Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Ostatnio do wszystkich samochodów w rodzinie właśnie Shell. Do Alfy przypadkiem kupiłem nawet Helix Ultra z nową etykietą i API SN+, czyli nowoczesna formulacja przeciwdziałająca LSPI. Wysłałem przy okazji próbkę do analizy i po pewnym przebiegu również, przyda się żeby ocenić olej oraz silnik.
Tutaj wklejam dwa zdjęcia głowicy pod wlewem oleju Astry H 1.6 105 KM. Pierwsze przed zastosowaniem Shell Helix Ultra 5W40 (wcześniej olej co 10kkm, różne), drugie po 11kkm na tym oleju. CzyściW Alfie nie ma szans na takie zdjęcie bez demontażu pokrywy zaworów.
![]()
![]()
Ja leję ogółem Lotos 10W40 półsyntetyk, bo nie wiem co było wcześniej lane. Ale ostatnio mój mechanik wymieniał mi olej i zalał Shell bodajże helix czy coś takiego 10W40 półsyntetyk.
Przynajmniej czyści
Do Astry nie zamierzam inwestować w oleje. Auto jeździ delikatnie w koło komina.
A w Alfie zamierzam po prostu częściej zmieniać olej. Zobaczymy jak się będzie sprawował w silniku i jak wypadnie analiza po 6kkm.
Czeka mnie zmiana oleju , zawsze brałem LM synthoil 5w40 , teraz zastanawiam się nad zmianą na penrite albo millers , jak sądzicie? Zmieniać czy zostać przy LM ?
Zostań przy LM Synthoil ewentualnie kup Meguin Super bo to ten sam olej.
Koledzy, wygrałem kupon na dowolny olej Ravenol. Co z palety tego producenta najlepiej zalać do 159 2,4 JTD? Auto użytkowane głównie na dojazdy do pracy ale po rozgrzaniu noga staje się dosyć ciężka.