Jak norwegia to raczej opony arktyczne, a nie zimowe. Np. coś takiego https://www.nokiantyres.com/winter-t...kkapeliitta-8/
Witam Panowie,
Mam pytanie. Posiadam na stanie opony Fulda 225/45/17, czy da się je założyć do mojej ALFY 159 na której mam felgi z oponami letnimi 225/50/17? Czy samochód nie będzie na nich trochę za nisko stał itp.
Ile osób tyle opinii roznych. Wnioskujac po tym to chyba najlepiej zalozyc 17 bo na 16 to za nisko jest. Tylko ze akurat w moim przypadku dochodzi zakup felg 17 a wtedy 16 stalowki byly by zbedne
Dokładnie to 11,25mm niżej o ile stan bieżnika jest identyczny na obu rozmiarach ale jeśli będzie go mniej to wtedy auto siądzie jeszcze deko w dółNatomiast zgodnie z kalkulatorem średnica mniejsza będzie o 22,5mm co odbije się na estetyce. Co ciekawe mniejsze koło wskazuje zaniżanie prędkości w stosunku do rozmiaru 225/50.
W poprzedniej miałem 16" w setupie na zimę. Więcej tego błędu nie popełnię. Chyba że ktoś mieszka w mieście i nie jeździ w dzikie rejony, wtedy obojętnie.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
16 to i tak duże felgi. Ale tak jak mówisz co kto woli. Ja po jazda szkoleniowych na pewno profilu 60 bym na zimę nie założył bo przy poślizgu nie ma czucia auta jest jak na fali auto płynie i skakać potrafi. Ale fakt komfort może być większy. Ja jeżdżę na letnich i zimowych 16 i daje rade nawet do lasu wjechać ale trzeba uważać bo faktycznie można obcierke zaliczyć
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()