Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 136

Temat: Felgi i opony zimowe

asiulek33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wheelerwasp02 Zobacz post
    na tej fotce to nie wiele widać w naszym temacie.. także poczekajmy do jutra.. jak ci się uda możesz też wyczytać nr. dot na oponach.. kto wie może one 10 lat mają ;P i dlatego tak siadają do dołu
    Wrzucam dzisiejsze fotki,oponki z 2008
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC04375.jpg
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	162.1 KB
ID:	75617   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC04377.jpg
Wyświetleń:	60
Rozmiar:	217.0 KB
ID:	75618   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC04381.jpg
Wyświetleń:	63
Rozmiar:	113.8 KB
ID:	75619   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC04382.jpg
Wyświetleń:	61
Rozmiar:	79.3 KB
ID:	75620  

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Opony mają 4,5 roku. A sprawdzałaś ciśnienie z przodu?
    A możesz jeszcze zmierzyć jaki masz prześwit między zderzakiem przednim a nawierzchnią? Chodzi mi o to miejsce przy kole?

P.S. Zawieszenie wygląda na trochę więcej niż -30.

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Też stwierdzam po tej focie że to jest niżej niż -30mm.. Może ktoś poprostu upierdzielił sprężyny fabryczne, stąd normalne kolory elementów zawieszenia, żadnych kropek..

hmm opona wyższa o 5-10mm niewiele tu da szczerze mówiąc

Podejrzewam że jakbyś założyła 18" felgi jak u mnie to miałabyś takie same obniżenie jakie ja mam na gwincie.. bo naprawdę Twoja siedzi ostro nisko..
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

asiulek33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Opony mają 4,5 roku. A sprawdzałaś ciśnienie z przodu?
    A możesz jeszcze zmierzyć jaki masz prześwit między zderzakiem przednim a nawierzchnią? Chodzi mi o to miejsce przy kole?

P.S. Zawieszenie wygląda na trochę więcej niż -30.
    Cisnienia dzis nie sprawdzalam,
    Czyli mam mierzyć w miejscu na poczatku zderzaka przy kole do gleby(wysokość) ?

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Jak już będziesz miała miarkę w ręku to poza wysokością zderzaka możesz zmierzyć wysokość błotników w stosunku do podłoża? Zaznaczyłem na fotce o co mi chodzi.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	asiulek33 147 pomiar.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	196.0 KB
ID:	75627

asiulek33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wheelerwasp02 Zobacz post
    Też stwierdzam po tej focie że to jest niżej niż -30mm.. Może ktoś poprostu upierdzielił sprężyny fabryczne, stąd normalne kolory elementów zawieszenia, żadnych kropek..

hmm opona wyższa o 5-10mm niewiele tu da szczerze mówiąc

Podejrzewam że jakbyś założyła 18" felgi jak u mnie to miałabyś takie same obniżenie jakie ja mam na gwincie.. bo naprawdę Twoja siedzi ostro nisko..
    Ja też myślę ,że sama zmiana opon nic tu praktycznie nie da.
    Oglądałam twoje foty,piękna jest a te 18"nie obcierają Ci nadkoli? i czy to prawda ze w zimę na niskoprofilówkach się nie jeździ?
    Co znaczy obniżenie na gwincie?

- - - Updated - - -

Jak już będziesz miała miarkę w ręku to poza wysokością zderzaka możesz zmierzyć wysokość błotników w stosunku do podłoża? Zaznaczyłem na fotce o co mi chodzi.

ok to dobrze zrozumiałam...ta wysokość błotnika będzie chyba nie wiele większa niż opona którą wczoraj mierzyłam(60 cm) ale jutro pomierzę jeszcze raz

- - - Updated - - -

[QUOTE=wheelerwasp02;1010413]Też stwierdzam po tej focie że to jest niżej niż -30mm.. Może ktoś poprostu upierdzielił sprężyny fabryczne, stąd normalne kolory elementów zawieszenia, żadnych kropek..

Tak myślę,że chyba ktoś tam wcześniej coś grzebał i poprzerabiał,skoro koników też więcej niż fabryka dała,to ktoś nią szalał ostro haha
    tylko nie wiem jak w zimę ten ktoś jeździł,no chyba ze nie jeździł...

asiulek33
    Gość

Domyślnie

Zmierzone- wys.błotnika 62 cm,zderzaka 10 cm

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Co do gwintu to Kuba miał na myśli zawieszenie gwintowane (regulacja wysokości), które ma u siebie.

Odnośnie pomiarów - rzeczywiście masz trochę nisko to auto i może lepiej byłoby wymienić sprężyny na trochę wyższe. Trzeba byłoby jeszcze kogoś z seryjnym zawieszeniem do pomiarów i porównania.

Sprawdź przy najbliższej okazji ciśnienie bo opono jest dość mocno ugięta w stosunku do tylnej.

asiulek33
    Gość

Domyślnie

Co do gwintu to Kuba miał na myśli zawieszenie gwintowane (regulacja wysokości), które ma u siebie.

Odnośnie pomiarów - rzeczywiście masz trochę nisko to auto i może lepiej byłoby wymienić sprężyny na trochę wyższe. Trzeba byłoby jeszcze kogoś z seryjnym zawieszeniem do pomiarów i porównania.

Sprawdź przy najbliższej okazji ciśnienie bo opono jest dość mocno ugięta w stosunku do tylnej.
    Czy sprężyny tylko z przodu jak coś do wymiany czy z tyłu też są? Czy przy wymianie sprężyn nie trzeba wymieniać połowy podwozia..amory..wahacze itp?
    Kurcze nie znam nikogo z taką Alfą do pomiarów

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Jeśli amortyzatory są seryjne i w dobrym stanie to nie musisz ich wymieniać. Wymiana sprężyn nie wymaga wymiany wahaczy itd. Jednak jak już miałoby być zawieszenie na warsztacie to warto byłoby przyjrzeć się jego elementom i jeśli coś jest w kiepskim stanie to wymienić. Ogólnie całe zawieszenie masz dość nisko, a same sprężyny nie są drogie.