Strona 12 z 30 PierwszyPierwszy ... 2345678910111213141516171819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 295

Temat: wady chip tunningu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mat09
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia Veloce Ti Trofeo White

Domyślnie

Dobra, było napisane, że nowe sprzęgło Valeo powodowało drgania, a co ze sprzęgłami innych marek? Luk, Sachs? Są lepsze/gorsze pod tym względem?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Indy Zobacz post
    W tym roku prawdopodobnie też się skuszę na chiptunning 2.4 JTDM(210KM), czy ktoś może wie jak jest wytrzymałość podzespołów tego silnika? auto ma przejechane 65tys.km.
    500Nm znosi bez problemu.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał zales00 Zobacz post
    Skręt że nie sprecyzowalem ale chodzi o moja147 a tam jest tak samo?
    Zdrowe znosi 380nm (to samo co w wersji 16v)
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

dobra a sprawdzisz czy zdrowe przed programem??Mysle ze ...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

co zdrowe?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Jarek72
    Mieszka w
    Podkarpacie
    Auto
    Alfa 159 SW 2.4 Q4 210KM+wirus

Domyślnie

Wirusa zapodałem mojej AR pod koniec 2011 przy 35kkm ....na dzień dzisiejszy ma 61kkm, autem jeżdżę 70% miasto 30% trasa. Przestrzegam zasad jazdy z turbiną, jeżdżę z głową, ale lubię też dać ostro w palnik, dbam o sprzęt, problemów wynikających przez zawirusowanie brak i niech tak jak najdłużej.
    Ostatnio edytowane przez Jarek72 ; 30-01-2013 o 23:02
    Forza Ducati!

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał mat09 Zobacz post
    Dobra, było napisane, że nowe sprzęgło Valeo powodowało drgania, a co ze sprzęgłami innych marek? Luk, Sachs? Są lepsze/gorsze pod tym względem?
    Inaczej - nowy komplet - sprzęgło + dwumasa Valeo - i po chipie mamy drgania układu napędowego. Wymieniamy ten komplet na taki sam, tylko oryginał kupiony w ASO, z logo FPT - drgania nadal są. Zostaje lekko obniżony moment maksymalny - drgania są, mniejsze, ale mimo wszystko nadal wyczuwalne. Przed rozpoczęciem prac przy aucie - była zamontowana dwumasa pierwszego montażu, zaczęło się ślizgać sprzęgło, drgań żadnych nie było.

Sprzęgło Valeo, zdemontowane z powyższego, trafia do innego auta "fabrycznego" - zero jakichkolwiek drgań. To przypadek numer jeden.

Przypadek numer dwa - nowy komplet sprzęgło + dwumasa Valeo - po chipie pojawiają się drgania układu napędowego - zostaje obcięty moment max - drgania znikają. Wcześniej, na starej dwumasówce - drgań nie było.

Dla mnie temat jak na razie jest prosty - NOWE dwumasówki Valeo, niezależnie czy kupione w hurtowni moto, czy w serwisie Alfy, z logo FPT - są w jakiś sposób zmienione w stosunku do tego, co było założone na pierwszy montaż i co przez dłuższy czas można było kupić na rynku. Zmiana odbija się na ich gorszym znoszeniu wysokiego momentu obrotowego. Co do alternatywnych produktów - kupiłem ostatnio sprzęgło Sachs do 159-ki. W pudełku był zestaw Valeo + logo Sachs nabite na tym
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    dobra a sprawdzisz czy zdrowe przed programem??Mysle ze ...
    Ze 115tki w 147 w życiu nie będzie 380nm. W przypadku 7demki z klasycznym sprzęgłem od razu da się wyczuć pod lewą nogą stan sprzęgła - twarde w szybkim czasie wymagać będzie wymiany.
    Ślizgające sprzęgło po sofcie w tym modelu to już agonia.
    Ad sprawdzenia - skoro trzyma na hamowni przy bardzo dużej rampie to i na drodze trzymać będzie; co jednak stanie się po kilku kkm w aucie z przebiegiem liczonym w latach świetlnych nie powiem, kursu wróżki nie mam.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Inaczej - nowy komplet - sprzęgło + dwumasa Valeo - i po chipie mamy drgania układu napędowego. Wymieniamy ten komplet na taki sam, tylko oryginał kupiony w ASO, z logo FPT - drgania nadal są. Zostaje lekko obniżony moment maksymalny - drgania są, mniejsze, ale mimo wszystko nadal wyczuwalne. Przed rozpoczęciem prac przy aucie - była zamontowana dwumasa pierwszego montażu, zaczęło się ślizgać sprzęgło, drgań żadnych nie było.

Sprzęgło Valeo, zdemontowane z powyższego, trafia do innego auta "fabrycznego" - zero jakichkolwiek drgań. To przypadek numer jeden.

Przypadek numer dwa - nowy komplet sprzęgło + dwumasa Valeo - po chipie pojawiają się drgania układu napędowego - zostaje obcięty moment max - drgania znikają. Wcześniej, na starej dwumasówce - drgań nie było.

Dla mnie temat jak na razie jest prosty - NOWE dwumasówki Valeo, niezależnie czy kupione w hurtowni moto, czy w serwisie Alfy, z logo FPT - są w jakiś sposób zmienione w stosunku do tego, co było założone na pierwszy montaż i co przez dłuższy czas można było kupić na rynku. Zmiana odbija się na ich gorszym znoszeniu wysokiego momentu obrotowego. Co do alternatywnych produktów - kupiłem ostatnio sprzęgło Sachs do 159-ki. W pudełku był zestaw Valeo + logo Sachs nabite na tym
    A co ze starym dwumasem z owego drgającego auta?
    Łozysko zostało wymienione?
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    159 jtdm 115km SW

Domyślnie

Witam, bacznie obserwuje ten temat bo sam posiadam alfe 159 8v ale 115km i zastanawiam się nad podniesieniem mocy.
    Są to te same silniki co 120 ale czemu robili 115 to nie wiem. Wiem że podczas wyprzedzania troszkę mocy brakuje, co byście mi radzili???

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał paw84 Zobacz post
    Witam, bacznie obserwuje ten temat bo sam posiadam alfe 159 8v ale 115km i zastanawiam się nad podniesieniem mocy.
    Są to te same silniki co 120 ale czemu robili 115 to nie wiem. Wiem że podczas wyprzedzania troszkę mocy brakuje, co byście mi radzili???
    Z Belgii masz auto prawda?
    115KM właśnie wychodziły na Belgię - względy podatkowe.

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kambizes55
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    159 JTDm 16V SW Q-T Distinctive

Domyślnie

Kolego paw z tego co już tu wyczytałem 159 8v spokojnie można robić do 150KM, bo sprzęgło i reszta są takie same jak w wersji 16v właśnie z taką mocą