Ledy 30 W.Chyba bo już je oddałem. Marek jak czyściłeś te odbłyśniki?.
Ledy 30 W.Chyba bo już je oddałem. Marek jak czyściłeś te odbłyśniki?.
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Ja ich nie czyściłem. Dałem do nowego napylania. We wszystkich autach to robię. Znaczy się mam zapas odbłyśników i przygotowałem je wcześniej.
- - - Updated - - -
A dokładnie jakie te ledy miałeś? Linknij do aukcji/sklepu
Fatygować się żeby wkładać kilka rodzajów żarówek, porobić pomiary natężenia, a na koniec nie wiedzieć jaki dokładnie zestaw się testowało? trzeba było chociaż jakieś fotki pstryknąć
Ja póki co jadę na nowych Tungsramach +120% całkiem nieźle świeca jak za te kasę.
Kto chce szuka sposobu,
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
Tu się z Tobą nie zgodzę bo swapowałem lampy ze 166 do bravolota i tam dałem komplet vertexa z d2a i świeci identyko jak oryginał na osramie. Oczywiście w obu autach odbłyśniki nowe. Ja myślę że hid już tak dopracowali że większość dorównuje oryginałom. Czego na pewno nie można jeszcze powiedzieć ledach. No i zasadnicza sprawa to legalność rozwiązania. Ja się sporo w bravolocie namodrowałem żeby zrobić wszystko łącznie z poziomowaniem. Ni chu chu nie chce mi się tego rzeźbić 159
A co miały świecić zamiast na 50m na 100? Dopiero byłby lament, że walą po oczach kierowców z naprzeciwka. Światła mijania mają mieć określony zasięg i w tym zasięgu świecić jak najmocniej skoro tuz za autem robią "kupę światła" to znaczy, ze świecą lepiej niż zwykłe żarówki. Już nie wspominam, że po zmianie źródła warto było by sprawdzić ustawienie świateł bo było pisane, że w niektórych autach z ledami nie jest tak łatwo i to jest ich wada.
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 20-10-2016 o 08:24
Świecić mają tak jak przewiduje homologacja
Ale te 40-50 m chciałbym mieć dobrze oświetlone abym miał czas na reakcję ,po ch..j mi jasno przed samochodem? Mrówek nie zamierzam szukać.
Zresztą i mniej światła przed- tym lepiej widać dalej ale to wynika z niedoskonałości naszego oka.
A co do podanej wartości 100m to wcale bym się nie obraził na tak doskonałe światła.
Być może te ledy są lepsze ale minie osobiście na kolana nie powaliły.
Aby dobić temat ledów to ta wartość 30 lx była na światłach ustawionych za wysoko i jak sam się domyślasz oślepiało strasznie,jak ustawiłem je tak aby nie oślepiały to wartość na 40 m spadła do 22-24 lx.
W sumie zachęcam każdego aby sam taki pomiar wykonał .Aplikacji na telefon jest do bólu.
Sam kiedyś napaliłem się na HIDY wywaliłem kupę kasy i... po pewnym czasie wywaliłem je i przeprosiłem żarówki.I nie dlatego,że się misków bałem ale po prostu świeciły żle i nie tego oczekiwałem.
Teraz podobnie jest z ledami.
Skoro mam płacić 250 zł i więcej to chciałbym mieć choć 50 % więcej światła na dystansie 40-50 m i nie oślepiać przy tym innych kierowców.
Kto chce szuka sposobu,
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
Marek masz racje. Przyzwyczaiłem sie do ksenonu. Wsiadając do zwykłych halogenów zastanawiam się czy mam światła włączone. Przewaga ksenonu niepodważalna.
Miałem tungsramy 120% w 145 w zregenerowanych odbłyśnikach i bylem zadowolony. Żywotnością także.
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva