A jak toto montowane jest - może to przykleić*?(oczywiście nie do zderzaka
)
A jak toto montowane jest - może to przykleić*?(oczywiście nie do zderzaka
)
Mam pytanie do osób posiadających ksenonowe światła .... w poprzednim aucie przy włączaniu świateł soczewki robiły kontrolny przebieg tak jakby w górę i w dół i ustawiały sobie poziom. Nie zauważyłem takiego ruchu w Julce .... możecie napisać czy u Was przy włączaniu jest widoczny jakoś efekt samopoziomowania ?
To się dzieje przy odpaleniu silnika, nie przy włączeniu świateł. Przyjrzyj się, raczej trudno to przegapić, bo ruch jest znaczny i zauważalny, najpierw idą w dół, potem do góry, a na końcu robią zeza.
dokladnie, też potwierdzam. Bi-ksenonki w Julci robią selftest po odpaleniu silnika (i zawsze muszą to robić) a nie po wlaczeniu swiateł np. na postoju.
Najlepiej po zmierzchu podjedz gdzies pod jakąś scianę, zgaś silnik. Odpal ponownie i strzel oczami Julii po niej. Napewno zauważysz.
Faktycznie jest wszystko okDzięki
![]()
w mojej Julce też światła się ustawiają
Popatrzyłem dziś u siebie i faktycznie - prawa idealnie działa i jest dobrze spasowana, natomiast lewa ma delikatne przesunięcie (około 1 mm) i przy zamykaniu potrafi oprzeć się o zderzak ...
Da się to jakoś "na sucho" wyciągnąć żeby sprawdzić to mocowanie, ewentualnie poprawić - zanim gdzieś zgubie i będę czekał w ASO ze 3 tygodnie na głupią klapkę![]()
Serwis przed montażem zakładał, ze nie będzie trzeba zdejmować zderzaka. Niestety "w boju" okazało się, że jest to niezbędne. Nie doszukali się natomiast żadnych regulacji położenia klapki poza drobnymi korektami mocowania.
Liczyłem, że jakimś kodem serwisowym da się wysunąć spryskiwacze "na sucho", niestety zdjęli zderzak. Z 30 min roboty zrobiło się 3h.
Jeszcze jedno - klapka przyszła w 4 dni, malowanie jej trwało tydzień, potem kilka dni doszło ze względu na obłożenie serwisu.
Jeszcze jedno uzupełnienie - okazało się, że odpadła mi klapka z jakimś elementem spryskiwacza, więc do zamówienia nie była tylko klapka, po przyjściu części musieli coś domawiać.
Ostatnio edytowane przez Sierek ; 13-04-2011 o 17:27
Dwie identyczne historie. U mnie też odpadła z kawałkiem spryskiwacza i w sumie trwało to miesiąc, zanim zostało zrobione na gwarancji, i to dopiero w drugim warsztacie, bo pierwszy stwierdził, że nie mogło samo odpaść, ktoś urwał a więc podpada pod wandalizm lub kradzież i od tego jest ubezpieczenie. Olałem ich i pojechałem do drugiego warsztatu, gdzie też musiałem się trochę podenerwować, i w końcu zrobili mi wielką łaskę, że na gwarancji. Mam nadzieję, że czytelnicy tego forum będą mieli mniej problemów, kiedy im też odpadnie. To ewidentnie jakaś wada montażu. Po naprawie klapka jest lekko krzywo, ale wszystko działa, nie opiera się o zderzak.