Strona 13 z 21 PierwszyPierwszy ... 3456789101112131415161718192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 207

Temat: eliminacja drgań nadwozia (kierownicy) na jałowym

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

jarzyn, jutro mam dostać podkładki, czy coś się zmieni, niekoniecznie w sprawie wibracji to dam znać Powodem zdjęcia pokrywy był spory wyciek spod uszczelki, a nie sprawdzić zaworów mając je na wierzchu to grzech <br><br>Ciekawe ciekawe z tym mocowaniem kolumny, może w tym tkwi problem?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Tarnow
    Auto
    AR 159 2,4 JTDM

Domyślnie

Zobaczymy co jutro bedzie. Mam nadzieje ze to nie byl przypadek i pozbylem sie wibracji

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem wibracje co do diesla to powoduje element obracający się i pada tylko na wał, a więc:
    - problem z nim samym lub panewkami
    - np padnięty wtrysk, zły skład mieszanki,niedomaganie któregoś cylindra
    - wibracje od np alternatora raczej bym wykluczył jeśli poduszki silnika są dobre

Natomiast w moim przypadku drga kierownica i tu raczej bd szukał w cieplejsze dni problemu z mocowaniem układu kierowniczego
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Pirat drogowy Avatar xweb
    Mieszka w
    Wlkp
    Auto
    156 SW 1.9 JTD 16V 140@167KM

Domyślnie

Pocieszę Was, że wymieniałem magiel, także mocowanie układu to też raczej pudło...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Tarnow
    Auto
    AR 159 2,4 JTDM

Domyślnie

W koncu moge sie cieszyc brakiem drgan kierownicy. Nawet na zimnym silniku jest bardzo dobrze

Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Dodam swoje spostrzeżenia po ogarnięciu zaworów. Silnik ciszej pracuje, tak bardziej "miękko" Co do kosztów, to jakieś 32zł, bo zmieniłem oprócz 4rech płytek uszczelniacz wałka. Orobiłem się jak osioł, bo z powodu braku konkretnych narzędzi nie chciałem się wkur****, więc wyjąłem wałek.

Mam dla Was coś do sprawdzenia, u mnie duuuża różnica na +, do rzeczy: spróbujcie poluzować łapę górną silnika, jest tam "regulacja", spróbujcie podciągnąć silnik tak z 1cm w stronę chłodnicy i dokręćcie łapę. U mnie zdecydowanie mniej wibracji przenosi na jałowym i bardziej miękko gaśnie. Może też jest w tym jakiś wpływ zaworów, ale ważne że jest lepiej.

Kombinujmy kombinujmy Panowie, jeszcze pozaglądam w jaki sposób jest mocowana kolumna kierownicy w kabinie i jak "współpracuje" z tapicerką

Użytkownik Świeżak Avatar jarzyn
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    166 3.0 03, była 156 SW jtd

Domyślnie

To ile w takim razie kosztuje regulacja zaworów w warsztacie?

Żeby silnik trochę, jak to nazwałeś, "pociągnąć" w przód to może lepiej poluzować też dolne poduchy? Albo nawet odpalić na chwilę, żeby się "ułożył" i wtedy dokręcić wszystko? Chyba ktoś o to już pytał, ale nie kojarzę, żeby uzyskał odpowiedź..

Jeszcze takie pytanie, kiedy zaciągniecie ręczny i popuszczacie delikatnie na pierwszym biegu sprzęgło, to też wam auto wpada w takie wibracje, że aż się obraz przed oczami rozmywa..?

Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

jarzyn, we warsztacie coś ok 150zł robocizna + płytki i pewnie uszczelka pokrywy, zależy od warsztatu. No i raczej nikt rozsądny nie wyjmuje wałka

Mój "błąd" przy wymianie poduszek, to wymiana pojedyńczo, nie wiadomo jak i gdzie się silnik poprzesuwał, no ale z braku warunków... A co do wibracji na ręcznym i puszczaniu sprzęgła na jedynce, to u mnie nie trzęsie jakoś specjalnie, obstawiam że masz jakiś problem z tarczą sprzęgła, ew dociskiem.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

PO wielu trudach udałem sie w końcu do Cinka w celu podniesienie wolnych obrotów (biegu jałowego) z 850 na 950 na silniku rozgrzanym. Musze powiedziec iż to pomogło zminimalizowac owe drgania do minimum jak na diesla z systemem wtrysku unijet. W końcu na fotelu nie czuje już mrowienia i kierownica dużo słabiej drży, oraz rusza się lepiej w korku gdy podjeżdzamy tylko na samym sprzęgle lub z lekkim gazem. Wczesniej troche potrafiło zatelepac.

Użytkownik Świeżak Avatar jarzyn
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    166 3.0 03, była 156 SW jtd

Domyślnie

U mnie nawet to by nie pomogło, bo jak trzymam na 1000 obr/min to i tak czuć wibracje:/ Musiałbym podnieść obr na jałowym na 1500 Wkurza mnie, że nie ma pewnego sposobu na sprawdzenie co jest tego przyczyną i trzeba po kolei wszystko wymieniać i eliminować potencjalne źródła. Skutek można osiągnąć albo 200, albo po 1200 zł :/

Może warto zastanowić się co w silnikach dci, albo ogólnie w renówkach zrobili lepiej, że takie drgania nie występują i auta ruszają bardzo płynnie i aksamitnie