Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 135

Temat: Dziwne stuki - lewy przód

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 159 1,9 JTDM

Domyślnie

Witam, nie jest to normalne jeżeli jest tam wyczuwalny luz, nie wiem jak wyglądało "szarpanie" ale nawet użycie odcinka rury czy łyżki do szarpania widełek nie powinno sprawić że łatwo wyczuwa się luzy. Przerabiam problem stuków w zawieszeniu i skłaniam się ku górnemu mocowaniu kolumny amortyzatora, tak jak zasugerowałeś wcześniej. U mnie luzów w zawieszeniu nie wykryto pomimo gruntownego przeglądnięcia. Ja mam głuche dudnienie przy jeździe po poprzecznych nierównościach, także po wjechaniu na poprzeczny np. 3cm krawężnik. Wtedy występuje pojedynczy stuk. Dodatkowo pojawiło się skrzypienie choć sporadycznie przy skręcaniu kół podczas manewrowania. Po otwarciu maski zaglądnąłem do mocowania amortyzatora i zauważyłem że guma jest oberwana, w słabo widoczne pęknięcie udało mi się wetknąć cienki śrubokręt. Myślę ze tutaj jest przyczyna, problem ten miałem także w innym aucie a objawy były prawie identyczne.

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    A jakbyście ściągnęli koło na przodzie i szarpali za te widełki od mcphersona które łączą się z wahaczem dolnym poprzez taką tulejkę.Raz lewą widełkę raz prawą do siebie, o macie tam luz czy nie? Bo u mnie jest i nie wiem czy to normalne.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xdj1
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 2,4jtdm, AR GT 1,9jtd

Domyślnie

Cytat Napisał Slawek74 Zobacz post
    Witam, nie jest to normalne jeżeli jest tam wyczuwalny luz, nie wiem jak wyglądało "szarpanie" ale nawet użycie odcinka rury czy łyżki do szarpania widełek nie powinno sprawić że łatwo wyczuwa się luzy. Przerabiam problem stuków w zawieszeniu i skłaniam się ku górnemu mocowaniu kolumny amortyzatora, tak jak zasugerowałeś wcześniej. U mnie luzów w zawieszeniu nie wykryto pomimo gruntownego przeglądnięcia. Ja mam głuche dudnienie przy jeździe po poprzecznych nierównościach, także po wjechaniu na poprzeczny np. 3cm krawężnik. Wtedy występuje pojedynczy stuk. Dodatkowo pojawiło się skrzypienie choć sporadycznie przy skręcaniu kół podczas manewrowania. Po otwarciu maski zaglądnąłem do mocowania amortyzatora i zauważyłem że guma jest oberwana, w słabo widoczne pęknięcie udało mi się wetknąć cienki śrubokręt. Myślę ze tutaj jest przyczyna, problem ten miałem także w innym aucie a objawy były prawie identyczne.
    Mam podobne stuki - wymieniłem poduszki i amorki 2 wahacze końcówki drążków i stabilizatora (stabilizator sztywny bardzo ciężko było naciągnąć do zapięcia końcówek) i dalej diabelstwo jak stukało tak stuka
    Posprawdzałem nadkola i osłonę pod silnikiem - wszystko się trzyma i nie ma luzu
    A teraz do tego wszystkiego zaczęło stukać z tyłu (wydaje się że po obu stronach) - a około 6 miesięcy temu wymieniłem z tyłu łączniki stabilizatora MASAKRA

Wszyscy piszą że zawieszenie 159 jest o niebo lepsze od 156\147\GT a ja miałem właśnie poprzednio GT - po zakupie wymieniłem komplet wahaczy i amorki na przodzie tyłu nie ruszałem w ogóle i tak sobie śmigałem na niskim profilu opon około 40 tyś km i sprzedałem w stanie zawieszenia idealnym!

Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 159 1,9 JTDM

Domyślnie

To faktycznie jest problem skoro tyle rzeczy wymieniłeś a stuki są dalej. Do prac przy zawieszeniu dobrze jest mieć drugą windę (podnośnik) do podniesienia piasty. Łatwiej jest manewrować i "pospinać" wahacze czy łączniki.
    Cytat Napisał xdj1 Zobacz post
    Mam podobne stuki - wymieniłem poduszki i amorki 2 wahacze końcówki drążków i stabilizatora (stabilizator sztywny bardzo ciężko było naciągnąć do zapięcia końcówek) i dalej diabelstwo jak stukało tak stuka
    Posprawdzałem nadkola i osłonę pod silnikiem - wszystko się trzyma i nie ma luzu
    A teraz do tego wszystkiego zaczęło stukać z tyłu (wydaje się że po obu stronach) - a około 6 miesięcy temu wymieniłem z tyłu łączniki stabilizatora MASAKRA

Wszyscy piszą że zawieszenie 159 jest o niebo lepsze od 156\147\GT a ja miałem właśnie poprzednio GT - po zakupie wymieniłem komplet wahaczy i amorki na przodzie tyłu nie ruszałem w ogóle i tak sobie śmigałem na niskim profilu opon około 40 tyś km i sprzedałem w stanie zawieszenia idealnym!

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Ten luz to sprawdzałem ręcznie i ruszały się nieco raz lewa raz prawa strona widełki, w sobotę jak będę miał chwilę czasu to jeszcze raz to sprawdzę i porównam z lewą stroną auta.
    Zauważyłem też, że jak podnosiłem ostatnim razem auto na lewarku to coś trzeszczało o dźwięku podobnym do tych stuków tyle że to było trzeszczenie więc albo amor albo któryś z wahaczy ale słaniałbym się bardziej ku górze, że stamtąd było słychać.
    Inny rodzaj trzeszczenia miałem podczas skrętu ale to zostało rozwiązane regeneracja magla i wymianą zbiorniczka.

Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 159 1,9 JTDM

Domyślnie

Uważam że wywierając ręką siłę na widełki nie powinno się wyczuć jakiegokolwiek luzu przy sprawnym zawieszeniu. W tym miejscu jest to solidna konstrukcja. Dźwięk przy podnoszeniu jest zawsze, takie skrzypienie/trzeszczenie z odciążenia zawieszenia tak to interpretuję.
    Cytat Napisał Luck Zobacz post
    Ten luz to sprawdzałem ręcznie i ruszały się nieco raz lewa raz prawa strona widełki, w sobotę jak będę miał chwilę czasu to jeszcze raz to sprawdzę i porównam z lewą stroną auta.
    Zauważyłem też, że jak podnosiłem ostatnim razem auto na lewarku to coś trzeszczało o dźwięku podobnym do tych stuków tyle że to było trzeszczenie więc albo amor albo któryś z wahaczy ale słaniałbym się bardziej ku górze, że stamtąd było słychać.
    Inny rodzaj trzeszczenia miałem podczas skrętu ale to zostało rozwiązane regeneracja magla i wymianą zbiorniczka.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Witam, wydaje mi się że odkryłem winowajcę nkezidentyfikowanych nieregularnych stuków w lewym przodzie - zdemontowałem teleskopy i od wczoraj tak śmigam bez nich. Na razie jest ok.

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

Teleskopy maski ?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
    Moje wściekłe 2.4

Budowa stron internetowych, sklepów itd. > Maniak Design Studio

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał murgal Zobacz post
    Teleskopy maski ?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
    Dokładnie TAK

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

I jak , demontaż teleskopów coś dał ?
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Pucek-159 Zobacz post
    I jak , demontaż teleskopów coś dał ?
    Niestety to nie to - dzisiaj stuki powróciły