Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Dymo Zobacz post
    Dzisiaj pocztą przyszła do mnie miła niespodzianka:
    Załącznik 222594

Zaproszenie od Alfy na tor millbrook Proving Ground w bedfordshire. To się nazywa promocja i dbanie o klienta!
    Marketing Alfy znowu w formie . Jakiś cytat o tym, jak się kręci pod czerwone i obrotomierz z dizelka. Doskonałe!
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75

Domyślnie

Jadę sobie do UK. Widziałem po drodze 4 Giulie. Co ciekawe 3 czerwone i jedną szarą.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków/Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 GTA

Domyślnie

Jacek Balkan skompromitował się dla mnie jako dziennikarz motoryzacyjny i nie chodzi mi tu bynajmniej o krytykę auta. Zdenerwował mnie kompletny brak profesjonalizmu - porównywanie do różnych segmentów, błędy merytoryczne (jak chociażby wymiary auta) czy brak znajomości podstawowych faktów (czasy na Nurburgring to vademecum dziennikarza motoryzacyjnego). Takie dyletanctwo można zwalaczać na dwa sposoby - przestać słuchać opinii tego człowieka i/lub wytykać mu jego brak profesjonalizmu, jak to uczynił jeden z forumowiczów.

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Wysmarowalem maila do 4 redaktorów glównych TokFM:
    (...)
    Pan chyba był totalnie nieprzygotowany do audycji. Prawie nic nie wie Pan o Giuli, same błędy i chyba nie interesuje się Pan tym co w motoryzacji się o tym aucie mówi.
    Że też Ci się chciało napisać długi list.
    Lepiej by Ci było w tym samym czasie obejrzeć mecz piłki nożnej, czy iść z żoną na spacer.
    Byłby może sens pisania do odbiorców słów dziennikarzy; ale też wątpię.

To jest stacja radiowa o miernych kompetencjach dziennikarzy (i równie wysokim poziomie samooceny), zarówno w motoryzacji, jak i w polityce.
    Nastawiona na emocje, a nie wiedzę.

Jak chcesz posłuchać dobrego radia, a lubisz muzykę, to włącz sobie program II.
    Chociaż i tu można mieć czasem wątpliwości...
    Ostatnio edytowane przez kazikx ; 24-02-2017 o 17:57

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    Że też Ci się chciało napisać długi list.
    Lepiej by Ci było w tym samym czasie obejrzeć mecz piłki nożnej, czy iść z żoną na spacer.
    Byłby może sens pisania do odbiorców słów dziennikarzy; ale też wątpię.

To jest stacja radiowa o miernych kompetencjach dziennikarzy (i równie wysokim poziomie samooceny), zarówno w motoryzacji, jak i w polityce.
    Nastawiona na emocje, a nie wiedzę.

Jak chcesz posłuchać dobrego radia, a lubisz muzykę, to włącz sobie program II.
    Chociaż i tu można mieć czasem wątpliwości...
    A jakoś tak po postach tu na forum postanowiłem napisać i może dać gościowi albo redaktorom naczelnym trochę do pomyślenia.
    Pisałem w lunchtime-ie ale z pracy, więc o żadnym spacerze ni było mowy. Meczy nie oglądam A wyszedł długi mail, bo jak się zirytuję to wpadam w słowotok

- - - Updated - - -

Martwi mnie tylko jedna rzecz o której wspominał gość, że w tym aucie już skrzypiały elementy wnętrza. Wiem że to auto swoje przeszło bo jeździło przez ostatnie miesiące od dziennikarza do dziennikarza, i było mocniej eksploatowane, tyle że wnętrza to aż tak chyba nie absorbowało. Wiem też że to auto dzisiaj ma 16tys km przebiegu, i jest na sprzedaż (270tys) - bo mi gość w salonie AR w Bielsku w ostatni weekend o tym wspomniał (nawet siadłem sobie w środku pooglądać samochód). Słabo żeby przy takim przebiegu już odzwyały się plastiki.
    Zmierzam do tego że moja 159 (2010r) ma obecnie 64tys i już jakieś elementy też zaczynają się tłuc/trzeszczeć na dziurach, a fotel kierowcy to już niemiłosiernie skrzypi na ostrych zakrętach, przy przyspieszaniu/progach itp (4 razy już go wyciągałem, smarowałem, obklejałem plastrami elementy metalowe itp i pomaga na parę dni/tygodni max). Giulietta 2013 żony ma 16tys km/3.5 roku i też już fotel skrzypiał od ok roku (na szczęście po przesmarowaniu 2mce temu przestał) ale tez już coś tam tłucze się czy trzeszczy na dziurach (min tylne zawieszenie). Takie rzeczy mnie naprawdę denerwują, można było sobie tłumaczyć wcześniej że jednak cena była dużo niższa niż niemiecka trójca, ale jeśli tak samo będzie w Giuli/Stelvio przy cenach praktycznie jak w top markach to podzękuje i następnym autem będzie niestety BMW najprawdopodobniej 428 GC.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Warto takie rzeczy pisać i nawet zostawiać. W internecie nic nie ginie. Jak ktoś w przyszłości będzie szukał informacji na temat pana Balkana to znajdzie i będzie sobie mógł wyrobić zdanie. My tu opisujemy fakty.

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    My tu opisujemy fakty.
    Azar, ale dzisiaj są już inne czasy niż jeszcze na początku XX wieku.
    Dziś nie bardzo liczą się już fakty, a tylko interpretacje.

- - - Updated - - -

A jakoś tak po postach tu na forum postanowiłem napisać i może dać gościowi albo redaktorom naczelnym trochę do pomyślenia.
    Może coś i dasz im do myślenia...
    Z pewnością jednak więcej Twój wpis da pozytywnego myślenia potencjalnym kupcom Giulii, którzy zbłądzą pod strzechę forum w poszukiwaniu opinii.
    I to jest najważniejsze.

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Po drugiej audycji nie wiem czego już chce pan Balkan. Narzeka, że nie da się jeździć codziennie tym samochodem a potem, że lubi zwariowane niebezpieczne.

Wsteczny bez zabezpieczenia wpinany w lewo góra to faktycznie słabe rozwiązanie. Na samym początku też miałem z tym problem. Można się przyzwyczaić ale w podbramkowej sytuacji można też się pomylić

Odnośnie do ceramicznych hamulców. Ekspertem nie jestem ale jeździłem dwoma samochodami z ceramicznymi hamulcami i mądrzejsi ode mnie uprzedzali, że trzeba uważać bo nierozgrzane działają gorzej niż „zwykłe”. Faktycznie zanim się rozgrzały to guma ale po brzytwa Jeśli ktoś życzy sobie taki układ wydaje 30tys zł to raczej powinien doczytać z czym to się je. Że już o tym, że dziennikarz motoryzacyjny powinien to wiedzieć nie wspomnę. Jest wersja z „normalnymi”. Ceramikę się kupuje z myślą o torach i niestety wymaga to wyrzeczeń. Z reszta jak całe „usportowienie”.

Jednak mimo "usportownienia" to może być samochód do codziennej jazdy. Od tego jest DNA. W trybie Normal jeździ się Normalnie (zaskakujące ).
    Dźwięk silnika w zależności od trybu jest sterowany bardzo znacząco. Tryb dynamic jest już przyjemnie głośny. W trybie Normal jest umiarkowany do codziennej jazdy. Ja akurat wolę jak mniej dudni i da się słuchać radia. To nie jest tak, że nie słychać silnika tylko jest ciszej niż w Dynamic i Race. Jak chcę ryczeć to zmieniam tryb. Z zewnątrz faktycznie w każdym trybie pięknie bulgocze. Wydaje mi się, że panu Balkanowi spodobał by się emulator z głośników skoro lubi jeździć głośno ale powoli

To nie będzie niemiecki samochód i nie będzie miał niemieckich cech. Całe szczęście. Za to kochamy Alfy

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Martwi mnie tylko jedna rzecz o której wspominał gość, że w tym aucie już skrzypiały elementy wnętrza.
    Może Balkan?

Po tym co pisaliście szkoda mi czasu na odsłuchanie ignoranta.

Może auto skrzypiało, a może użył stereotypu, o czym kilku Was wspominało.

Nie sądzę, żeby to był faktyczny powód do niepokoju, zwłaszcza, że w Cassino stale proces produkcji jest monitorowany i korygowany.

A co do pisania i braku zgody na takie działania, jak w tym radiowym programie to popieram (podobnie jak na naszym forum).

Amerykanie opanowali to do perfekcji, zasypując biura polityków korespondencją w sprawach, w których nie zgadzali się z ich działaniami.

Ale co kraj to obyczaj, a bylejakość bywa częstym elementem naszej rzeczywistości, co pokazał redaktor Balkan.
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Wiem też że to auto dzisiaj ma 16tys km przebiegu, i jest na sprzedaż (270tys) - bo mi gość w salonie AR w Bielsku w ostatni weekend o tym wspomniał (nawet siadłem sobie w środku pooglądać samochód). Słabo żeby przy takim przebiegu już odzwyały się plastiki.
    Jeździłem giulia z 10.000 km z wypożyczalni i auto w srodku nic nie skrzypiało, żadnych niecodziennych dźwięków.