Dobra, było napisane, że nowe sprzęgło Valeo powodowało drgania, a co ze sprzęgłami innych marek? Luk, Sachs? Są lepsze/gorsze pod tym względem?
Dobra, było napisane, że nowe sprzęgło Valeo powodowało drgania, a co ze sprzęgłami innych marek? Luk, Sachs? Są lepsze/gorsze pod tym względem?
www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000
dobra a sprawdzisz czy zdrowe przed programem??Mysle ze ...
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
co zdrowe?
Wirusa zapodałem mojej AR pod koniec 2011 przy 35kkm ....na dzień dzisiejszy ma 61kkm, autem jeżdżę 70% miasto 30% trasa. Przestrzegam zasad jazdy z turbiną, jeżdżę z głową, ale lubię też dać ostro w palnik, dbam o sprzęt, problemów wynikających przez zawirusowanie brak i niech tak jak najdłużej.
Ostatnio edytowane przez Jarek72 ; 30-01-2013 o 23:02
Forza Ducati!
Inaczej - nowy komplet - sprzęgło + dwumasa Valeo - i po chipie mamy drgania układu napędowego. Wymieniamy ten komplet na taki sam, tylko oryginał kupiony w ASO, z logo FPT - drgania nadal są. Zostaje lekko obniżony moment maksymalny - drgania są, mniejsze, ale mimo wszystko nadal wyczuwalne. Przed rozpoczęciem prac przy aucie - była zamontowana dwumasa pierwszego montażu, zaczęło się ślizgać sprzęgło, drgań żadnych nie było.
Sprzęgło Valeo, zdemontowane z powyższego, trafia do innego auta "fabrycznego" - zero jakichkolwiek drgań. To przypadek numer jeden.
Przypadek numer dwa - nowy komplet sprzęgło + dwumasa Valeo - po chipie pojawiają się drgania układu napędowego - zostaje obcięty moment max - drgania znikają. Wcześniej, na starej dwumasówce - drgań nie było.
Dla mnie temat jak na razie jest prosty - NOWE dwumasówki Valeo, niezależnie czy kupione w hurtowni moto, czy w serwisie Alfy, z logo FPT - są w jakiś sposób zmienione w stosunku do tego, co było założone na pierwszy montaż i co przez dłuższy czas można było kupić na rynku. Zmiana odbija się na ich gorszym znoszeniu wysokiego momentu obrotowego. Co do alternatywnych produktów - kupiłem ostatnio sprzęgło Sachs do 159-ki. W pudełku był zestaw Valeo + logo Sachs nabite na tym![]()
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Ze 115tki w 147 w życiu nie będzie 380nm. W przypadku 7demki z klasycznym sprzęgłem od razu da się wyczuć pod lewą nogą stan sprzęgła - twarde w szybkim czasie wymagać będzie wymiany.
Ślizgające sprzęgło po sofcie w tym modelu to już agonia.
Ad sprawdzenia - skoro trzyma na hamowni przy bardzo dużej rampie to i na drodze trzymać będzie; co jednak stanie się po kilku kkm w aucie z przebiegiem liczonym w latach świetlnych nie powiem, kursu wróżki nie mam.
- - - Updated - - -
A co ze starym dwumasem z owego drgającego auta?
Łozysko zostało wymienione?
www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000
Witam, bacznie obserwuje ten temat bo sam posiadam alfe 159 8v ale 115km i zastanawiam się nad podniesieniem mocy.
Są to te same silniki co 120 ale czemu robili 115 to nie wiem. Wiem że podczas wyprzedzania troszkę mocy brakuje, co byście mi radzili???
Kolego paw z tego co już tu wyczytałem 159 8v spokojnie można robić do 150KM, bo sprzęgło i reszta są takie same jak w wersji 16v właśnie z taką mocą