Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    No właśnie dlatego pytam, bo by wychodziło że w 1.9 więcej pękło niż w 2.4
    1.9 jest zdecydowanie więcej niż 2.4 czy 2.0. Więc nawet jak by pękło tyle samo samo głowic to oznaczałoby, że 1.9 jest mniej awaryjny. Ale to teoretyzowanie. Przy przebiegach naszych aut zbliżających się do 300.000 czy 400.000 km to nic nadzwyczajnego, że komuś pękła głowica. W dalszym ciągu można przyjąć, że nie jest to reguła w 1.9 i procentowo to jest promil jeżdżących egzemplarzy.

Liczę te głowice w 1.9 16v od trzech lat, bo sam ostatecznie ją wtedy wymieniłem i palce obu rąk to mało żeby zliczyć ile osób dotknęła ta przykra awaria w 1.9 16v. Ludzie się nie chwalą, nie piszą elaboratów, nie żalą się, tylko wymieniają (bo i głowica nie kosztuje 10000 zł tylko 1500 zł). Czasem pojawia się tylko jakaś wzmianka w temacie w Nasze Belle czy w temacie o problemach z rozruchem.

I świetnie to pokazuje, jak łatwo w internecie eskaluje się problem, który być może jest problemem jednostkowym (vide nieszczęsne tłoki w 2.0 JTDm, o których nikt nigdy nie słyszał do października 2015 i legenda, która lata po tym forum od trzech miesięcy jakoby to był wielce nieudany silnik).

- - - Updated - - -

Cytat Napisał mborx Zobacz post
    Tak sobie siedzę teraz na allegro i porównuję orientacyjnie niektóre części w audi a4, alfie i mondeo....... powiem szczerze, że troszkę mi ulżyło bo różnice są ale nie aż takie... a wiele było droższych..... domyślam się, że z zamiennikami będzie trudniej.
    Legenda o drogich częściach w 159 bierze się z kilku faktów:
    1. Wiele osób zmieniało elementy zawieszenia na TRW i zawiodło się na tej firmie kupując ostatecznie oryginalne wahacze w salonie. Dało się półtora miesiąca temu skompletować oryginalne 4 wahacze za 2600 zł. Ale normalna cena za dolny oryginalny wahacz to jednak 1500 zł.
    2. Parę osób miało przyjemność odnalezienia pęknięcia sprężyny w swoich autach i trafili na moment, gdy nie było zamienników dostępnych na rynku. Koszt 350 zł/sztukę sprężyny w salonie to sporo. Nagle po prostej wymianie sprężyn portfel chudszy o 1600 zł.
    3. Podobny przypadek miał miejsce 2-3 lata temu z przednimi piastami. Brak zamienników i horrendalne ceny w ASO (600-1000 zł)
    4. Przez pewien czas brak oryginalnych głowic do 2.4 lub cena >10000 zł za głowicę w salonie, a w tym silniku głowice pękły paru osobom.

Do tego drogi rozmiar opon 225/50/17, droższe hamulce niż w kompaktach i rodzi się legenda. Ale generalnie da się posiłkując rynkiem wtórnym i sklepami internetowymi trochę oszczędzać.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    szukam swojej alfy

Domyślnie

no tak co racja to racja..... z drugiej strony dzięki temu używane alfy szybciej tracą na wartości ....a to chyba dla nas jakiś plusik

- - - Updated - - -

Dobra Panowie nastrugałem 10 postów więc mogę wrzucić jakiś link.

Właśnie przewertowałem poniższy wątek od początku roku i nie znalazłem jeszcze info nt poniższych modeli. Przeanalizowałem Wasze porady i na dzień dzisiejszy wytypowałem te trzy modele.
    Jeśli możecie spojrzeć czy "dobrze kombinuję" -ewentualnie coś podpowiedzieć. Może już ktoś je widział albo miał styczność ze sprzedawcą?

1. http://allegro.pl/show_item.php?item...698#716e4ff0f8
    2. http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#1b47cdab30
    3. http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#dab6eefc15

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    I świetnie to pokazuje, jak łatwo w internecie eskaluje się problem, który być może jest problemem jednostkowym (vide nieszczęsne tłoki w 2.0 JTDm, o których nikt nigdy nie słyszał do października 2015 i legenda, która lata po tym forum od trzech miesięcy jakoby to był wielce nieudany silnik).
    Myślę, że taki sam mechanizm zadziałał przy głowicach 2.4. Przypadków pękniecia na forum w tematach jest ile? 3-4?

Jak na moje, to nie ma zależności. Jedynie bardzo wysoka naprawy głowicy w 2.4 (chociaż da się to też zrobić po kosztach) jest tym co naprawdę przeraża w tym silniku. A wychodziłoby na to, że pękają z taką samą częstotliwością jak w innych samochodach i też jest tego promil.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Warto wspomnieć, że kiepskiej jakości zamienniki zawieszenia to problem sprzed kilku lat. Jakość zamienników poprawiła się. Osobiście po zawieszenie nigdy nie chodziłem do ASO. TRW czy Lemforder dawały radę.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

no tak co racja to racja..... z drugiej strony dzięki temu używane alfy szybciej tracą na wartości ....a to chyba dla nas jakiś plusik

- - - Updated - - -

Dobra Panowie nastrugałem 10 postów więc mogę wrzucić jakiś link.

Właśnie przewertowałem poniższy wątek od początku roku i nie znalazłem jeszcze info nt poniższych modeli. Przeanalizowałem Wasze porady i na dzień dzisiejszy wytypowałem te trzy modele.
    Jeśli możecie spojrzeć czy "dobrze kombinuję" -ewentualnie coś podpowiedzieć. Może już ktoś je widział albo miał styczność ze sprzedawcą?

1. http://allegro.pl/show_item.php?item...698#716e4ff0f8
    2. http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#1b47cdab30
    3. http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#dab6eefc15
    1-to Plock nie kochamy komisów w tym miescie
    2-to oslawiona SUPRER ALFA za ktora tez sie nie przepada (poszukaj temat ,na forum)
    3- nic nie pomarudze

Auto
    szukam swojej alfy

Domyślnie

Cytat Napisał Cubus00 Zobacz post
    1-to Plock nie kochamy komisów w tym mieście
    A można prosić o rozwinięcie? Nie jestem w temacie więc nie znam historii. Jeśli to nie tajemnica.

Cytat Napisał Cubus00 Zobacz post
    2-to oslawiona SUPRER ALFA za ktora tez sie nie przepada (poszukaj temat ,na forum)
    Przejrzałem parę postów na temat tego sprzedawcy i były skrajnie różne...było też sporo pozytywów.

No chyba, że wydarzyło się coś co kompletnie i bezapelacyjnie przekreśla tych sprzedawców i nie są to żadne prywatne animozje
    ================================================== ===============================

PS- Pomijając (na ten moment samych sprzedawców). Czy uważacie, że te egzemplarze są godne zainteresowania?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Płock to miejsce w którym mieszka genialny fotograf-retuszer i wszystkie auta z Płocka są piękne na zdjęciach. Na miejscu często okazuje się, że nie są takie piękne.

Superalfa – traktuj jak każdy inny komis.

Nie ma się do czego przyczepić w tych autach, może poza jakimiś preferencjami (ja np. nie kupiłbym auta bez xenonów i PDC). A 1.9 8v brałbym tylko pod uwagę z chipem.

Jak chcesz auto od forumowego handlarza, który zjadł zęby na AR159, pomógł niejednemu w problemach z jego autem, to np ten egzemplarz:
    http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6yh9uz.html

Zdjęcia jeszcze z Włoch, na miejscu pewnie będzie wyglądał tak jak ten z Płocka.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 19-02-2016 o 18:32

Auto
    szukam swojej alfy

Domyślnie

Dziękuje za informacje. To są pierwsze przymiarki aby rozeznać się z nomenklatura alfy. Na razie skupiałem się na silniku i przebiegu ... wiadomo......
    Małżonka, która na marginesie zachwyciła się 159tką , bardziej skłania się na kombi i chyba się z nią zgadzam gdyż ten model nie grzeszy pojemnością. Na szczęście kombi ładnie wygląda. Ale jestem otwarty.

Powiedzcie jaki przebieg jest "normalny" a raczej akceptowalny dla tych roczników (2010- 2011)? Większość spotkanych przeze mnie oscyluje w okolicach 160tys. km choć spotykam też 120tys. Czy taka różnica - około 20-40tys. km to wartość, na która warto już zwracać uwagę? Ma już znaczenie eksploatacyjne? Czy raczej dla tych silników to nie ma za dużej różnicy?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Powiedzcie jaki przebieg jest "normalny" a raczej akceptowalny dla tych roczników (2010- 2011)? Większość spotkanych przeze mnie oscyluje w okolicach 160tys. km choć spotykam też 120tys. Czy taka różnica - około 20-40tys. km to wartość, na która warto już zwracać uwagę? Ma już znaczenie eksploatacyjne? Czy raczej dla tych silników to nie ma za dużej różnicy?
    Ja widziałem rocznik 2011 ze skręconym przebiegiem z 280 na 160 i auto wyglądało bardzo ładnie, silnik chodził równo, choć faktem jest, że turbo wymienione i kilka elementów też się poddało. Różnica między 120 a 160 nie jest duża, ważniejsze jest to jak ktoś używał auta. A tego już nie przewidzisz. Możesz po 150 kkm mieć trupa (widziałem takiego z auutentyczną historią serwisową), a możesz po 250 kkm mieć ładny samochód.

Auto
    szukam swojej alfy

Domyślnie

To tak to prawda. Loteria.
    Oczywiście ja wszelkie pytania zadawałem w aspekcie ogólnym z pominięciem skrajnych przypadków, które się niestety zdarzają ..... Dla przykładu mam znajomego, który kupił nowy samochód i mu się coś tam posypało
    Co nie zmienia faktu, że zakup nowego auta potencjalnie daje większe szanse uniknięcie usterki no ale coś za coś.... bo w tej cenie mogę pokusić się tylko na nowego fiata tipo gdzie przy szczęściu dało by się załapać na wersję z silnikiem 1.6.
    Swoją drogą ciekawe jaki ten model będzie........ z wyglądu nie najgorzej się prezentuje.....a reszta