Jeśli mi się podoba - to będę go utrzymywał w stanie idealny by był wieczny;-)
    To wychodzi 20 lat eksploatacji Giulii Q (700tys km / 35tys rocznie) . No no. Ale naprawdę silnikiem się nie powinieneś przejmować, na opony w tym czasie , oleje itd. wydasz więcej prawdopodobnie niż ewentualny nowy silnik.

Co do założeń i przywiązywania się - doskonale Cię rozumiem, ale jednak trochę bardziej przyziemnie trzeba spojrzeć na upływ czasu (te 20 lat samemu przeżyć, a o wozie nie wspominając ) . Jak 10 lat ją utrzymasz w codziennej eksploatacji to szacun. Ale nie utrzymasz i to nie kwestia zasobności (choć nie wiem, skoro remont silnika czy zakup nowego Cię przeraża) , ale wytrwałości i nudy oraz zmian w świecie

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    To wychodzi 20 lat eksploatacji Giulii Q (700tys km / 35tys rocznie) . No no. Ale naprawdę silnikiem się nie powinieneś przejmować, na opony w tym czasie , oleje itd. wydasz więcej prawdopodobnie niż ewentualny nowy silnik.

Co do założeń i przywiązywania się - doskonale Cię rozumiem, ale jednak trochę bardziej przyziemnie trzeba spojrzeć na upływ czasu (te 20 lat samemu przeżyć, a o wozie nie wspominając ) . Jak 10 lat ją utrzymasz w codziennej eksploatacji to szacun. Ale nie utrzymasz i to nie kwestia zasobności (choć nie wiem, skoro remont silnika czy zakup nowego Cię przeraża) , ale wytrwałości i nudy oraz zmian w świecie
    Nie przeraża mnie zakup silnika. Po prostu nie lubię Turbo.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Czyli wg Ciebie żeby auto było precyzyjne w kierowaniu, to musi zawieszenie dawać nieznośnie o sobie znać?!
    Nie według mnie, tylko tak jest. Żeby było nieznośnie precyzyjne - to będzie dawać nieznośnie o sobie znać. Jak będzie znośnie precyzyjne - to znośnie. Jak nie będzie precyzyjne - to nie będzie dawać wcale o sobie znać. No może rozbiciem się.

Kwestia tego co kto pod "precyzją" rozumie. Niektórym wystarcza układ kierowniczy z nie wiem, chevroleta Aveo - skręci w prawo, i auto skręci w prawo , a nie w lewo - czego chcieć więcej, jakaż precyzja , jak cudnie słucha kierowcy - jedzie tam gdzie ten chce
    Dla kogoś kto potrzebuje tylko wciskania w fotel i słuchania silnika - ok. To nic złego, oczywiście, ale nie mieszajmy pojęć.
    O, jakiś amerykaniec będzie na pewno te kryteria spełniał.

- - - Updated - - -

Nie przeraża mnie zakup silnika. Po prostu nie lubię Turbo.
    Ja też nie lubię. I myślę sobie, że bez sensu ładować się do Giulii Q , podczas gdy w jej cenie (zakup z serwisem wstępnym ) są takie rodzynki jak np. Maserati Gransport ???
    I nie widzę w zasadzie argumentów, poza łatwością zakupu. Tylko że ten, też na 19tkach

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Też nie cierpię turbo, ale czasy idą do przodu i coraz ciężej znaleźć dobry wolnossak w „normalnym” samochodzie. Żal tych bestii ale nic nie poradzisz, trzeba to zaakceptować i celować w starsze furki.
    Mam tylko nadzieję, że AR nie poszła w ślady niektórych marek i nie zrobiła w kabinie chały i nie dali jakichś wzmacniaczy wydechu, jak Ford, BMW (z głośników na chama), Porsche (mała rurka z wydechu nakierowana na kabinę lol) czy VW (soundaktor). To jest dla mnie dotychczas najbardziej żałosna część naszych czasów. Renault poszło po całości : https://www.youtube.com/watch?v=oiie...ature=youtu.be