Czyli w gruncie rzeczy mogę zamontować najprostsze, pojedyncze gniazdo USB i pod to podpiąć kamerę
Czy gniazdo o parametrach 5V i 1A wystarczy?
Czyli w gruncie rzeczy mogę zamontować najprostsze, pojedyncze gniazdo USB i pod to podpiąć kamerę
Czy gniazdo o parametrach 5V i 1A wystarczy?
Jak najbardziej wystarczy.
Sent from my E6633 using Tapatalk
Always Loking For A drive
Super, czyli już wszystko wiemCzas zrobić zakupy i brać się za montaż
Dzięki wielkie !
Przy dużej słuchawce z odpalona nawigacja, gps i transmisja danych 1A może nie wystarczyć do ładowania.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zgadza się. Dlatego należy dobrać Wydajność USB pod konkretne urządzenie i jego zastosowanie, lub zastosować dodatkowe gniazdo samochodowe.
Każdy musi sobie indywidualne podejść do tego z czego będzie korzystał.
Kolega pytał o kamerkę nie telefon. 1A tylko na kamerkę wystarczy.
Jeśli telefon ma służyć za nawigację i data na korki plus jeszcze kamerka, to zastosowanie USB mija się z celem. Wtedy lepiej gniazdo samochodowe i oryginalne ładowarki 12V które poradzą sobie z ladowaniem przy jednoczesnym obciążeniu.
Przy czym jak dla mnie szkoda telefonu (bateri) na takie katowanie.
Lepiej wtedy mało wymagający smartphone wyłącznie pod nawigację gdzie skatowana bateria nie będzie miała znaczenia. (jeździmy z ciągłym ladowaniem a bateria na chwilowe podtrzymanie)
Ja mam podwójne USB o mocy 1.7A (jak dobrze pamiętam) dzielone. I na kamerkę oraz moja "Normalna" nawigaje z TMC wystarcza.
Chciałem kiedyś jeszcze drugie podświetlane USB instalować pod tylnimi nawiewami dla telefonu i tableta. Ostatecznie porzuciłem ten pomysł i korzystam z oryginalnej ładowarki samochodowej z funkcją fast charge.
Uznając, że instalowanie USB tylko pod ładowanie telefonu mija mi się z celem.
Pod telefon mam osobne gniazda o mocy 2.1A, które zamontowałem w miejscu popielniczki (fotki parę postów wyżej)
Pojedyncze gniazdo USB o mocy 1A, schowane w kieszeni bezpieczników będzie służyło mi jedynie do kamery, nic tam więcej podłączone nie będzie, dlatego pytałem czy pod samą kamerę wystarczy
PS. Nawigację mam wbudowaną w radio, także jedna rzecz odpadaTelefon jedynie w celu podładowania, czasem jakiś Yanosik antyradar
oraz bluetooth włączone do zestawu głośnomówiącego.
Tytanowy, masz już tą kamerkę? Jeśli tak, to weź oryginalną ładowarkę i sprawdź jaką masz wydajność prądową przy tych 5V.
Następnie dobierz sobie gniazdo o tej samej wydajności prądowej lub większej.
Zastanawiam się, po co tak kombinować i plątać tyle kabli, skoro można to króciutkim kabelkiem wyprowadzić z klosza górnej lampy, umieszczając tam zwyczajna ładowarkę lub dowolną na gniazdo USB, miejsca jest tam aż nadto i prąd po stacyjce, a więc czego więcej trzeba?
Cała robota trwa 15 -20 minut, ze zdjęciem oraz założeniem lampy i wszystko hula, u mnie już od 5 lat.
Mimo że działa, to troszkę to mało profesjonalne rozwiązanie podpinanie się pod lampkę. :/
A chociażby by mieć osobny obwód z osobnym bezpiecznikiem pod to konkretne USB / urządzenie z obwodu który został zaprojektowany pod gniazdko.
A idąc wcześniejszym tokiem myslenia to w aucie by wystarczył jeden bezpiecznik pod który by można wpiac lampki wewnętrzne, światła zewnętrzne, wycieraczki, klimatyzację itd. Mniej kombinacji.
A w domu pod jeden bezpiecznik światło i gniazdka ze wszystkich pomieszczeń. ;-)
Kiedyś już była dyskusja na ten temat, nie ma sensu się powtarzać :-)
Ten przewód pod lampka również ma bezpiecznik, mało tego, można dać dodatkowy, między lampką, a ładowarką - idąc odwrotnym tokiem rozumowani, można pod każdym odbiornikiem, każdą żaróweczką itd. itp. zastosować bezpiecznik, ale jakoś producentom nie przychodzi to do głowy - każdy ma swoje preferencje, ale mówienie, że takie podłączenie może być problematyczne, jest szukaniem dziury w całym
Rozumiem, że bardziej "fachowo", jest ciągnięcie metrowego przewodu USB, od skrzynki bezpieczników, do rejestratora, bo chyba nie zamierzasz go puścić od dołu.
Ostatnio edytowane przez makarov ; 31-01-2017 o 17:42