i jak Krusz sprawdzałeś u siebie juz ten VIS ??
Co do testu to bardzo chetnie ale najpierw chce srobic ScanXL pro przy 2000 3000 4000 i 5000 obr.
Mysle ze w niedziele poswiece na to chwile
Test kata i alfadiag pewnie dopiero za tydzien![]()
i jak Krusz sprawdzałeś u siebie juz ten VIS ??
Co do testu to bardzo chetnie ale najpierw chce srobic ScanXL pro przy 2000 3000 4000 i 5000 obr.
Mysle ze w niedziele poswiece na to chwile
Test kata i alfadiag pewnie dopiero za tydzien![]()
-testy ze scan xl robimy na pliku konfiguracyjnym @Szef ?
-ELM nie da się zrobić pomiaru temperatury w ALFADIAG bo mam uszkodzony kabel VAG KKL ?
- u siebie jak robiłem testy VIS to podobne dzwięki wydawał tylko mocniejsze było słychać jak gdyby "strzelanie" jak się przestawiał
- będę miał wymienianą uszczelkę pod głowicą i wtedy kolektor na wierzchu to zobaczymy jak VIS pracuje ale to dopiero po świętach
Niestety, mam problem - nie jestem w stanie zmieścić klucza żeby odkręcić te śrubki od dołu.
Zastanawiam się czy nie ściągnąć całego kolektora po prostu.
Alfadiag niestety nie wspiera ELMów - jest napisane na oficjalnej stronie.
Do scanXLa polecam plik konf. z moją poprawką. Jak zaczynasz testy upewnij się, że wszystkie parametry z tabeli się zczytują.
@Szef
- jak będziesz robił tę instrukcje to logi z FES-a na postoju i po jeżdzie zrób w formie tabelki.
- propozycja parametrów do tabelki.
Zimny silnik.
Kod:Obroty silnika: 0 obr/min Temperatura wody: 15,3 °CKod:Napięcie lambda 1 przed kat.: 1,479 V Napięcie lambda 2 przed kat.: 1,489 V Napięcie lambda 1 za kat.: 0,455 V Napięcie lambda 2 za kat.: 0,455 V Oczekiwane obroty biegu jałowego: 940 obr/minKod:Integrator sondy lambda 1: 1,00000 Integrator sondy lambda 2: 1,00000 Czynnik FRA 1 (obciążenie aktualne): 1,01993 Czynnik FRA 2 (obciążenie aktualne): 1,02435 Czynnik DTV 1: -1,87 Czynnik DTV 2: -1,83 Faza adaptacji przepustnicy: 11Ciepły silnikKod:Stan lambda przed kat.: Pętla otwarta Stan lambda 1 za kat.: Pętla otwarta Stan lambda 2 przed kat.: Pętla otwarta Stan lambda 2 za kat.: Pętla otwarta
...
- wartości z silnika GT JTS aby nie kopiować bez sensu.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Ja odkrecam go za pomoca malej grzechotki, krotkiej przejsciowki z czworokata na torx i torxa nr 30 Jest ciezko ale po odkreceniu gornej sruby zbiorniczka od wspomagania da rade
Niestety u mnie pomimo wczorajszego zabiegu dzis problem powrocil Znow zawiesil sie kolektor dolotowy :/
Przepsikalem go calego plynem do czyszczenia przepustnic ale to nic nie dalo.
Kolektor nadal zawieszal sie w pozycji dlugi. Sytuacja zdarzała się tylko gdy bardzo mocno i raptownie pociągnelo sie dzwignie do góry i przytrzymalo. Niby przeszkadzac nie powinno bo to max skrajne polozenie a jednak sie zdarzalo.
Tym razem wypiąłem całego VIS-a na wierzch rozpolowiłem i podkleiłem w nim podkładke 2mm Zmniejszyło to jego skok na czpieniu regulacyjnym o 1 mm wiec teraz nie powinno juz tak mocno dobijac i klinowac zmienna dlugosc kanalow dolotowych.
Kilkakrotnie dziś sprawdziłem czy problem się nie powtarza i póki co jest OK
![]()
Dlatego chyba skłaniam się ku ściągnięciu całego kolektora i leczeniu przyczyny a nie skutkówNiestety u mnie pomimo wczorajszego zabiegu dzis problem powrocil Znow zawiesil sie kolektor dolotowy :/![]()
no ja właśnie torxy mam tylko takie zakrzywione klucze, nie było opcji żeby podejść..
Według mnie może to nic nie dać Te kanały w środku mogą się klinować z powodu niezbyt dokładnego odlewu lub zbyt mocnego wciśnięcia je w siebie przez elektrozawór VIS.
Tak jak ci napisałem sytuacja ta występuje tylko przy bardzo mocnym i raptownym pociągnięciu wajchy kolektora do góry i przytrzymaniu jej dłuższą chwilę z dużą siłą.
- w środku kolektora może być juz rozwulkanizowana guma na "trąbkach" i wtedy się lepi do ssaka.
- albo za duzo oleju w kolektorze ssacym.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Czekam na fotorelacje i opis oraz co najwazniejsze efekt zabiegu.
Puki co u mnie zostaje tak jak jest Jesli uda ci sie z tym uporac tez odkrece kolektor dolotowy i odkleje podkladke z VIS chociaz tak na marginesie wydaje mi sie ze ten 1mm na ramieniu nic nie zmienia
---------- Post added at 08:19 ---------- Previous post was at 08:16 ----------
To prawdopodobne. W calym zakresie dlugosci uklad dziala bez najmniejszego oporu czy przycinki Dopiero w tym skrajnym maksymalnym polozeniu czasem sie blokuje Tak jakby cos za mocno na siebie zachodzilo, nabijalo sie. Być moze ze to te gumy troche sie juz spartolily i poprostu kleja sie do reszty
Tak na marginesie to ciekawe w ilu Alfach to nie dziala :/
Jak narazie nie mam pojecia kiedy sie za to zabiore. Pewnie najwczesniej w srode, a to tez nic pewnego. A i pewnie zeby zdjac kolektor musze sciagnac rozporke co jest dosc upierdliwa robota...Wogole wedlug elearna trzeba aciagac wydech i cos od dolu sciagac...