Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Cytat Napisał Bajsce Zobacz post
    Z tego co się orientuję mój tata kiedyś brał wozy i jego koledzy.
    Na kołach nie idzie wrócić bo się to nie opłaca, koszt lawetki to 1500zł akcyza do 2.4 to 2000zł. Taką alfę można znaleźć za 3tyś e w dobrym stanie. Ale można wziąć 1.9 i koszta są małe za akcyze
    Akcyza jest obliczana procentowo (18,6%) od wartości auta więc przy 2.4 może wyjść więcej niż 2000zł.
    Jak ktoś dobrze zna auto, zna się na mechanice i zna język to moim zdaniem można ściągać samemu. Jeżeli nie to ryzyko jest takie samo albo większe jak kupienie od handlarza w kraju. Poza tym trzeba pamiętać że ładnego egzemplarza nikt normalny nie odda za 3 tyś. euro.

Użytkownik Świeżak Avatar naprawiak
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    159 1.9 JTDm Berlina

Domyślnie

Drodzy Panie i Panowie,

czy ktoś kojarzy, gdzie w Krakowie mogę podjechać na serwis i oddać autko do sprawdzenia (zawieszenie, komputer) w sobotę?

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał naprawiak Zobacz post
    czy ktoś kojarzy, gdzie w Krakowie mogę podjechać na serwis i oddać autko do sprawdzenia (zawieszenie, komputer) w sobotę?
    Trzeba było pytać na forum regionalnym. Automobile Torino (dawny Viamot) na Zakopiańskiej działa w soboty.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Adaminho Zobacz post
    Wymiana oleju w automacie to 1000 zł?
    Niektóre warsztaty tyle sobie liczą.

Cytat Napisał Szkaradnik Zobacz post
    Poza tym trzeba pamiętać że ładnego egzemplarza nikt normalny nie odda za 3 tyś. euro.
    Za 3000 ojro to można kupić sobie co najwyżej problem
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    156SW 2.4 JTD Sportpack

Domyślnie

Cytat Napisał squadracorse Zobacz post
    Kilka postów wcześniej jest napisane że ma tylny zderzak do malowania.Wg mnie warta prześwietlenia pod wzgledem mechanicznym.Może okazać się warta swoich pieniędzy.
    Dzięki za info. A ktoś ją oglądał? Chodzi mi o kwestie mechaniczne, czy środek auta w dobrym stanie. Zderzak do pomalowania w tej cenie za wersję TI jest do zaakceptowania

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    147

Domyślnie

Drodzy koledzy miałem ostatnio okazję obejrzeć ten egzęplaż:
    http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#a54497bba6

Jeśli ktoś by się zastanawiał czy warto jechać i oglądać to podpowiadam że nie warto.
    Samochód stoi pod warsztatem wchodzę do środka a tam robota idzie pełna parą przy 2 rozbitkach.

Sam samochód ma nie orginalną przednią szybę, brak zaślepki w przednim zderzaku, brak plakietki na prawym błotniku.
    Wnętrze Fotel kierowcy względnie nieźle pasażera również ale kanapa z tyłu to jakaś masakra popękana skóra ale i tak pozagniatana jakby ktoś tam conajmniej rusztowania woził.
    Sprawy mechaniczne silnik wymyty więc nic nie wiadomo czy coś cieknie itp ponoś wymieniona turbina na nową, po odpaleniu silniki pracował nierówno falował z obrotami.

Jednym słowem nie warto tracić czasu na oglądanie.

A o tej co po wiecie:
    http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-...tml#b93f84989a

Rzuca się coś dziwnego w oczy? Kawałek niestety mam żeby ja obejrzeć. A może ktoś z forum jest z okolicy i zerkną by na tą sztukę?

Użytkownik Świeżak Avatar Luki78
    Mieszka w
    PJA
    Auto
    159SW 1,9 JTDm 16V '08r. Ducato III 2,3 D '07r., Twingo 1,2b '12r.

Domyślnie

[QUOTE=kmieciu;1813047]A o tej co po wiecie:
    http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-...tml#b93f84989a

Rzuca się coś dziwnego w oczy? Kawałek niestety mam żeby ja obejrzeć. A może ktoś z forum jest z okolicy i zerkną by na tą sztukę? [/QUOTE
    Dziwny przebieg - jak na diesla w kombi - ale trzeba sprawdzić.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Kmieciu nie to że chcę Ci dopiec bo mistrzem ortografii też nie jestem ale z Ciebie to niezły ,,egzęplaż"
    ,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Deawoo Nexia GL

Domyślnie

Hmmm... Rozterki, rozterki a samochodu dalej jak nie było tak nie ma :-/ Sam szukam auta marzeń (AR 159 JTDM 170PS lub 1.75 TBI) od pół roku. Przeglądnąłem około 30 aut w promieniu 100km od mojej miejscowości, z tego poło wa była od tzw. "miłośników marki udzielających się na naszym forum"... Powiem szczerze, że ręce opadają. Ci "miłośnicy marki" to chyba "przebierańcy" bo najgorsze egzemplarze pochodziły od tych "cholernych alfisti". Tutaj, wyjaśnienie dla zacnego grona PRAWDZIWYCH Alfaholików - w każdej społeczności znajdą się mendy, czy to partia polityczna czy to kościół czy też miłośnicy włoskiej motoryzacji! Więc proszę nie brać tego do siebie! Odnoszę wrażenie, że pewna część użytkowników naszego forum to cwaniaki "piorące brudne Alfy". No bo jak rozumieć auto sprzedawane przez "miłośnika marki" po roku użytkowania??? To po to spędza się 2-3 lata czytając nasze forum a następnie kolejny rok na szukanie "auta marzeń" aby znaleźć ten jedyny egzemplarz a następnie sprzedać go po roku użytkowania jako "forumowicz"??? Złodzieje i cwaniaki są wśród nas i to jest przykre! Kilkanaście samochodów jakie sprawdziłem były w fatalnym stanie z ukrywaną historią podczas rozmowy (np. sprzedający twierdził, że jest pierwszym właścicielem w kraju i auto użytkuje 5 lat, a wystarczyło wpisać VIN w "historiapojazdu.gov.pl" i okazało się, że auto latało wcześniej w 4 firmach polskich - więc sprzedający był "piątym" właścicielem w kraju). Jeszcze rok temu śmiałem się głośno jak Zientarski w reklamie każe kupić Toyotę a w TVN Turbo w "zakupie kontrolowanym" zawsze pocisną jakąś Skodę (pomimo, że Adam Kornacki - na scenach poprogramowych - mówi: "k...wa te pieprzone plastiki"). Teraz się już nie śmieję - zastanawiam się nad zakupem "nowego DUPOWOZU". Choć serce i rozum wybiera Alfę, to oszustwo i cwaniactwo (nawet wśród pseudo miłośników marki) skutecznie odstrasza od zakupu "auta marzeń". Powiem Wam w tajemnicy, że na początku planowałem budżet ~ 30 kzł (rocznik 2009) obecnie "kasa nie gra roli" 40? 60? OK! Ale uwierzcie mi, że problemem nie jest "uśpyrlana kasiokra" ale fakt, że 99% aut dostępnych na naszym rynku to złom - szrot! Ale się wyżaliłem :-((( Odpocznę kilka tygodni i znów wznowię poszukiwania.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post

Za 3000 ojro to można kupić sobie co najwyżej problem