NIE ma przy takiej wadze autaw seicento ma znaczenie
![]()
NIE ma przy takiej wadze autaw seicento ma znaczenie
![]()
No wiec po co ta licytacja?
A kto się licytuje?
ktoś z was zna jakiś przypadek 1.9 q tronica, który był chipowany i co ktoś uzyskał takim zabiegiem ?
Już wam sprostuje w czym rzecz i nie chodzi tu o te symboliczne 10KM. Mam drugie auto co ma 250KM i jak przesiąde się do Alfy to czuje pewien niedosyt, pomimo 192KM. Przyznam że Alfę kupiłem trochę chaotycznie, gdybym wtedy wiedział że jest 2,4... Zastanawiam się nad zmianą, zaciekawił mnie silnik 2,0 - lżejszy niż 2,4, ale o zgrozo parametry ma jak 1,9. Owszem są zwolennicy tej jednostki, a nawet fanatycy cyt. "ale 2,0 naprawde mają potencjał , nieporównywalny z jakimklowiek innym czterocylindrowym,włoskim dieslem,a także z mało którym innym czterocylidrowym dieslem na świecie." Ja podchodzę do tematu nieco chłodniej i nie jaram się tym że 2,0 ma nowy układ paliwowy czy świece żarowe, a nawet nową turbinę GTB1549V która jest mniejsza od tej w 1,9 GTA1749MV. http://www.honeywell.com/sites/servl...8-74B54C4A5004
http://www.honeywell.com/sites/servl...0-E5C2E738CD39
Prześledziłem różne strony tuningowe w celu orientacji w temacie, najwięcej wykresów tego silnika ma Cinek. Powiem żadna rewelacja, rozwiercona 1,9, pewnie te same wały i korbowody. Nie wiadomo czy lepsze ma tłoki. Kupując Alfę z większym silnikem oczekuję więcej mocy, a tu koledze w poście #73 wcieło 10KM w ciągu pół roku. Ja bym się chyba załamał. Co z tego że układ przeniesienia napędu jest z 2,4, jak dwulitrowy silnik nie robi roboty.
Co do przyczyny dlaczego zniknęło mi 10KM nie ma jednoznacznej odpowiedzi - zły silnik.
Przyczyn jest wiele:
- bardziej zatkany DPF
- inne paliwo
- mam filtr K&N wiec moze to tez zle wpłynęło na moc
- brudny dolot przez EGR
- i pewnie cos jeszcze.
Auto hamowanie pierwszy raz miało przejechane 8000km, a po raz drugi niecałe 20tys. Byc moze jakbym nic nie robił i przyjechał po 25 tys. moc wyszla by jeszcze inna.
Nie uważam, ze ten silnik to cudo techniki, a tym bardziej nie widze sensu porównywać silnika 250KM od jakiegos Audi (pewnie pojemność 3l) do Alfy - to zupełnie inna filozofia!
Mnie wystarcza to co jest, nie załamuje rak, ze nie udało sie zrobic z niego 210 czy 220KM. Jest jak jest i z tego sie ciesze.
Jesli tylko nie bedzie sprawiał kłopotów awaryjnoscia to bedzie idealnie.
Do kolegi wyżej - mając silnik 2.0 masz 170KM zamiast 150. Przecież jest wiecej.
I na koniec - mam 2.0 bo innych juz nie było.![]()
Ostatnio edytowane przez oops2k ; 05-03-2013 o 07:18
320d 185KM jeśli dobrze pamiętam ma 7,5 do paczki, a alfa seria ponda 8 grubo, niech taka 3 ma 210-220KM i pozamiatane
159 jest ciężka i nie ma co się oszukiwać, po prostu z taką mocą w 159 jeździ się przyjemnie.