Wpadnę chyba zobaczyć te operację wymiany wycieraczkina tyle rąk
hehe
Ale miło że są jeszcze ludzie chętni pomagać damom w opresji ;D
ale jedno mnie trochę dziwi. Skoro jest spalony silniczek to czemu dziala...
gdzies jeszcze musi być spięcie chyba...
A jeszcze jedna mala kwestia czy silniczek nie jest przymocowany na nity?
1+1 = 69czyli Wyższa Matematyka Stosowana
Zapraszamy![]()
Jak sam widzisz, ludzie są naprawdę wyjątkowinie sądzę, abysmy teraz wymieniali ten silniczek, bo pierwsze go nie mam, a po drugie jest strasznie zimno i dzielne chłopaki mi się poprzeziębiają...
---------- Post added at 20:02 ---------- Previous post was at 19:56 ----------
Darek, tu z kolegą to analizowalismy:
Zwykle jest tak że silnik ma jeden biegun podłączony na stałe a na drugi podawany jest sygnał z przełącznika(skrótowo mówiąc bo po drodze jest przekażnik, BC, itd. Ale żeby wycieraczka nie zatrzymywała się gdzie popadnie jest na osi krzywka która zwiera styki dostarczające sygnał nazwijmy to podtrzymujący. Nawet jak odłaczysz wycieraczkę w połowie szyby to ta krzywka dociska styki i wymusza jej ruch tak jakby była nadal włączona włącznikiem, aż do momentu osiągnięcia punktu wyjściowego i wtedy te dodatkowe styki się rozwierają i wycieraczka staje zawsze w tym samym miejscu. Może tutaj jest jakaś inna odmiana tego patentu ale looknąłem na schemat i jakaś krańcówka tam jest.
Nieważne... napijmy się
Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/mito...#ixzz1l41t4vIY
....a czy tam są nity, to nie wiem...
Nie no zimno faktycznie jest ale w podziemiu już bez przesadysuszyłem tam w niedziele auto po myjni i było spoko.. fotek pare zrobiłem to ludzi się gapili jakbym czyjeś auto fotografował tak dokładnie xD
Ludzie nierozumieją pasjonatów
A w kwestii wycieraczki to wymiana napewno bedzie prosta rzeczywiście.. w mojej 147 dwa razy rozbierałem i czyściłem a kiedy wkońcu mi się znudziło to kupiłem używkę i spokój po wymianie.. i jest to tak prosta sprawa że aż szkoda ASO za to płacić a już zwłaszcza temu złodziejowi Bołtowiczowi![]()
To jest Alfa, tu nic nie jest proste
---------- Post added at 20:31 ---------- Previous post was at 20:25 ----------
Jola, a moze na poczatek rozebrac ten silniczek, i przeczyscic?
Bo skoro sam silnik dziala, to moze po prostu jakies styki tej krancowki zasniedzialy...
W sumie w miare prosta operacja, o ile to sie wogole da rozbebeszyc...