Strona 13 z 46 PierwszyPierwszy ... 34567891011121314151617181920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 453

Temat: [147] Dobór sportowego zawieszenia, felg, opon

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał dawid66123 Zobacz post
    Jakieś Linki bym poprosił , napiszcie jakich wy używacie zawieszeń .Droga rzez trzeba wymieniać w alfie coś jeszcze jak sie założy sportowe zawieszenie, i ile tak mechanicy biorą od wymiany całego zawieszenia.
    Taaa jasne najlepiej by było wszystko na tacy podać po milion razu te same linki wklejać i pisać to samo. Przeczytałeś chociaż ten temat cały? Jeśli nie to zapraszam do lektury, przeczytaj ten temat plus dodatkowo ten >> http://www.forum.alfaholicy.org/hamu...s_technik.html i wszystko będzie jasne Co do cen to nie pytaj o to bo w jakimś zadupiu zapłacisz 100zł w większym miesice wykasują cię na 400zł. Wszystko zależy od warsztatu/mechanika

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

o zawieszeniu się nie wypowiadam, ale pytałeś o opony. Jak już "grzebać" w aucie to konsekwentnie- dlatego ja bym założył Toyo T1 Sport. Marka Toyo ogólnie jest stosowana przez wielu tuningowców

Użytkownik Ogier Avatar DonARello
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

Witam,
    powoli myślę nad zmianą zawieszenia. O co mi chodzi...chcę coś pomiędzy sportowym a serią W tej chwili są u mnie czerwone sprężyny prawdopodobnie -45mm i nie wiem jakie amorki. Seryjne znów jakoś deczko za wysoko podnoszą tą Alfę... Trochę poczytałem i podobno są do 147 springi -20mm, i takie chcę właśnie upolować, jednak w necie w ogóle takich nie widzę Jaka firma takie produkuje, może ktoś z Forumowiczów ma na zbyciu? Kolejna sprawa to chyba i amory muszę wymienić, racja? Nie mam pojęcia czy te obecne to sportowe...
    Te co mam teraz, mógłbym komuś później odsprzedać jakbym wymienił Generalnie dla mnie ciut za twardo i za nisko. W sumie obcieram jedynie w koleinach, więc źle nie jest, (osłonę silnika dwoma drutami podciągnąłem do góry) idealnie reaguje na szybkie ruchy kierą, nie wspomnę o wchodzeniu w zakręty i tego właśnie do końca nie chciałbym utracić po zmianie na inne
    Myślę też może nad obniżeniem o -30mm, bardziej dostępne springi eibach, bo podobno nie są tak bardzo twarde + amorki MTS do tego (dałoby radę taki zestaw?) albo po prostu cały komplet MTS (darujmy sobie dyskusie czy to dobry wybór czy nie ). Widziałem także gwintowane z min. obniżeniem 25mm, też się wydaje spoko, tylko z tym gwintem, to też różne opinie czytam i pewności nie mam. Czy może w końcu jednak te seryjne...tylko czy są jakieś sztywniejsze od standardowych ? Co wybrać, żeby znaleźć się pomiędzy przyczepnością a komfortem?
    Dużo pytań, trochę zamotałem widzę, ale może coś poradzicie mi Pozdrawiam !

Mieszka w
    Świecie
    Auto

Domyślnie

Teraz już się mogę wypowiedzieć- zawieszenie Eibacha. Jak rzucać auto na glebę to tylko Eibachem

Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

No to np. zestaw springi Eibach Pro-Kit + amory Bilstein B6? Do tych sprężyn można stosować też seryjne jak czytam na stronie Eibacha... I czy w ogóle nowe to wszystko brać czy używki Jak nie znajdę tych obniżających o -20mm, to na eibachy się zdecyduje i amorki mi zostaną do wyboru albo zostawić te co są...

Mieszka w
    Świecie
    Auto

Domyślnie

Myślę, że połączenie zawiechy Eibacha z amortyzatorami Bilsteina to dobre połączenie. Często stosowane zresztą przez tunerów, więc sprawdzone.
    Co do nowości, to jest to kwestia względna. Ja ogólnie bym brak nowe zawieszenie, ale jeżeli trafisz okazje, że ktoś będzie na nim jeździł 2 miesiące i będzie chciał się go pozbyć to myślę, że warto zaryzykować. Mój znajomy np włożył gwint do Golfa, a po 3 miesiącach sprzedał samochód. Nowy właściciel z kolei od razu pozbył i zawieszenia i 17"

Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

Tak szukam tych -20mm i trafiłem na firmę w Poznaniu "POSPRING", gdzie mogę dać im seryjne springi i skrócą o tyle, ile chcę hmm...

Użytkownik Znawca Avatar PiterR
    Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Była - AR147..

Domyślnie

Nie wiem czy to taki dobry pomysł ... wkładając sportowe sprężyny/zawias oprócz tego, że auto idzie w dół to jeszcze robi się stabilniejsze, nie "buja" się tak bardzo, pewniej sie prowadzi itp itd...skracając same springi auto tylko pojdzie w doł, nic poza tym ... jak dla mnie slabe rozwiązanie. Sam jeżdże na eibachu i (póki co) seryjnych amorach i jest rewelacja.
    Today we are living our future memories..

Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

Cytat Napisał PiterR Zobacz post
    skracając same springi auto tylko pojdzie w doł, nic poza tym
    Przyznam, że myślałem inaczej, to trochę zmienia postać rzeczy... W ogóle co masz na myśli pisząc, że jest "rewelacja"? Nie skaczesz jak kangur na nierównościach i nie buja zbytnio? Zachowany masz balans, bo właśnie tego szukam?
    Ta firma zajmuje się produkcją sprężyn i pomyślałem, jakby tak zrobili mi springi o tej samej sztywności co eibachy, tylko -20mm?
    Przy Eibach Pro-Kit jest napisane, że obniżają auto do max. -40mm, a w opisie jest podane, że obniżenie -30mm, jak to mam rozumieć? I czymś się różnią czerwone Pro-Kity od czarnych?
    http://allegro.pl/eibach-sprezyny-obnizajace-alfa-romeo-147-i2460975905.html <--- 200zł taniej niż normalnie, okazja?? Pomyślałem przez chwilę, że to może jakieś podróbki Po czym w ogóle poznać oryginał?
    Ostatnio edytowane przez DonARello ; 07-07-2012 o 02:09

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KrystianoCC
    Mieszka w
    Ligota ,Cz-dz
    Auto
    cc1,1rally [*] ktm+atv+yamaha=cross 156 2,4jtd

Domyślnie

dobrze kolega radzi z przerobka najgorsze rzemiosło jakie jest;/wczesniej udzielałem sie w cc sc i tez chlopaki sie przypalały bo za 50 żł gosc im skracał sprezyny przod bo tyl obcinali normalnie w krótkim czasie pekały a cc sc waza ledwo powyzej 700kg

wiec jak szanujesz swoje autko to nie rób mu krzywdy

a tak zgadza sie oryginalny produkt eibacha i pod silnik jtd masz miec taki nr produktu E10-10-001-02-22 z koncówka 01-22 sa przystosowane do benzyniakow 1,6-2,0 z mniejszyn naciskiem na os przednia