Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 158

Temat: Opony bieżnkowane na sezon zimowy

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Forum jest po to aby pomagać w rozwiązaniu problemów. Nie przeczytanie instrukcji to jest lenistwo a nie problem.
    Inni napisali Ci jaki rozmiar a ja Ci napisałem jak samemu rozwiązać ten i wiele innych elementarnych zagadnień. Metaforycznie rzecz biorąc ktoś Tobie dał tylko "produkt" a ja Tobie daję "narzędzie" do zrobienia znacznie więcej. Twój wybór czy poprzestajesz na pojedynczych odpowiedziach czy szukasz bardziej rozwojowych metod. Co przyniesie większą korzyść dla Ciebie i innych na forum. Ponieważ nawet jeżeli Ty nadal będziesz tkwił w swoim lenistwie to inni to czytając (zapewne nie wszyscy ale może chociaż część) ściągnie sobie tą instrukcję i będą mądrzejsi o jej treść za nim zadadzą takie pytania.

I nie bulwersuj się bo przedstawiłem ogólny mechanizm (prawidłowy) a nie czepiam się tylko Ciebie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MADMAN
    Mieszka w
    GŁOGÓW
    Auto
    156 SPORTWAGON 2.4 JTD CF3

Domyślnie

Sprawdzenia rozmiarów opon wystarczy wpisać w wyszukiwarce , odpowiedz pojawia się momentalnie. Najszybszy sposób,jeśli brak zagadnień szukam na forum. http://www.samochody.mojeauto.pl/alf...romeo_166.html

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Jeszcze coś dodam od siebie w krajach skandynawskich często kierowcy korzystają z nalewajek i nie sprawiają im one jakiś przykrości uważam,że jak się jeździ delikatnie i akceptuje kompromis (nie wymaga się od takich opon),że spełnią nasze oczekiwania podczas szybkich jazd i trochę miałem różnych opon chodź młody jestem (24l) to wam powiem : starą,dobrą prawdę : chcesz opony to kup nowe,marki premium,a nie masz kasy kup nalewajki ,ewentualnie używane chociaż na 6 letnich 4-5mm oponach zimy nie przejeździsz tak jakbyś tego oczekiwał bo guma może wykazywać odczuwalne oznaki starzenia i robi się twarda,a na takich letnich 6-7 letnich używkach też na autostradzie nikt rozsądny sobie nie będzie pozwalał bo nie jest pewien przeszłości takich opon.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MADMAN
    Mieszka w
    GŁOGÓW
    Auto
    156 SPORTWAGON 2.4 JTD CF3

Domyślnie

Jest wiele mitów motoryzacyjnych , a jednym z nich są nalewki. Gdyby to był badziew to rynek nalewek dawno by upadł. Wystrzały opon zdarzają się , ale z powodu przeładowania osi . Druga sprawa jak szybko trzeba jechać w zimie żeby doszło do wystrzału opony? Zwolenników jest tyle co przeciwników powodem jest niewiedza i brak własnych doświadczeń.

Użytkownik Romeo Avatar jary17
    Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto
    164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is

Domyślnie

Mamy 21 wiek i postęp technologiczny jest tak wysoko rozwinięty, że nalewki przewyższają niektóre oryginały zimówek. Firmy transportowe już od dawna zakładają nalewki nie tylko na zimę ale na lato gdzie przy ich przelotach i częstym nad tonażu daje do myślenia. Dawniej nie było by to do zaakceptowania a jednak. Jak dla mnie nalewki są ok i sam je stosuje co prawda tylko na zimę. Ale zakładam z pełną premedytacją i przekonaniem.
    Ostatnio edytowane przez jary17 ; 25-08-2013 o 11:52

Raku86
    Gość

Domyślnie

Dokładnie :-) ja nawet wcale bym się nie zdziwił ze kupując 2 komplety jeden bieznikowanych drugie nowe i puszczajc 2 takie same auta w taka sama trasę, test trochę trudny do wykonania, czy by nie okazało się że nowa opona szybciej się zetrze od tej nadlewki

Tak jak każdy myśli kategoriami co nowe to nowe, to można podać inny przykład dlaczego stare merce maja po 600tys przebiegu i dalej jeżdżą blacha sie trzyma a o nowych już tego jie można powiedzieć a przecież to nowe, powinno być lepsze

~via samsung

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Tak jak zapowiadałem n-postów wcześniej oto mój raport nt. LETNICH opon bieżnikowanych.

Zakupiłem w maju 2013 roku zestaw 4 opon Markgum COLWAY CM3205/55 R16 o takich:
    http://www.markgum.com.pl/pl/katalog...olway-cm3.html

Zamówiłem, ponieważ od pewnego czasu jeżdżę Fordem Mondeo MK3 2.0 benzyna
    raczej emerycko i uznałem że nie potrzebuję opon do jazdy sportowej jak kiedyś do Alfy 156.

Zrobiłem na nich jakieś 20.000km. maj - wrzesień 2013. Więc test raczej miarodajny. Ale od początku.

Koszt zakupu 4szt wyniósł ~500zł. Zamówiłem przez www producenta www.markgum.com.pl . Dostawa jest za free. Przesyłka pobraniowa.

Przy zakładaniu i wyważaniu okazało się że 1 szt. jest idealna i nie wymaga wyważania, 1 szt. jest ok a dwie wymagają więcej zachodu niż zwykle, ale udało się wyważyć. Te gorsze założyłem na tył.

W czasie jazdy z tyłu odczuwałem drgania. Przy 80km/h denerwujące, powyżej 120km/h uciążliwe. Wróciłem do wulkanizatora, okazało się że jedna opona ma wadę fabryczną a druga jest... dziwna. Skontaktowałem się z producentem, wyjaśniłem sprawę, przysłali bezpłatnie dwie nowe opony (stare mi zostały) w ciągu 2 dni. Założyłem, drgania zniknęły.

Na suchym asfalcie: opony są głośne, jako nowe miały takie gumowe włoski, które jak się starły to było ciszej, ale mimo wszystko opony słychać bardziej niż te co miałem poprzednio. Hamowanie ok, nie zauważyłem poślizgów czy coś (ale mam ESP). W zakrętach jak wchodze ostrzej to piszczą. Miałem bardzo ostre hamowanie przed nadjeżdżającym tirem i zachowały się bardzo przewidywalnie i poprawnie.

Na mokrym asfalcie: opony są ciche, jak mocno nacisnę pedał gazu to buksują ale tak samo miałem w normalnych oponach 2letnich.

Na piachu: bezproblemowo.

Podsumowanie:
    Czy polecam? W sumie nie wiem czy kupiłbym ponownie, bo wymiana 2 opon w wulkanizacji to czas i pieniądze, więc wyszły mnie w sumie trochę więcej niż sam koszt zakupu. Natomiast obsługa klienta okazała się być na wysokim poziomie, tylko tam trzeba zadzwonić, na emaile nie odpisują. Może i kupię, tylko najpierw zadzwonię i poproszę aby mi je przed wysyłką sprawdzili

Na pewno opinie o tym, że opony bieżnikowane to w nich się bieżnik odkleja itd. to absolutne mity. Ogólnie nie mogę narzekać, bo jeździ mi się dobrze, nie mam już z nimi żadnych problemów. Robię długie trasy po 500km, drogi krajowe, autostrady, gierkówka, mieszkam przy nieutwardzonej drodze więc auto ma przegląd przez wszystkie polskie nawierzchnie. Opony na polskie drogi w sam raz, nie za twarde, nie za miękkie, są dobre. Ale ja jeżdżę do 140km/h i nie wchodzę w zakręty przy dużych prędkościach.

Na pewno jeżeli planujecie zakup używanych opon to dużo lepszym wyborem są bieżnikowane. Miałem używki, bieżnikowane to zupełnie inna klasa opon, bez porównania, guma się jednak szybko starzeje.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Ogier Avatar dawideksl
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2,5 V6 Sportronic

Domyślnie

Dzięki ozzy, bardzo fajna opinia. A ja mam do Was pytanie odnośnie bieżnikowanych zimowych (może być markgum). Jakie konkretnie polecacie? Na zimę zamierzam spróbować bieżnikowanych (205/55/16)

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ja kupiłem 17" komplet na zimę nie patrząc na firmę. Przyszły i wyglądają ok.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Tyle ze wyglad to chyba najmniej wazny element

Ale konkret - co i za ile ?
    Sam szukam wlasnie zima 17"